Hög inflation ger vinnare på bolånemarknaden
Den höga inflationen sänker skulderna för de med stora lån samtidigt som alla andra får ett dyrt leverne.
Riksbanken har länge motiverat den låga reporäntan med att de vill få upp inflationen till målet 2.0. Men nu när den är där - och fortsatt en bra bit över detta mål - så justeras ändå inte reporäntan förrän tidigast 2024. Aftonbladets krönikör Andreas Cervenka frågar sig varför, och kallar situationen för historiens största springnota.
En följd av att inflationen är högre än räntan är att man i praktiken får betalt för att låna. De med stora lån har i många fall lägre ränta än inflationen, vilket innebär att lånet äts upp över tid. Cervenka spekulerar i att detta är ett sätt att komma runt det faktum att många lånat mycket pengar under pandemin. Han slår också fast att det var så här man gjorde efter andra världskriget. Den som får stå för notan är de som lånar ut pengarna.
Inflationen ligger just nu på 4 procent, och detta driver förstås även upp priserna så att det blir dyrare att leva. Allt från mat och bränsle till möbler och annat har blivit dyrare. Samtidigt innebär situationen att löneökningen äts upp. Det är således just nu dyrt att leva men billigt att låna.
Nästa penningpolitiska besked från Riksbanken kommer 28 april, först då vet vi om de överväger att tänka om kring reporäntan.
Kommentarer
45