Hållbar tillbyggnad på Allskönsro - byggde nästan allt själva
Istället för att riva och bygga nytt valde arkitekten Pi Ekblom att återanvända material från det gamla huset när hon byggde till sitt fritidshus på en ö i Vaxholm. De har gjort nästan allt själva, men det har tagit sin tid.
Istället för att riva och bygga sprillans nytt är det numera återbruk som gäller. När Pi Ekblom, en av Gaia Arkitekturs grundare, lät bygga till sitt hus Allskönsro på ön Östra Granholmen, återanvändes så mycket material som möjligt ur det gamla huset. Samtidigt utfördes den nya växthuslika tillbyggnaden helt med plockhugget virke.
Lätt, transparent och till låg kostnad binder utbyggnaden - som innehåller kök, vardagsrum, matdel och ett stort pysselbord - ihop hus och trädgård.
Ursprungsbyggnaden från 1887 är troligen uppförd med resttegel från renoveringen av Bogesunds slott.
– Hos en granne fann vi historiska bilder av Allskönsro som visade ett stort växthus på sydfasaden som revs på tjugotalet, det blev vår inspiration för vår tillbyggnad.
Växthusdelen fungerar som en tempererad zon i söderläge som låter trädgården och anslutningen till vattnet övergå i inomhusmiljö.
– På vintern då solen står lågt tränger ljuset långt in och värmer stenfasaden och betongplattan, när luften stiger genom huset ger det en naturlig uppvärmning. Sommartid är rummet istället det svalaste rummet med solen högt ovan det tjocka isolerande taket. De 50 centimeter djupa murarna i tegel på en än djupare granitsockel gör sitt till för att skänka svalka.
– Vår första dotter var bara några månader när vi startade, nu är hon nio. Vi har byggt nästan allt själva, med stöd av min pappa, förutom plåtarbeten och brygga. Materialet har vi tagit ut hit med Waxholmsbåten och vår egen lilla båt. Vi har fräst alla fönsterprofiler som sammanfogats halvt i halvt i en fasad av dubbla bärverk som klämmer fast glaset emellan sig.
Konstruktionen helt i trä och utan extra karmdetaljer framstår som lätt och rätt transparent med ett djup som samspelar med den gamla tegelbyggnaden. Den nedre horisontella träprofilen både sluter rummet utåt och bevarar transparensen. Ljusföringen ger en ombonad miljö.
– Tillbyggnaden fungerar som övergång till trädgården och innehåller kök, matplats, vardagsrum samt ett stort pysselbord.
Pi Ekblom är en av de fyra grundarna till Gaia arkitektur som har ett stort fokus på arkitektur baserat på hela systemkedjor, och med en proaktiv inställning till att söka upp projekt istället för att inordna sig i rollen som konsulter i byggindustrin.
Tillbygganden är helt utförd i plockhugget certifierat virke på tvärs med alla kalhyggen. I ett naturnära skogsbruk avverkar man maximalt en fjärdedel av träden för att skydda befintliga ekosystem och bevara en levande skog.
– Visst är det en utsatt miljö men jag är inte så orolig, säger Pi Ekblom. Vi har använt linoljefärg i samma kulör som till huvudbyggnadens fönsterinfattningar och när vi tvättar fönstren så torkar vi också av allt trä. Söderläge nära vatten är förstås aldrig optimalt men plåtdetaljerna är väl utförda.
Tillbyggnadens betonggolv har ingjuten golvvärme kopplad till en vattenbaserad luft-vattenvärmepump. Här finns också en till synes äldre men nytillverkad kamin från Jerle bruk.
– Rökkanalen går upp genom det gamla huset och fungerar som ett element.
Innertaket är byggt med 7 millimeter plywood och vanliga furureglar.
– Vi har byggt med fasta glas istället för öppningsbara för att dra ned på kostnaderna. Vi har återanvänt gamla ytterdörrar från lägenhetsrenoveringar inne i Stockholm, det enda dörrpartiet vi har köpt är de höga pardörrarna som mäter hela 290 centimeter i höjd.
I den gamla originalbyggnaden Allskönsro har så gott som allt trä återanvänts. Pi Ekbloms pappa, som arbetade som hantverkare, lyckades rädda fullt fungerande vitvaror som var på väg till tippen. Dessa har nu fått nytt liv i köket.
– Det har varit idel återbruk och resurseffektivitet, framförallt vad gäller trä. Vi har plockat ned, skrapat, slipat och målat bröstningslister, foder, fönster och socklar. Allt virke, däribland pärlsponten, visade sig vara av hög kvalité med täta årsringar, något som knappast går att få tag på idag. Pärlsponten har återanvänts på flera ställen, bland annat på farstukvistens fasad.
Nästa projekt får utföras med hantverkare, antalet nedlagda timmar blev rätt många. Samtidigt menar Pi Ekblom att man genom att studera och avläsa ett gammalt hus lär sig åtskilligt om hur man kan både återbruka och skapa nytt.
Hon instämmer med att det borde vara olagligt att riva hus som har arkitektonisk höjd. Istället är en av vägarna framåt för en miljömedveten arkitektur att gestalta utifrån det befintliga.
Kommentarer
7