Nån som kan hjälpa? Vissa element i vårt hus blir inte varma. Helt slumpmässigt, ett i badrummet på övervåningen och ett i ett sovrum på övervåningen samt ett i tvrummet på nedrevåningen. Har luftat alla element, och det kommer vatten så fort man öppnar ventilen. Rören som leder till elementen är inte kalla. Vi har bergvärme.
Kan tillägga att vi inte kan något om värme, rör osv.
Tack
 
Ett eller tvårörssystem? Funkar termostaterna på elementen? Dvs åker "piggen" ut? Den sk. "piggen" sitter under termostaten som skruvas av enkelt.
 
tack för svar.

två rör. vet inte om termostaterna funkar. ska kolla det där med piggen, men inte helt säker på att jag förstår vad du menar.
 
  • Gilla
Warleod
  • Laddar…
Ta bort termostaten (Vredet )....då ser du en nål...så hör du nästan om det strömmar i ventilen ....annars tar du lite 5-56 rostskyddsspray spraya på och motionera..
Ventilnålen alltså..:D
 
I nedre anslutningen sitter oftast en strypventil. Du kan prova att öppna lite på de element som är för kalla, och även att stänga något på de som blir varmast.
 
Väcker liv i denna tråd igen, har nämligen samma problem.
Har fjärrvärme med vattenburna element (tvårörssystem). 5 på nerdervåningen (varav 4 är varma) och 5 på ovanvåningen (vara 2 är varma). Resterande 4 element är iskalla!
Har luftat ordentligt, justerat ventilerna så att de kalla elementen är mer öppna och de varma med strypta. Har även öppnat upp ventilen ("piggen") bakom termostaten och den är helt ute nu. Ändå är elementen kalla!

När jag känner på röret där vatten kommer in är det röret varmt. Den är varmare nertill men ju högre upp man känner desto svalare blir den. Väl uppe vid termostaten är den helt kall.

Vad kan problemet vara? Känner att vintern börjar bli kallare och behöver dra igång värmen här på allvar!
 
Hej Prova och lufta när inte termostaten sitter på.Blir röret varmt upp till ventilhuset(som termostaten sitter på)Så borde problemet sitta där.Vad är det för termostater som du har?Har du tillräckligt med vatten i systemet?
 
L
Du har luftat systemet så det inte bildats luftfickor i dessa radiatorer. Seäven som förre talare säger att du kollat så du verkligen har systemt fullt med vatten.
 
Jupp har provat att lufta när termostaten är av. Samma som tidigare, varmt nertill sen svalnar det ju högre upp i röret man kommer. Redan vid mitten av röret är det rätt svalt. Vet inte om du kan se termostaten, men så ser elementet ut (en tidigare bild). Hur vet man att det finns tillräckligt med vatten i systemet?
 
  • element.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
denisaa
  • Laddar…
Termostatventilen har säkert korkat igen,dax att byta ut den tror jag. Vattennivån ser du på manometern vid expansionskärlet ,ska oftast stå mellan 1-1.5 bar
 
  • Gilla
Warleod
  • Laddar…
växelventil skrev:
Hej Prova och lufta när inte termostaten sitter på.Blir röret varmt upp till ventilhuset(som termostaten sitter på)Så borde problemet sitta där.Vad är det för termostater som du har?Har du tillräckligt med vatten i systemet?
Tänkte efter och bestämde mig för att pröva dra ut termostatsventilen (piggen) igen. Hjälpte inte denna gången heller. Prövade då att banka på ventilhuset med tången och plötsligt kände jag att elementet blev varmt :D
Vilken känsla!

Antar dock att det är dax för byte. Är det något man kan göra själv?

Tack för all hjälp!
 
  • Gilla
Johan0498
  • Laddar…
Det där är nåt som händer när ingen värme behövs i elementet under lång tid, termostaten är helt stängd och ventilen kärvar fast. Helt riktigt är enda sättet att lossa den på att banka på den lilla piggen så som du gjorde.

Så länge termostaten jobbar kommer ventilen funka.
 
  • Gilla
MrWall89
  • Laddar…
nej,så länge ventilen jobbar ,kommer termostaten funka
 
  • Gilla
Valentino86
  • Laddar…
det är ventilen som krånglar,men kan hjälpa som du gjorde, att banka på den,för det samlas beläggningar i den.....
 
är det högst belägna elementet i huset?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.