Husdrömmar: Amy och Love återupplivar ödehus i Vinslöv

Amy och Love i Vinslöv köper ett stort ödehus billigt för att totalrenovera och bo i med sina barn. Med en god planering, hårt arbete och en rejält tilltagen budget är de ett par av få som lyckas med sina högt uppställda mål i Husdrömmar.

Husdrömmar: Amy och Love återupplivar ödehus i Vinslöv

I andra avsnittet av Husdrömmar säsongen 2020 får vi följa förvandlingen av ett ödehus. Huvudpersonerna är Amy 31 år som jobbar på ett bemanningsföretag och Love 32 år som har drivit en bistro i skånska Vinslöv. Tillsammans renoverar de ödehuset Björkhaga för att kunna bo där med barnen Billy 7 år och Sigge 3 år.

Amy och Love
Love och Amy välkomnar Gert Wingårdh till ödehuset Björkhaga. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Amy är uppvuxen i Vinslöv och som liten var hon rädd för det gamla sekelskifteshuset i Björkhaga, som var byns spökhus. Som vuxen blev hon fascinerad av det. Efter att ha bott i Stockholm ett par år flyttade hon tillbaka till Vinslöv när hon träffade Love. De köpte ödehuset Björkhaga och bestämde  sig att totalrenovera det. Love hade alltid velat ha ett stort hus där alla känner sig välkomna och kylen är full och vem som helst får gå och ta vad de vill. 

Översikt och plan för renoveringen

Det är september 2018 när programledarna Gert Wingårdh och Anne Lundberg besöker Amy, Love och ödehuset Björkhaga för första gången. Amy och Love berättar om sina planer och visar huset.

Budget

Fakta om renoveringen av Björkhaga
Inköpspris: 600 000 kr
Boyta: 250 kvm
Budget: 2,5 miljoner kr
Tidplan: 1 år, sept 2018-sept 2019

Inräknat i budget är en totalrenovering invändigt inklusive fönsterbyte, nytt VA och en uteplats vid 2-planshusets utsida. 

De har inte besiktigat huset innan köp, men till den låga köpeskillingen känns det som ett rimligt beslut. I princip allt behöver göras om ändå. Där fanns varken fungerande VA eller elsystem. Det man fick för 600 000 kr var en robust gammal husstomme med en historia och en tomt.

En viktig del vad gäller ekonomin är att Love har sålt sin bistro som han drivit på orten för att hjälpa snickarna där han får.

På bottenvåningen ska man bygga kök, matplats och vardagsrum öppet i vinkel. Det ska bli ett välkomnande bamsekök. Därefter blir det ett bibliotek/mancave. Där ska också byggas en toalett och en tvättstuga.

Plan bottenvåning
Bottenvåningens planlösning.

Det finns två trappor upp till övervåningen. På övervåningen finns tre sovrum, ett vardagsrum och ett badrum.

Ovanvåning
Planlösning övervåningen.

Amys plan för inredning är att det ska kännas rent och behagligt, berättar hon när Gert frågar. Amy får ha mest att säga till om när det gäller inredning. Love säger sig vara nöjd så länge han får ha sina skivor, gitarrer och ett bra kök.

Ödehuset Björkhagas historia

Huset byggdes i början av 1900-talet av en förmögen tunnbindare som byggde det till sig och sin familj. Huset invigdes 1908 i samband med att hans dotter gifte sig. Nu har huset stått övergivet väldigt länge, så det gör skäl förnamnet ödehus.

Björkhaga före
Ödehuset Björkhaga i Vinslöv.

Vi får följa med när Amy besöker sin mormor för att få reda på mer om huset: Efter att tunnbindaren lämnat huset har det använts som samlingslokal till bröllop och andra större fester. Tidigare satt där två balkonger med svarvade träräcken, ser man av gamla bilder.

Det finns många hus i Vinslöv som är byggda i liknande stil som deras Björkhaga, med samma typ av tegel. Förmodligen är det samma byggmästare som byggt husen.

Tegelhus i Vinslöv
Ett annat liknande tegelhus på orten.

Gert Wingårdh gör en undersökning och kommer fram till att det gula teglet förmodligen kommer från tegelbruket i Adseke och det röda var köpt från Önnestad, via den närliggande järnvägen. Dessa båda var de närmaste tegelfabrikerna som fanns på den tiden. Vill man säkert få reda på vilket tegel en byggnad är byggd med behöver man ha tillgång till byggmästarens bokföring och det får man knappast vad gäller den här över hundra år gamla byggnaden.

Gult och rött tegel
Husen har fina detaljer i gult tegel.

Teglets historia

Som vanligt i Husdrömmar lägger de in ett avsnitt med fakta. Gert WIngårdh berättar om teglets historia.

Bara ett stenkast från Björkhaga ligger Gumlösa kyrka, nordens äldsta tegelkyrka, uppförd av biskop Absalon Hvide, mannen som grundlade Köpenhamn och var ärkebiskop av Lund 1177-1178.

De flesta svenska tegelhus hittar man i Skåne, pga att det inte finns så mycket skog att bygga av där. I Skåne fanns det förr 300 tegelbruk. Idag finns inte ett enda av dem kvar. Att bygga hus är arbetsintensivt och sedan arbete blev så dyrt i Sverige lönar det sig inte att bygga i tegel längre.

Blå lera och röd lera
Gert gör ett besök vid en tegelfabrik i Danmark och får förklarat för sig hur man gör.

Gert vill ta reda på hur man gör tegel och får bege sig till Danmark, för där finns tegelbruk. Där får han reda på att av röd lera gör man röd tegelsten och av blå lera gör man gul tegelsten. Det är järnoxid som gör lera röd och kalciumkarbonat ger den blå färgen åt blålera. Gul lera är hårdare.

Bränner man en gång utan syre till blir den rula leran grå och den röda svart. I fabriken gör man tegel både förhand med samma teknik som för 2000-4000 år tillbaka, och på modernt sätt i maskiner. Att bygga med tegel började man  med i gamla Mesopotamien, bl a Babylons hängande trädgårdar är byggda i tegel.

Tåget i Vinslöv
Tåget går två gånger i timman ganska nära huset.

Hur stort problem är ett läge nära järnväg?

I programmet gör man en stor grej av att Björkhaga ligger placerat nära en järnväg där tågen passerar 2 ggr per timma. Amy och Love verkar inte tycka att det är något större problem, men väljer att sätta in ljuddämpade fönster i fasaden mot järnvägen. Det hade varit givande med en närmare analys av bullernivån. Kanske kan man också få kommunen att bygga ett bullerskydd just framför huset? Kameran zoomar i alla fall in både en hängmatta på tomten och barnens studsmatta med ett tåg väldigt nära i bakgrunden, så att tittaren verkligen inte ska missa det. I en annan scen skymtar man i alla fall ett stängsel mellan järnvägen och huset.

Love blir snickare
Love får erbjudande av byggmästaren att bli snickare på heltid och han tackar ja.

Smidig renovering och Love sadlar om till snickare

Renoveringsarbetet verkar löpa utan några missöden. De har av allt att döma kompetenta snickare, inte minst Love själv. Han sätter höga mål, t ex ”nu ska köket bli klart inom en månad”, och han lyckas.

Efter ett tag blir han tillfrågad av byggmästaren de har anlitat, om han vill ta anställning som lärling vid firman. Han blir jätteglad, lite rörd och tackar ja. Han gillar verkligen att snickra och skapa.

Verandan är risig
Verandan är i dåligt skick.

Renovera verandan nu eller inte?

Det första man ser när man kommer till huset är en helt nergången veranda med jättepotential. Skulle den renoveras så skulle hela huset se mycket mer inbjudande ut. Det säger Gert Wingårdh, och Love håller med. Men Amy tycker att de ska vänta med att renovera den och göra det senare, när de har mer tid och pengar.

I mars 2019 kommer Gert dit på ett besök. Han tar ett riktigt snack med dem om verandan, borde de inte göra iordning den så att huset inte ser ut som ett ruckel? Love går emot Amy till slut och gör en snabb uppfräschning av verandan i alla fall.

Allt gick enligt plan

De började i september 2018 och i september 2019 när Anne Lundberg och Gert Wingårdh kommer till Björkhaga på besök är de klara, de höll alla planer.

Sigges rum
Sigge gillar sitt nya rum.

Rummen är väldigt fina på övervåningen. Där har de ljusa golv och en mörk grågrön färg på väggarna. De är båda jättenöjda. I sitt sovrum har de en balkong, men de har inte återskapat den ursprungliga balkongen utan satt ett järnräcke.

Smidesräcken på balkongerna
På balkongerna sitter smidesräcken.

Amys pappa är duktig på järn och smide och har fått göra ett räcke som Amy och Love har ritat till trappan inne i huset. Man kan gissa att han har gjort räckena till utsidan också.

Gert ger deras husdröm högt betyg

Gert uttalar sig varken om deras val att byta ut originalfönstren och att sätta in moderna på vissa ställen, eller valet av smidesräcken där det en gång har suttit svarvade träräcken. Däremot öser han beröm över husets inredning.

Köket klart
Köket går i en mörkt grågrön ton.

– Det är så mycket i det här huset som är gjort med väldigt mycket känsla. Det är hela tiden en väv med han och hon. Det här är en inredning som har mycket mer dimensioner än mycket annat vi ser, säger Gert.

Hencave
Bibliotek och musikrum som Gert callar "hencave".

Särskilt rummet som de kallar bibliotek eller man cave fastnar Gert för. Där finns en väv mellan han och hon och han bestämmer sig för att döpa om den till en ”hen cave”.

Huses baksida
På gaveln har man byggt en uteplats.

Det här kanske är en av de bästa husdrömmarna, menar Gert. De har inte bråkat, utan renoveringen har kanske till och med fört dem närmare varandra. Inredningen blev toppenfin. De har hållit både budget och tidplan.