Vi testar rita kök i SketchUp

Att rita upp rummet och dess förändringar i ett 3d-program ger dig möjlighet att se förändringarna innan de hänt. SketchUp är ett gratisprogram som hjälper dig göra just det.

Elina testar att rita upp sitt eget kök i olika ritprogram.

Elina testar att rita upp sitt eget kök i olika ritprogram. Bild: Elina Blom

Det absolut bästa du kan göra när du ska renovera ett rum är att modellera upp rummet i ett 3d-program eller liknande och addera de förändringar du vill göra. Då ser du med en gång hur det kommer att se ut och om du behöver göra fler förändringar för att saker och ting ska passa och se bra ut. SketchUp är ett gratisprogram som är tänkt att fungera utmärkt för just dessa tillfällen. Tanken är att i stort sett vem som helst ska kunna rita upp exempelvis sitt kök utan några större förkunskaper. Men hur bra fungerar det?

Hybrid

SketchUp är som ett mellanting mellan ett enkelt ritprogram och ett avancerat 3d-program i stil med Cinema 4D eller liknande, vilket gör att vissa delar är mycket komplicerade medan andra betydligt enklare.

Google SketchUp verktyg

Verktygsmenyn

Verktygen är enkla att förstå sig på, och de finns i en lagom mängd så du blir inte överväldigad när du startar programmet för första gången. Men det krävs däremot en hel del grundkunskaper om hur programmet fungerar för att du ska kunna använda verktygen korrekt och det är inte gjort i en handvändning. Så länge du bara ska skapa rektangulära ytor är det inga problem, men för att förstå hur ytorna hänger ihop i ett senare skede och för att kunna skapa mer komplexa objekt rekommenderar jag dig att ta en titt på det utbud av instruktionsfilmer som finns på hemsidan där du laddar ner programmet, så att du lär dig grunderna ordentligt innan du sätter igång.

Skolorna är riktigt bra genomförda och inte allt för långa, det märks att Google inte bara lämnar användarna vind för våg utan verkligen vill att folk ska lära sig programmet ordentligt utan att tröttna längs vägen.

Funktionsfyllt

Det finns massor med bra funktioner i SketchUp. Jag gillar framför allt den samling 3d-modeller som du kan rota runt bland via ett Googlegränssnitt.

3d modeller sketchup

3D-modellerna hittar du lätt via ett Googlegränssnitt.

Du slipper således, om du vill, sitta och göra allt från grunden själv. Modellerna är skapade av SketchUpanvändare och du kan via betygssystem se vad andra användare tyckt om dem. En sökning på kitchen genererar exempelvis i en hel del intressanta alternativ. Modellerna kan du sedan modifiera efter eget tyckte i programmet, allt från uppbyggnad till utseende (textur). Texturer kan du skapa själv via ett bildredigeringsprogram, men i SketchUp finns ett färghinksverktyg som ger dig tillgång till massor av förskapade materialtexturer, exempelvis olika slags metall och trä.

texturer i google sketchup

Du kan enkelt leka med olika texturer.

Jag gillar också det faktum att det står en illustration av en person där axlarna möts, för det gör att det är enklare att se och förstå var du befinner dig i ritningen samt hur den förhåller sig storleksmässigt. Det finns även tydliga mått angivna i nederkant när du skapar ytor.

sketchup person

Eftersom det påminner mycket om avancerade 3d-program kan du göra en hel del som du inte kan göra i ett enkelt köksprogram med färdiga moduler. Du är mycket mer fri. Men jag saknar en del av de verktyg som finns i 3d-program som kostar pengar, jag hade exempelvis velat ha ett enkelt sätt att ändra formen på ett objekt. Som det är nu finns det massor av verktyg för att skalförändra på olika sätt men det känns inte riktigt som att jag når hela vägen till fri förändring av objektet. Det är verkligen inte hela världen men det gör att jag känner mig lite mer begränsad än vad jag gör i ett mer kraftfullt 3d-program. Å andra sidan är Google SketchUp gratis och betydligt mer användarvänligt på alla andra sätt.

Fördelar

+ Bra översikt och logiska verktyg
+ Databank med 3d-modeller
+ Enkelt att komma igång med grunderna

Nackdelar

- Ska du skapa avancerade modeller krävs en hel del förkunskap (lär dig programmets grunder först)

Betyg: 8/10