Personliga och funktionella kök 2010
Vilka trender gäller i köket just nu och hur ofta kommer kökstillverkarna med nya produkter?
Man skulle kunna tro att alla kökstillverkare uppdaterar sitt sortiment varje år för att hänga med i trenderna. Många gör det, men tyska lyxkökstillverkaren Bulthaup avviker och jobbar istället med decennier.
År 2000 till idag var det ”less is more” som gällde. Inför 2010 har Bulthaup tagit fram nya riklinjer för decenniet som ligger framför oss. Nu är det ”fewer but better” som gäller.
– Det känns inte rätt med slit och släng längre, säger Lennart Ekstedt vid Bulthaup i Helsingborg.
Lennart besökte nyligen ett framtidskonvent där Bulthaup presenterade riktlinjerna för kökstillverkaren det närmaste decenniet. Man har anlitat en byrå för framtidsforskning för att känna av stämningarna i samhället och ta reda på vad folk vill ha idag.
– Man kom fram till att människan idag vill ha ”fewer but better”. Vi kommer att vilja ha få bra kastruller istället för flera halvbra. Vi kommer att fokusera mer på kvalitet och man kan säga att slit-och-släng-eran är över, berättar Lennart.
– Men vi kommer att lägga ner samma pengar som tidigare, budgetarna krymper inte. Fast de få saker vi väljer är av bättre kvalitet.
Bulthaup ser också att vi kommer att intressera oss för att få bra tekniska lösningar i köket. Det handlar inte om mängden skåp utan om att förstå problematiken.
Normalt sett när du bygger ett kök gör du det utmed väggarna. Bulthaup har tagit fram konceptet B2 som inte konsumerar någon yta, utan står avskilt i rummet.
– Det är ett nytt sätt att tänka, men jag är inte säker på att den svenska marknaden är redo för det här ännu, säger Lennart.
Trendmässigt ser Lennart annars att vi kommer att fortsätta blanda material.
– Det är en trend vi jobbat med länge. Det gäller att våga blanda en målad lucka med högskåp i trä eller aluminium. Varför inte bambu på väggen och linoleum på luckorna. Man är inte fast i schabloner längre, säger Lennart.
Lennart vill dock understryka att det inte bara handlar om trender. Det är ännu viktigare att man väljer ett kök som passar till inredningen i övrigt och stilen på huset.
Det är något som Lars Peter Sandung hos den svenska kökstillverkaren Marbodal också skriver under på. Det blir fel att sätta ett sekelskifteskök i ett 70-talshus.
– Du kan dock ofta sätta in ett modernt kök i ett gammalt hus och få en lyckad brytning.
Marbodal jobbar inte med fasta perioder för att ta fram nytt material, utan anpassar sig till trenderna allt eftersom de uppstår.
– Vi försöker komma med något nytt varje år, men inte i bestämda cykler. Det beror lite på hur snabbt vi kan ta fram en nyhet om vi bestämmer oss för det, säger Lars Peter Sandung.
Lars Peter ser att högblankt fortfarande är aktuellt, svart ligger också fortfarande i tiden samtidigt som det traditionella har ett starkt fäste.
– Vi jobbar mycket med inbyggnadsmaterial för att göra shakermiljöer, med allt inbyggt för att få en enkel helhet som inte samlar damm, säger Lars Peter.
Vitt är alltid aktuellt på Marbodal. Marbodal gjorde en stor uppdatering förra hösten när de kom med två nya luckor.
När det gäller stänkskydd ser Lars Peter Sandung att kunderna väljer andra material än kakel.
– T ex kan man bygga in stänkskyddet så att det blir en helhet med bänkskivan, samma material som på bänkskivan går upp på väggen, säger Lars Peter.
Tina Björeman som är inredare på Ikea vill inte alls tala om trender utan menar att det är andra saker än trender som styr deras sortiment.
– Vi har ett brett sortiment och vi omarbetar ständigt vårt material.
– Som bas har vi alltid ett skandinaviskt uttryck som är lite stramare än genomsnittet, säger Tina Björeman.
Inför 2010 ser Tina Björeman att vi är mer personliga.
– Det gäller att få ihop ett kök som passar just dig, säger Tina.
Vi vågar göra mer i köket men vi fokuserar också mycket på funktioner.
– Insidan av köket är lika viktigt som utsidan. Idag vill man ha ett kök som är funktionellt och lättarbetat.
– Källsorteringen ska funka och vitvarorna ska vara energisnåla. Nu är vi mer miljömedvetna än någonsin, säger Tina Björeman.