Månadens arkitektritade, Miljö & hälsa, Arkitektur

Hållbart off grid på skotska höglandet

Den brittiska keramikern Michelle byggde Lochside House, ett miljömässigt hållbart hus, helt off grid och i samklang med det skotska höglandet. Kevin McCloud från Grand Designs var den som utannonserade att Lochside House fått utmärkelsen Årets hus i Storbritannien.

Lochside House off grid

Foto: Richard Fraser (alla bilder)

Keramikern Michelle hade förälskat sig i det skotska höglandet under en vandringstur efter att hon precis tagit sin universitetsexamen. Flera år senare hittade hon den perfekta tomten vid en sjö. Där fanns dock varken el framdragen eller kommunalt vatten och avlopp. Med hjälp av Tom Miller, en av grundarna av HaysomWardMiller Architects, lät hon bygga sitt drömhus helt off grid. Lochside House belönades i fjol som årets hus av brittiska arkitektförbundet RIBA.

Lochside House off grid

De tre exakt formgivna huskropparna skapar en avskärmad plats som skydd i det karga och utsatta landskapet. 

Lochside House ligger vid en enkel svårkörd grusväg, en stor del av byggarbetet är därför utfört med prefab-element som krävt så få transporter som möjligt. Isoleringen består av SIP-moduler, laminerade polyuretanskumspaneler.

Takavvattning bakom fasaden

Takavvattningen är dold bakom fasaden, en lösning som inte enbart är estetisk utan som befriar byggnaderna från en takfot som lätt kan skadas i det utsatta läget. Samma teknik att låta regnvattnet rinna bakom panelen och torka ut med naturlig ventilation används även i traditionella byggnader på det skotska höglandet. 

Lochside House off grid

Att bygga helt off grid är en dröm för många, och inte så omöjligt som det kan tyckas. Solceller och solpaneler räcker en bra bit. Michelles hus har dessutom en kamin när det behövs extra värme. Ett batteripaket hjälper till att magasinera elenergi, men en spjälkningsanläggning hade ju förstås varit ett intressant komplement.

Pumphus

Ett antal solceller från solcellsinstallatören AES Solar producerar om än inte mycket med tillräckligt med elenergi för Michelles singelhushåll, solpaneler bidrar till uppvärmningen som också har en kamin när det blir riktigt kallt. Vatten pumpas upp från egen brunn, avloppet tas om hand på egna tomten.

Entré

Fasaden är utförd i skotsk lärk som har fått ytskikt bränt som i japansk shou shugi ban-teknik, vilket ger en vacker och samtidigt skyddad yta.

Vardagsrum

Den välproportionerade och färgmässigt nedtonade inredningen kunde ha varit svensk i all sin minimalistiska enkelhet. Vardagsrummet med sina träväggar som vitpigmenterats och oljats vetter ut mot sjö kullar. 

Eldstad

RIBA noterar också att det krävs en alldeles särskild relation mellan beställare och arkitekt för att gå i land med ett projekt på en så pass svårtillgänglig plats och med de begränsningar ett off-grid hus oundvikligen leder till. 

Matplats

Två gästrum ligger i en husdel, vardagsrummet i nästa. Den större bakre byggnadsvolymen innehåller det stora sovrummet invid kök, matsal och badrum.

Lochside House var en tuff utmaning menar arkitekt Tom Miller, men med en bestämd beställare och ett engagerat byggteam gick projektet i land.

- Det är både en exponerad och svåråtkomlig plats, men allt är möjligt när alla samlas runt en och samma vision.