Arbetsplatsen hemma
Med kontor i hemmet har du alla chanser att få högre livskvalitet och samtidigt arbeta mer effektivt. Men det gäller att skapa rätt förutsättningar i arbetsmiljön. Den som skaffar nytt boende har alla chanser att inrätta den perfekta hemarbetsplatsen.
Fler och fler jobbar hemifrån, för onekligen har hemarbetet många fördelar. Du slipper pendla och kan istället lägga tiden och pengarna på familjen eller något fritidsintresse. Du är snäll mot miljön om du avstår från transporterna till och från arbetet. Många känner också att de jobbar mer effektivt hemma, när man inte blir störd av arbetskamrater som vill snacka. Ofta innebär det friare arbetstider – om du vill kan du ta ett träningspass mitt på dagen och jobba någon timma på kvällen istället.
Friheten kan å andra sidan också vara en nackdel – om du inte är disciplinerad eller inte får arbetsro av andra skäl. Då underlättar det med en arbetsplats som ligger avskilt från resten av bostaden. Kanske har du ett rum i anslutning till garaget eller i källaren där du kan inrätta din arbetsplats. Om du bygger nytt har du goda chanser att planera in ett arbetsrum som ligger avskilt från resten av bostaden.
En del som har arbetet hemma tycker att det hjälper att stänga alla dörrar till andra rum i huset när det är dags att börja jobba. Då slipper man distraheras av privatlivet. Andra har tagit för vana att gå en kort promenad innan arbetet ska börja för dagen. När man kliver innanför ytterdörren har man kommit till jobbet. Det här faller sig naturligt för den som har barn på dagis. När barnen är lämnade börjar arbetsdagen. Den slutar när man hämtar dem igen.
En stor risk med att ha arbetsplatsen hemma är att du jobbar alldeles för mycket. Det blir lätt att tänka ”jag ska bara” och sedan har halva söndagen gått. Eller att du går tillbaka till jobbet när barnen har lagt sig, istället för att koppla av innan sängdags. Det här kan ju slita på dig i längden, men förhoppningsvis gör du det bara för att jobbet också är din hobby. Då är gränserna mellan arbete och fritid suddiga. Det är bara upp till dig själv att sätta gränserna. Men det är viktigt att familjen inte blir lidande. Se till att förankra idén om att arbeta hemifrån hos övriga familjemedlemmar så att du kan räkna med deras stöd.
Den som jobbar hemma ska tänka på att inte isolera sig. Den naturliga kontakten med arbetskamrater försvinner ibland och det blir då upp till dig själv att träffa människor på andra sätt. Man kan t ex fika med vänner, se till att träffa andra som jobbar hemma, träna tillsammans med någon eller engagera sig i någon förening.
Agneta Nyholm Winqvist ger bra råd för hur man ska inreda sin arbetsplats i hemmet i boken ”Feng Shui för svenska hem”. Enligt henne är det viktigt att tänka på att arbetsplatsen ska ge dig inspiration. Låt inga högar, kartonger och annat som gör dig stressad ligga framme. Rummet ska vara enkelt och inte ha för många distraktionsmoment. Därför är det också viktigt att ha bra förvaringsmöjligheter. Det ska finnas gott om lådor, hyllor, mappar och arkiv. Se till att märka allt så att du hittar snabbt. Håll rummet välstädat, laga saker som är trasiga eller släng dem. Förutom ordning och reda är också ljuset är väldigt viktigt. Det bästa är rikligt med dagsljus. Annars tänk på att ha flera ljuskällor och att arbetsbelysningen placeras så att du inte själv skuggar det du arbetar med. Färgsätt rummet med färger som tilltalar dig och som du associerar med kraft, inspiration och kreativitet. Det finns ingen speciell färg som allmänt sett är mer eller mindre lämpad, det viktiga att färgen du väljer ger just dig inspiration.
Placera helst skrivbordet så att du sitter med ansiktet vänt mot dörren och med en vägg bakom. Då får du energi enligt läran om Feng Shui. Går det inte att placera skrivbordet så, kan du lösa det genom att placera en spegel på väggen så att du ändå får uppsikt över dörren.
Enligt sjukgymnasten Melina Tufvesson tenderar den fysiska arbetsplatsen i hemmet vara sämre utformad än den är på en vanlig arbetsplats. Det hemarbetaren ska tänka på är att ha ett arbetsbord som är tillräckligt djupt och brett. Det ska vara så djupt att du kan ha tangentbordet och bildskärmen framför dig och ändå kunna avlasta underarmar och händer vid tangentbordsarbete. Arbetsbordet ska kunna anpassas i höjdled så att du kan ställa in det efter dig. När du sitter på stolen med rak rygg ska du kunna vila armarna bekvämt på bordet, utan att spänna axlarna.
Även stolen bör vara justerbar. Den bör vara en vridbar kontorsstol med minst fem hjul och det ska vara lätt att ändra ryggstödets lutning. Ryggstödet bör vara högt nog att ge skuldror gärna även nacke stöd, men inte för brett så att det inte går att föra bak armbågarna. Du får mer bra tips om ergonomi på hemarbetsplatsen i Melina Tufvessons faktablad om ergonomi.
Vilka tekniska krav du bör ställa på hemarbetsplatsen beror naturligtvis på vad du jobbar med och hur mycket pengar du vill lägga. Många klarar sig egentligen med en dator, skrivare, Internetuppkoppling och hemtelefonen, men det är mycket smidigare om man kan skaffa:
- Bärbar dator
- Separat telefonlinje
- Bredbandsuppkoppling
- Virusskydd och brandvägg
- Trådlöst nätverk
- Skrivare
- Fax
- Scanner
- Kopiator
Datorn och telefonen är förmodligen de mest använda arbetsredskapen bland dagens distansarbetare. En bärbar dator är inte nödvändig men ger dig å andra sidan, tillsammans med det trådlösa nätverket, möjlighet att jobba var du vill i hemmet. Eller varför inte ute i trädgården en vacker sommardag? Bredbandsuppkoppling är idag oftast nödvändig för att du ska kunna jobba effektivt vid datorn. För att få en säker datormiljö behöver man brandvägg och ett bra virusskydd.
Är du inte orolig för strålningsrisken kan du använda en mobiltelefon för alla jobbsamtal. Men det är väldigt smidigt att ha en separat telefonlinje på fast lina, där du tar emot jobbsamtal och eventuella fax. Faxar du väldigt sällan kan det vara bättre att gå till ett bibliotek de gånger du väl måste faxa. Kan du tänkas behöva en scanner i ditt jobb är det bra att ha en sådan nära till hands också. Vill du ha alla funktioner men slippa att ha en massa skrymmande apparater och fula sladdar så kan det vara värt att investera i en sk multifunktionsskrivare som är både skrivare, fax, scanner och kopiator i ett, som du dessutom ansluter till ditt trådlösa nätverk.
Du har rätt till skatteavdrag för arbetsrum i bostaden, förutsatt att du jobbat hemma minst 800 timmar under beskattningsåret. Då får du göra avdrag med 2 000 kr per år, om du eller din make/maka äger bostaden. I annat fall får du göra avdrag med 4 000 kr. Om du är egen företagare och har inrättat en särskild lokal med egen ingång i bostaden där du har ditt arbetsrum, t ex i en del av källaren eller ett inrett garage, får du göra avdrag för en skälig del av de löpande driftskostnaderna. Mer information kan du få hos Skatteverket.