Elstängsel håller mördarsniglar borta från Anders odlingar
Anders Andersson håller borta mördarsniglar med ett hemmabyggt - snällt - elstängsel. Det har fungerat över förväntan, årets skörd av grönkål och sallad har fått vara ifred. Såhär byggde han elstängslet steg för steg.
Anders Andersson i Lund har lyckats med det som många trädgårdsentusiaster drömmer om – att hålla mördarsniglarna borta från sina odlingar. Hemligheten bakom hans framgång är ett hemmabyggt elstängsel, som trots sin enkelhet visat sig vara oerhört effektivt.
Med en bakgrund inom elektronik och en stor dos uppfinningsrikedom har Anders skapat ett system som inte dödar mördarsniglarna, men som avskräcker dem från att ta sig in i hans trädgårdsland.
– Jag testade stängslet genom att följa hur en snigel kröp över tråden, och när den kom till den andra tråden fick den en stöt och ramlade på backen. Där blev den liggande i drygt 30 minuter. Sedan försökte den igen, men betydligt mer försiktigt. När den för andra gången nådde andra tråden och fick en stöt drog den in sina känselspröt och kröp därifrån, säger Anders Andersson.
Och så har det fortsatt hela sommaren. Anders grönkålsodling vid huset i Lund står intakt, och hans sallat på lantstället likaså.
Storlek på Anders grönkålsodling: 8x8 meter
Storlek på Anders sallatodling: 2x3 meter
Så byggde han elstängslet
När han väl bestämt sig för hur han skulle bli av med sniglarna var det inte särskilt komplicerat.
Elstängslet är uppbyggt av:
- en nätadapter,
- två rostfria ståltrådar,
- en 24-voltslampa och
- ett kontrollsystem bestående av en LED-diod som har som enda funktion att man ska kunna se så att adaptern fungerar.
Från pluspolen på nätadaptern har Anders dels anslutit en separat slinga med en LED-diod (kontrollsystemet så att han ser att nätadaptern fungerar), dels en tråd ansluten till 24-voltslampan, och från den andra anslutningen på lampan går en slinga av stråltråd runt hela odlingen som ett staket och tillbaka till pluspolen på adaptern.
Från minuspolen på nätadaptern går den andra slingan, som löper runt hela odlingen och tillbaka till nätadaptern.
De två slingorna runt odlingen är fästa 4-5 millimeter ifrån varandra på en bräda runt odlingen. Så länge de inte har kontakt går det ingen ström i dem, det är först när något - exempelvis en mördarsnigel - nuddar båda slingorna som det uppstår ett slutet system och därmed blir strömförande. Eftersom det inte flyter någon ström mellan slingorna utom när det blir galvanisk kontakt mellan slingorna har det inte någon betydelse om man använder en nätadapter som ger likspänning eller växelspänning.
– Om man använder en transformator ska det vara en fulltransformator så att det inte är galvanisk kontakt mellan primär- och sekundärlinning, och den bör vara på strax under 20 volt, tex 2x9 volt, om du ska utgå från den lösning jag har. Det är lagom.
– Och så bör du ha en lampa på den separata slingan med LED-dioden som ett eget system igång, för att när som helst kunna se så att transformatorn har ström som skyddar aggregatet och indikerar om det går ström mellan trådarna, säger Anders
– 24-voltslampan som är på 21 watt begränsar strömmen om trådarna kommer i kontakt med varandra, på så vis bränner man inte sönder nätadaptern.
24-voltslampan lyser endast vid kontakt, så på så vis är den också en indikator på att något just nu gör att det går hög ström genom systemet, att slingorna kommit i kontakt med varandra, exempelvis på grund av en snigel som kryper över dem.
Men den lyser inte när det inte är kontakt, och det är då lysdioden kommer in i bilden. Har nätadaptern en inbyggd diod ser du ju på den att det finns spänning, men saknar den det - vilket många gör - så har Anders en lysdiod i serie med ett motstånd (3-5 kohm) som kopplas direkt mellan nätadapterns poler.
Elstängslet har dock tagit tid på så vis att han testat flera olika lösningar. Allt från koppartejp till utskjutande plåt över betongmuren. Men sniglarna tog sig in trots dessa ansträngningar. Det var då han bestämde sig för att bygga ett elstängsel.
Han ville dock inte döda mördarsniglarna i onödan. Många av de lösningar han såg på internet innebar döda sniglar som fastnade på trådarna, helt enkelt för att det var för kraftfulla elstängsel. Den lösning han landat i har hållit hans grödor fria från mördarsniglar utan några döda sniglar. Och dessutom ger det inga kännbara stötar för människor.
Han började med vanlig stråltråd, men den rostade där sniglarna hade varit. Då var det också en snigel som dog, men det kan det finnas en lång rad anledningar till som vi inte kommer att gå in djupare på.
Valet föll i alla fall på rostfri ståltråd 1,5 mm tjock, men han tror det går lika bra med 0,9 mm, och därmed var staket-idén fulländad.
Ståltrådarna är fästa med vanlig pappspik som han spikat in i brädan. Skallen på spiken är ganska bred och håller således tråden på plats. Varje meter har han även snurrat tråden ett varv runt spiken för extra säkerhet.
Anders har även byggt in en säkring i systemet han har på landet eftersom den transformatorn saknade inbyggd säkring. Vidare har han satt en bräda som fungerar som tak för trådarna så att inte regnet gör att de får kontakt.
– Jag var på en bygghandel och bad att få ta några av de tryckimpregnerade mellanliggarna de använder för att separera virket, men du kan ju använda precis vad du vill, säger Anders.
Växelström eller likström?
Elstängslet vid Anders huvudbostad har växelström, helt enkelt för att det var en sådan nätadapter han hade där. Det på landet har likström.
– Det man bör tänka på är att vid likström måste man vända dioden rätt i kontrollsystemet, annars fungerar den inte.
Han byggde också ett väderskydd runt aggregatet för att undvika fukt.
– Jag använde gamla färgburkar och glasspaket för att skydda elektroniken. Det fungerar väldigt bra och håller allt torrt.
Efter att ha kört systemet hela sommaren kan Anders konstatera att det fungerar. De enda sniglar de hittat i odlingen var tidigt på säsongen, och det var helt enkelt nyfödda mördarsniglar som redan befann sig inom området när staketet byggdes, fast då som ägg. De lade ut några plankor och lyfte på dessa dagtid för att snabbt hitta och ta ut de sniglarna från odlingen.
Anders planerar att ha stängslet uppe även under vintern vid huset i Lund, detta för att hindra sniglarna från att lägga ägg inom odlingen. Därmed slipper de rensa på våren.
Anders hemmabyggda elstängsel har väckt stort intresse bland andra trädgårdsentusiaster, och hans detaljerade beskrivningar på forumet har hjälpt många att bygga liknande system. Detta kan du läsa mer om i tråden Mördarsniglar - elstängsel fungerar det? i forumet.
Kommentarer
15