Hej!
Vi flyttade in i ett hus med fjärrvärme och vattenburet värmesystem då så att säga. Allt är luftat flera gånger men jag märker noll skillnad. Problem:
I sonens sovrum tjuter / viner radiatorn rätt högt (gärna på nätterna, men kanske även dagtid) så att vi vaknar och får höja sedan sänka värmen så brukar det bli tyst. Vinande element är ju rätt vanligt och jag har försökt hitta en orsak och följa internets alla råd.
Med tanke på att det låter bara i en radiator på våning två (av två) så funderar jag på om det kan vara själva "insatsen" innanför vredet som det är fel på. Vad tror ni? Sedan vi bytte till smarta termostater kan man iaf höja och sänka värmen på telefonen så försvinner det rätt höga ljudet, men man vill ju slippa ta upp telefonen ibland två gånger per natt...

Några kloka visdomsord?
 
Troligen en kombination av flera saker,
Högt flöde
Hög framledningstemperatur
Termostatventilen stryper flödet mycket.

Nya termostater är inget som hjälper.

Steg1, injustering av förinställningen Kv-värdet på varje radiatorventil så att "rätt" flöde/tryckfall/difftemperatur över varje radiator

Steg2, injustering av värmekurvan

Steg3, montering & injustering av termostaterna så att de nästan börjar strypa flödet vid normala rumstemperaturen.
 
Tack för bra svar!
Låter ju rätt avancerat... Bör detta inte ha gjorts när fjärrvärmen installerades? Det var inte många år sedan och problemet har varit i ett par år (sedan vi flyttade in).
Tidigare ägare blir väl äskert inte ett dugg ansvarig antar jag...

Med tanke på den smarta radiatorventilen... SÅ kanske man bör byta ut den då den troligen är "av" eller "på" så att säga. Tror dom fungerar så. Vi hade problem med en vanlig gammaldags också ska tilläggas men det är värt att prova. Pumpen är på lägsta hastigheten i villaprefablådan och tempen är... Ja det vet jag faktiskt inte.
 
Injustering av det vattenburna värmesystemet har inget i sig att göra med installationen av fjärrvärmeväxlaren utan är ett eget jobb och är fastighetsägarens ansvar. Men det är säkert väldigt många värmesystem som inte är injusterade korrekt och folk tycker det fungerar ändå fast det inte är optimalt.
 
  • Gilla
MRAnonymus
  • Laddar…
Galt
Mycket bra svar av Demmpa.
Vill tillägga att har du en ställbar cirkulationspump på värmesystemet kan du testa att latja lite med inställningarna på den och se om det hjälper att varva ner den utan att något annat blir lidande. Cirkulationspumpar i värmesystem är ofta alldeles för kraftfulla eller högt ställda vilket kan ge problem med ljud...
 
  • Gilla
MRAnonymus
  • Laddar…
En termostat, oberoende gammal traditionell eller en ny digital, till radiatorventiler är dynamisk reglering.

Däremot kan en gammal traditionell termostat ha stor hysteres.
 
  • Gilla
MRAnonymus
  • Laddar…
Jag tänkte väl mer att fastigheten blev vattenburen samtidigt som fjärrvärmen kom hit, därför bör det ha gjorts någon åtgärd. Pumpen är inställd på "låg" cirkulation och det känns kontraproduktivt att höja den, även om det kanske hjälper. Det verkar ju vina som mest när termostaten stänger just nu.
Troligen byter jag till en "dum" termostat i det nämnda rummet igen och hoppas den har högre hyseres (det har den ju troligen).
Jag har fortfarande inte svalt allt jobb med att kolla alla värden och justera hele fan faktiskt, men jag uppskattar hjälpen!
 
Okay, hela värmesystemet är alltså "nytt".

Jag själv skulle inte förutsätta att systemet är rätt injusterat, fastän det är "nyinstallerat".

En ny termostat har mindre hysteres än en riktigt gammal.
Eftersom systemet är "nytt" så behöver inte termostaten bytas.

Bild på strulande radiatorn kan underlätta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.