Så byggde de Tornudden med känsla för detaljer
Göran och Anci har ritat det här tornhuset själva med blyerts på millimeterpapper, med sikte på att det skulle se ut som att det stått där på kullen vid Gallvik sedan början av 1900-talet. Här delar de med sig av sina bästa tips till andra som vill bygga hus med torn.
Vi är många som drömmer om att ha ett sekelskifteshus med ett torn. Ett par som förverkligade drömmen är Göran och Anci Sandell i Gallvik vid sjön Mjörn nära Alingsås.
Göran och Anci tyckte att deras 700 kvm stora hus började bli för stort och bestämde sig därför för att downsiza till ett 240 kvm stort hus i sekelskiftesstil med torn.
En bidragande orsak var att Göran blev sjuk och hamnade på sjukhus. I sjuksängen bestämde han sig för att rita på ett nytt, mindre hus åt dem.
– Vi är båda projektmänniskor som har jobbat på universitet med forskning och i egna företag hela livet, vana vid att alltid ha något projekt på gång, berättar Göran.
– Vi ritade och byggde även vårt förra stora hus i 1700-talsstil, för 30 år sedan.
Under ritprocessen för tornhuset var de runt och tittade på en massa hus med torn för att få inspiration. När ritningen var klar lämnade de över den till den erfarna arkitekten Jon Jonsson som omvandlade den till en ritning i dwg-format.
De har djupdykt i varje detalj i huset för att få den så autentisk som möjligt.
– Vid förra sekelskiftet byggde man hus med järn, se bara på Eiffeltornet. Det tog vi fasta på och köpte bland annat gamla belysningsstolpar i järn från England för att använda som bärande stolpar i huset. Husets spis och kamin är även de av järn, berättar Göran.
Andra detaljer som gör mycket för den riktiga sekelskifteskänslan är fönstren med fönsterbänkar, fasaden och taket.
– Fönstren har vi köpt på Främmestad snickeri. Det är 2-glas med riktiga fasta spröjs för att få det gamla utseendet. Det yttre glaset är kulturglas, medan innerglaset är belagt med en energifilm för bättre U-värde, säger Göran.
Taket är nätt som sig bör och med en utskjutande takfot. Det är belagt med falsad aluminiumplåt, importerad från Holland och målad i en grön nyans som efterliknar ärgad koppar.
2021 fick de slutbevis på huset och kunde flytta in. Det tog inte lång tid innan de tyckte att även det här huset hade blivit för stort för dem. Nu har de ritat ett nytt mindre enplanshus åt sig som ska ha grästak. Tornhuset har de lagt ut till försäljning.
Och det var så vi hittade huset. Det ligger till salu hos Linda Segerdahl på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling för 14 800 000 kr.
Göran uppskattar att rummen i tornet har ungefär 20 kvm boyta. Rummets diameter är 4,5-5 meter.
Vad har du för tips till andra som vill bygga hus med torn?
- Att man verkligen planerar det tillsammans med arkitekt och snickare innan man sätter igång, säger Göran utan tvekan.
Huset värms i huvudsak med djupborrad bergvärme och ventilationen är FTX. Det går också att kyla ner huset ett par grader med hjälp av FTX-systemet.
Husets boyta är 240 kvm fördelat på 7 rum varav 3 är sovrum.
Huset ligger vid en vik i sjön Mjörn i Lerums kommun, ungefär 30 minuters bilfärd från Göteborg.
Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på hus som ligger till salu för tillfället. Artiklarna är aldrig sponsrade, vi skriver om husen för att inspireras och lära oss något nytt.
Kommentarer
19