Husdröm av pappas sista ritning i Höllviken
När Lorenz och Ann bygger hus i Höllviken kostar bristen på fullständiga ritningar dem 15 månader. De för en känslosam kamp för att bygga klart så att pappa arkitekten fortfarande ska minnas huset och förstå att de realiserar hans ritning.
Ett husbygge handlar om så mycket mer än om att ha någonstans att bo. Det blir vi varse om i det nionde känslomässiga avsnittet av Husdrömmar 2023 när Lorenz dementa pappa som är arkitekt ritar sitt sista hus som gåva till sonen och hans familj.
Lorenz och Ann Isler har bott i Schweiz i 12 år, men de träffades 2003 när Lorenz var utbytesstudent i Lund. De flyttar nu tillbaka till Sverige för att Lorenz har fått sitt drömjobb här i Sverige. Anns pappa är från Malmö och hon har spenderat sin barndoms somrar i Höllviken nere på Näset, där släkten har en sommarstuga med en stor tomt. Nu har de styckat av en del av tomten och ska bygga hus på den.
Lorenz är 41 år när programmet börjar och jobbar med hållbarhetsfrågor på ett stort möbelföretag. Ann är 38 år, designer/kostnär och jobbar som projektledare för en designfestival. Tillsammans har de sönerna Henke och Kalle, samt hundarna Lasse och Julle.
Lorenz pappa Ulrich är arkitekt, men till åren kommen och tyvärr blir han mer och mer dement. Han blev jätteledsen när de skulle flytta till Sverige, men han gick direkt och ritade ett hus som avskedspresent. Han hade dock ett förbehåll - ni måste låta en svensk arkitekt se över ritningen innan ni börjar bygga.
De gör dock inte som pappa sa, utan börjar ändra i ritningen själva, söker bygglov och börjar även bygga på huset med en lokal byggfirma utan att ha tagit fram konstruktionsritningar. Det blir mycket stora problem, för det betyder att alla mått inte stämmer när de ska beställa material etc.
Fakta om huset
Arkitekt: Ulrich Isler/Tomas Zevassus
Byggledare: Lars-Inge Andersson
Tomtstorlek: 1000 m2
Boyta: 300 kvm
Totalyta: 380 kvm
Budget: 8 miljoner kr
Byggstart: September 2020
Planerad/verkilg inflytt: Sommaren 2021/februari 2023
Huset har enligt Gert kompakta ytor, ett extremt rymligt kök och han menar att det finns ett professionellt flyt i planen.
På den rymliga ovanvåningen ska de både få plats med tre sovrum, två badrum, ateljé, kontor, lekrum och ett gästrum. Master bedroom har utgång till en balkong, kontoret och lekrummet har utgång till en annan balkong.
På bottenvåningen placerar de umgängesytorna som inkluderar ett generöst kök, matsal och vardagsrum. Här finns även ett växtrum, en bastu/relaxavdelning och förrådsutrymmen. Även ett garage är sammanbyggt med huset.
Gert menar att det finns något oförlöst med växtrummet – det är inte riktigt genomtänkt. Vad är vitsen med det? Det blir för mörkt att fungera som ett orangeri eller liknande. Han skulle vilja dra fram det i fasaden så att det får mer ljus och sätta dörrar ut där. Men Ann och Lorenz vill ha det som pappa har ritat det, de har tänkt ha det mer som en konstinstallation.
Bygget börjar utan exakt måttsatt ritning
Glada i hågen ändrar de alltså lite själva i pappas arkitektritning och försöker få måtten att stämma. De söker bygglov på den ritningen och börjar bygga.
I september 2020 får vi se när markarbetena har börjat. Makadam är lagd på en fiberduk.
En månad senare är grunden gjuten. Det var inte utan komplikationer, avloppsrören flyttades fram och tillbaka innan de började gjuta. Byggledaren Lars-Inge Andersson är på plats och berättar. Lorenz och Ann kommer att behöva vara på plats så att de kan kommunicera under byggets gång, särskilt när det inte finns några konstruktionsritningar som säger hur allt ska utföras i detalj.
Nästa problem blir att det inte finns exakta mått mellan fönstren, vilket gör att det inte går att beställa fönster, man vet ju inte måtten på dem.
När han ringer pappa är svaren svårtolkade, hans demens blir värre och värre. Han kan inte längre tolka ritningarna och hjälpa till. Men han berättar att han ju höll sig till de schweiziska byggreglerna när han ritade, det var därför han sa att de måste anlita en svensk arkitekt också som anpassar ritningarna efter svenska byggnormer. Men Ann och Lorenz är rädda att en sådan arkitekt skulle göra den till sin, de ville ju ha pappans ritning och inget annat.
En månad senare är det fullskaligt byggstopp på grund av alla oklarheter. De behöver den där arkitekten och en konstruktör trots allt.
Måste söka nytt bygglov – behöver fler och bättre ritningar
I december säger Vellinge kommun att de har gjort för många fasadändringar och att de måste söka bygglov på nytt.
De har alltså haft bara en arkitektritning, men de behöver också skaffa fram en konstruktionsritning, en VVS-ritning och en elritning för att huset ska bli som de vill ha det.
Läs mer: Projektera husbygget
Det kommer att ta tid att leta ny arkitekt, konstruktör, VVS-ingenjör och elingenjör som kan göra ritningar åt dem.
Hur långt har de kommit när egentligen skulle vara klara?
I juni 2021, när de egentligen hade tänkt att huset skulle vara klart, är det fortfarande byggstopp sedan 8 månader tillbaka. Det känns tragiskt att plattan bara står där, tycker de.
De har hittat en ny arkitekt de kan jobba med, men nu har istället covid slagit till med ökade byggkostnader som följd. Bygget står stilla och de håller på att förhandla med Lars-Inge Anderssons byggfirma. De vill fortsätta bygga med honom och hoppas komma överens.
Förhandlingarna klara efter 15 månaders byggstopp
I mars 2022 är det äntligen omstart på bygget. Väggarna har börjat muras upp med lecablock och vi får se när limträbalkarna till bjälklaget levereras. Nu har de skapat ett team med svensk arkitekt, konstruktör och alla andra professioner som behövs.
Hädanefter är de med i bygget mer aktivt och klarar ut frågor efter hand.
Arkitekten heter Tomas Zevassus. Han har fått rita upp huset på nytt för att kunna göra om fönsteruppställningen och korrigera ett stort fel.
I ritningen fanns en krock så att du skulle slå i huvudet i taket när du kom upp för trappan till övervåningen. Det har han nu löst genom att lägga in ett stort takfönster som leder till ökad takhöjd.
De är nere i Schweiz och hälsar på pappan. Lorenz blir ledsen när pappan först nästan inte förstår att det är hans ritning. Men sakta minns han lite om rummen och hur han hade ritat huset, även om inte alla detaljer är på plats. Han blir glad och vill titta på det flera gånger. De ser mycket fram emot när han ska komma till Sverige och se det i verkligheten.
Planerar växtrummet med Anna och Gert
Ann bjuder in Gert och sin kompis Anna till en nedlagd keramikfabrik för att hitta inspiration. De experimenterar med kvarlämnade industritillverkade isolatorer för högspänningsledningar som blivit lämnade där, för att använda som växtkärl. De finns i olika storlekar och former.
För Ann och Anna är det ett samspel att skapa rummet. De utgår från övergivet material och spillmaterial som finns tillgängligt, och skapar en komposition av det kompletterat med lecablock. Resultatet är tänkt att bli en blandning mellan en japansk innerträdgård och ett galleri.
– Idag växte det här rummet fram. Det är en zon mellan det våta relaxrummet och det torra i vardagsrummet. Det är en skulptur, en keramisk utsmyckning där växterna bara är knorren, pricken över i, förklarar Gert.
Bygget fortsätter och inredning planeras
I Höllviken växer huset nu fram i rask takt. 40-fönster levereras och monteras utan problem.
Ann planerar köket. Hon vill ha en lila köksö med en röd bänkskiva, men Lorenz är tveksam och vill i så fall ha en maskulin lila.
Hon går också ut på stan på konstutställning för att hämta inspiration.
Ann kan ha fått sin konstnärliga ådra från mormor som var aktiv konstnär, Ewa Durling Borgedal, som gjorde oljemålningar. Ofta målade hon hus från Djurgården i glada färger. Hon har lärt Ann både om färglära och att våga.
Badrummet är under uppbyggnad. Där sitter handgjort terazzo-klinker.
Huset klart
I februari 2023 är huset äntligen klart och programledarna åker till Höllviken för att avsyna resultatet.
De slås av en ljus inredning med högt i tak. På golvet ligger linoleum.
Gert tycker där finns mycket arkitektgodis.
– Allt är i ett liv, millimeterprecision.
Insidan är helt Anns verk.
Köket är en färgexplosion. Bänkskivan är rödorange linoleum och ek. Den kan inte användas för att skära direkt på.
Spishällen har en infälld fläkt i orange i mitten, färgmatchad.
Lorenz är också jättenöjd, han litar på Ann.
Gerts intryck av inredningen är ett öppet sinne, barnslighet och lust i.
– Det bästa med huset är att öppna entrédörren, komma in och se plywooden som tecknar fina mönster, se dörrarna med sin mdf som bryter, den sköna linoleummattan som håller ihop de olika rummen. Att ett steg in se ljuset från trappan, ta ytterligare ett steg in och vara i den här explosionen utav färger. Jag älskar den här oranga bänkskivan på köksön.
– Och så vrider man sig en gång till och tittar in i vardagsrummet och då ser man lite vilda former bakom en lila skiva, en jättefin sekvens, säger Gert.
Sträng utsida, explosiv insida. Det här är en riktig busdröm.
Trappan upp har sättsteg i massiv ask.
Badrummet med sitt lekfulla terazzoklinker ger det ett skräddarsytt, men också lekfullt intryck.
Det har varit en jobbig resa som nog gör att de uppskattar huset ännu mer till slut. Deras personligheter har utvecklats på kuppen.
Växtrummet är som en konstinstallation med en skjutbar lila dörr. Det är ett rum för inspiration som man kan förändra. I mitten står en sittbänk.
De hade ju räknat med bygger skulle kosta 8 miljoner kr, men de slutar på 8,7 miljoner kr. Priserna steg under corona. Gert tycker att huset ser välbyggt ut med precision.
De tycker att känslan är rätt. Detta är pappas allra sista verk. Detta är huset han ritade.
Kommentarer
32