Välja material på köksluckorna
Köksluckor kan byggas i olika material och vilket du väljer är en fråga om design och plånbok. Visst är olika material lite olika tåliga, men skillnaden i hållbarhet är inte jättestor. Här kan du läsa om varför. Vi tar även reda på hur de olika materialen skiljer sig åt.
Alla köksluckor har en kärna och ett ytskikt, ibland två ytskikt. Kärnan i köksluckan kan bestå av spånskiva, MDF, laminat eller massivt trä. Bland ytskikten finns exempelvis melamin, folie på melamin, folie på MDF eller fanér på MDF. Nedan listar vi de vanligaste stommarna och varianterna av hur en kökslucka kan vara uppbyggd.
Vi börjar med tre typer av stommar en kökslucka kan ha, som sedan får olika typer av beläggningar:
- Stomme av spånskiva
Uppbyggnad: Spånflis och lim i flera skikt.
Exempel på ytskikt på en kökslucka av spånskiva: Melamin, direktlaminerad.
- Stomme av MDF
Uppbyggnad: MDF är en träfiberskiva som består av syntetiskt lim och finfördelade fiber från barrträ. Den har tätare struktur än en spånskiva. MDF står för Medium Density Fibreboard. Exempel på ytskikt på en kökslucka av MDF: Klarlackad, laminerad, folierad eller fanérad.
- Stomme av laminat
Uppbyggnad: Laminat är lim och pappersskikt som pressats ihop under hög värme. På den laminerade ytan monteras en film som ger luckan dess utseende, exempelvis högblank färg eller matt ek. Slutligen förses luckan med ett hårt, transparent ytskikt. Budgetmodellen kallas melamin. Högtryckslaminat (fenolhartsimpregnerade kraftpapper och melaminbelagt dekorpapper) är betydligt kraftigare och håller mycket högre kvalitet men har också en högre prislapp.
Dessutom kan en kökslucka byggas av massivt trä.
Målad lucka hos Kök & Rum.
Nedan listar vi fem vanliga sätt köksluckor är uppbyggda på, dess prisnivå, för- och nackdelar samt ger exempel på fabrikat som saluför den typen av kökslucka.
1. Kökslucka av massivt trä
Uppbyggnad: Solitt trä, stavlimmad eller 3-skiktslucka (består av tre lager massivt trä). Den stavlimmade är något billigare men får också ett annat utseende. Utseendet varierar annars utifrån träslag, exempelvis ek (hårt), björk (medelhårt), al (mjukt), körsbär, furu eller ask. Luckan kan sedan lackas, målas, laseras, oljas eller betsas vilket ger den lite olika egenskaper.
Prisnivå: Dyr
Fördelar: Enkel att renovera och har därför lång livslängd, 3-skiktslucka och stavlimmad är formstabila och tåliga, åldras vackert, “lyxigt” material
Nackdelar: Priset, oljad lucka är ej underhållsfri, solitt trä är mindre formstabilt än övriga alternativ eftersom det är ett levande material
Exempel på kända fabrikat som saluför den här typen av lucka: Sörmlandskök, Ballingslöv, Härjedalskök, Nordic Kök, Marbodal, Ikea, Tibrokök, Epoq
2. Kökslucka av folierad MDF
Uppbyggnad: En folie pressas fast under hög värme på en MDF-skiva, och formar sig sedan efter MDF-skivan - som exempelvis kan vara fräst eller slät.
Prisnivå: Medel
Fördelar: Tålig, formstabil, bra material för profilerad lucka
Nackdelar: MDF med ytskikt är känsligt för värme, folierad lucka är svår att renoveraExempel på kända fabrikat som saluför den här typen av lucka: Härjedalskök, Vedum, Marbodal, Epoq
3. Kökslucka av målad/klarlackad MDF
Uppbyggnad: MDF:en formas till det utseende den ska ha och målas/lackas sedan i flera lager.
Prisnivå: Medel
Fördelar: Formstabil, bra material för profilerad lucka, enkel att renovera och har därför lång livslängd
Nackdelar: En lackad yta kan ändra färg efter ett par år, sväller snabbt vid kontakt med vatten
Exempel på kända fabrikat som saluför den här typen av lucka: Vedum, Marbodal, HTH, Tibrokök, Epoq
4. Kökslucka av melamin (laminat)
Uppbyggnad: Spånskiva klädd med flera lager papperskikt och lim. På den laminerade ytan monteras en film som ger luckan dess utseende, exempelvis högblank färg eller matt ek. Slutligen får luckan ett ytskikt och en plastkant. Kan exempelvis även folieras eller klarlackas.
Prisnivå: Billig
Fördelar: Priset, med tätt ytskikt håller den länge, kan imitera vilken stil som helst, lätt att hålla ren (slät och blank)
Nackdelar: Ångkänslig om ytskiktet inte håller tillräcklig kvalitet, svår att renovera, känslig i skarvarna
Exempel på kända fabrikat som saluför den här typen av lucka: Ikea, HTH, Vedum, Ballingslöv, Sörmlandskök
5. Fanérad kökslucka
Uppbyggnad: Fanér är en tunn skiva av trä som ger luckan ett intryck av att bestå av enbart trä. Den kan vara klarlackad eller laserad. Sitter monterad på kärna av exempelvis spån eller MDF. Varianter med massiv kant är mer slitstarka än de utan.
Prisnivå: Medel
Fördelar: Kan imitera massiv lucka men till ett betydligt billigare pris och mindre vikt, tålig (med massiv kant)
Nackdelar: Svår att renovera, blir lätt kantstött (utan massiv kant)
Exempel på kända fabrikat som saluför den här typen av lucka: Ballingslöv, Sörmlandskök, Ikea, Marbodal, Vedum, HTH, Tibrokök
Ikeas lucka Krokstorp som enligt uppgift är tillverkad av "en träfiberskiva".
Tänk på det här när du väljer kökslucka
Hållbarheten för olika material i köksluckor är ungefär densamma, i alla fall om vi vågar tro på materialforskare Rune Sitén hos SP Sveriges tekniska forskningsinstitut. Skillnaden är så pass marginell att Rune anser att du snarare bör göra valet utifrån designpreferenser och plånbok.
– Köksluckorna utsätts inte för speciellt högt slitage, inte jämfört med andra ytor i köket. Jag tycker att man ska välja på utseende snarare än hårdhet.
Hållbarhet för olika material
- Alla material sväller när de utsätts för fukt. Det gäller alla köksluckor, det spelar ingen roll om det är en mdf-lucka eller en lucka av fanér. Detsamma gäller direkta slag mot dem. Det finns inget av materialen som sticker ut kraftigt åt något håll, säger Rune Sitén.
Det finns vissa skillnader, dock på marginell nivå. En klarlackad MDF är till exempel en ganska slitstark konstruktion, men också mottaglig för fläckar. Folie-melamin är marginellt tåligare än många andra lösningar, speciellt när det kommer till slag och fläckar. Men detta förutsätter att ytskiktet är intakt - är det inte det kan fukt ta sig in och då sväller de snabbt och spricker i ytan.
- Luckor med ytskikt är ofta väldigt känsliga där kanten möter den vertikala ytan, det är en svag del i konstruktionen och här kan det ofta uppstå en glipa. Slabbar du då med vatten som skvätter och hamnar på kanten, och glömmer torka bort det, kan fukt i värsta fall tränga in, säger Rune Sitén.
Med fukt i en sådan konstruktion sväller materialet under och då uppstår sprickbildning i ytskiktet. Och det är här skillnaden mellan en lucka i massivt trä/fanér och en lucka med ytskikt syns.
- Det är när det kommer till skador som du ser fördelen med massivt trä och fanér. Får du en skada i ett trämaterial syns den inte lika mycket som på en lucka med ett skadat ytskikt, eftersom trämaterialet ser likadant ut på djupet som det gör på ytan, säger Rune Sitén.
Köksluckor av massivt trä och fanér är också enklare att renovera. Du kan slipa bort skador och sedan exempelvis lacka eller måla om luckorna.
Utseende och pris på köksluckan avgörande
Men det spelar ingen roll hur enkelt det är att renovera en massiv, klarlackad lucka om du föredrar en köksstil med högblanka luckor. Till syvende och sist säger Rune att valet av kökslucka mestadels är en pris- och utseendefråga.
- Jag skulle till exempel föredra en lucka i ekfanér, medan min kollega skulle föredra en högblank svartlackerad lucka. Det är väldigt mycket en utseendefråga, vilken design vill man ha i köket. Och ska du ha en högblank lucka ska du ha folie eller melamin på så att du får ett slätt underlag, annars ser det konstigt ut, säger Rune Sitén och fortsätter:
– Sedan har du prisaspekten, hur mycket är du beredd att lägga på luckorna. En lackad eller folierad lucka är billigare än en lucka i massivt trä.
- Vilket material föredrar du designmässigt?
- Hur stor är din budget?
Test av köksluckor
2011 testade SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, köksluckor för sajten Testfakta. När testet genomfördes fick Kviks MDF med folie sämst betyg, dels bröts gångjärnen loss och dels var det problem med sprickbildning och svällning när luckan utsattes för ånga.
Den klarade dock slag mot lucka och kant, vilket övriga fem inte gjorde. Både Ballingslöv, Ikeas och Vedums lucka av MDF med klarlack fick slagmärken, så även HTH:s melaminlucka med folie och Marbodals melaminlucka med lack. Dessa fem klarade sig dock utan att gångjärnen bröts loss vid statisk belastning med 30 kilo i 10 omgångar.
Både HTH:s melaminlucka med folie och Marbodals melaminlucka med lack fick, precis som Kviks MDF med folie, problem med sprickbildning när de utsattes för ånga. På HTH:s lucka uppstod dessutom svällning och kanten lossade.
– Vi testar ytan men det spelar då egentligen ingen roll vilket material som är under, det handlar snarare om hur tät ytbehandlingen är, säger Bengt-Åke Andersson, testansvarig på SP.
Ballingslövs lucka av klarlackad MDF klarade sig bäst i testet och hade inga anmärkningar på vare sig fukt eller belastning. Däremot fick den märken vid slag på både kant och yta.
Kommentarer
8