Vi har gjort vattenanalys på vår borrade brunn. Som vi redan innan förstått är natrium och klorid högt. Riktmärke för tjänligt med anmärkning för klorid är >300mg/l och vi har 440mg/l.
För natrium är riktvärdet för tjänligt >200mg/l och vi har 250mg/l. Vi är mest oroliga för korrosionsskador i våra maskiner, förutom att det inte är gott att dricka. Har försökt leta efter filter som är prisvärt, men det är en djungel och väldigt svårorienterat, om man inte är insatt, när man googlar på ämnet. Alla vill sälja just sina tjänster och produkter!
Vi skulle därför behöva lite tips och råd från er som har just filter för natrium+klorid, vad kan ni rekommendera och avråda från? Tack på förhand.
 
Hög klor och hög natrium är ett annat namn för att ni har saltvatteninträngning - om det är borrad brunn förmodligen relikt salt vatten.

Med andra ord letar ni i princip efter avsaltningsanläggning. Oftast är de baserat på reverse osmos och i ert fall bör ni fokusera att få dricks och matlagningsvatten delvis eller helt avsaltat¹ med kanske egen kran på diskbänken medans övrig bruksvatten för dusch, disk, tvätt och toaspolning så används obehandlat vatten.

När det gäller korrosionsrisk så får man välja material i rör och kranar som tål förhöjd salthalt, VVB med emaljerad tank och offeranod etc. (rostfritt fungerar inte alls ihop med saltare vatten under tryck)

---

Varför mindre mängder avsaltad vatten beror på att avsaltning förbrukar mycket vatten varav en stor del blir spillvatten med förhöjd salthalt och har man brunn med dålig tillflöde när det är torrår så kan det bli problematiskt med uttagen vattenmängd om all vatten skall saltreduceras.

Saltvatten och vatten med förhöjd salthalt är ett internationellt problem och det fins inga enkla och billiga lösningar för just avsaltning - hade det varit billig och enkelt så skulle många av våra öknar vara uppodlade med avsaltad havsvatten vid det här laget.



¹ är det helt avsaltat så är det nästan på 'batterivattennivå' och man kanske måste köra vattnet genom mineraliseringsfilter innan de blir acceptabla i smak och även ur näringsnivå.
 
Redigerat:
Brunnen ni har är olämplig att använda. Punkt.

Indikation för påverkan av saltvatten är vid ca 50 mg/l, smakgränsen vid ca 100 mg. Ni ligger skyhögt över detta.

Om vi bortser från de tekniska och hälsomässiga aspekterna så kan vi titta på hydrogeologin. Oavsett om ni är kustnära eller det är relikt havsvatten (som sparats sedan det var hav på platsen för länge sedan) som påverkar, är inte tillflödet till brunnen tillräckligt. Grundvattnet hinner inte fyllas på i det tempo som ni förbrukar vatten. Av det skälet är det högst olämpligt att avsalta grundvatten - det löser inte problemet med vattentillgången.

Ju mer vatten ni tar ut nu, desto värre riskerar det bli. Enda sättet att åtgärda är att sluta ta ut vatten, troligen under många år, decennier, för att låta grundvattenmagasinet återhämta sig. Möjligen kan en ny brunn som är avsevärt grundare fungera en tid, men det är stor risk att ni behöver se er om efter vatten någon annanstans än i marken.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 1 till
  • Laddar…
Om ni redan har ett avhärdningsfilter, sådant som ni fyller på med salt så kan åtminstone en del av den förhöjda salthalten bero på det. Dessa avhärdare ger alltid förhöjda saltvärden.
Skulle inte vara så orolig för detta utan skaffa ett filter för omvänd osmos och sätt in i köksskåpet. Finns bra sådana. Samma princip som finns i båtar för att omvandla havsvatten till sötvatten.
 
Om brunnen är borrad och man misstänker relikt vatten matad underifrån så kan man ofta täta av brunnen med manschett så att vattnet man får fram inte fylls på med relikt vatten underifrån - men nackdelen är kanske istället mer begränsad vattenmängd per tid.

Kontakta borrföretag som också är känd att kunna lösa vattenproblem av den här typen och se och mäta sig fram vilken del av borran som ger vatten med låg salthalt och vilket djup när salthalten stiger och med det sätta manschett eller annat tätning i gränsskiktet och sedan ha borrhålspumpen ovanför det.

---

att avsalta redan salt vatten är vanskligt och ökar totala vattenuttaget ur markområdet, mer saltvatten kommer in och det blir en ond cirkel som ett par inlägg tidigare skriver

Alternativ vattenkälla för i alla fall dricksvatten är att samla regnvatten i tex. IBC-tankar och ha reningspaket efter det för dricksvatten och låta det gå i egen kran vid diskbänken enbart för matlagnings och dricksvatten och övrig vatten för hygien och tvätt/disk gör med obehandlat vatten.

Är vattnet hård och det redan finns vattenavhärdare med regenerering med koksalt så skall man nog titta på annan lösning för att avhärda än med regenerering med salt.
 
Hur djupt är borrhålet och på vilket djup hänger pumpen, relikt vatten ( salt ) och sötvatten blandar sig inte, blir en gräns mellan. I bland går dett höja pumpen, men klart kan det bli mindre mängd att ta ut då. Är en avvägningsfråga. Kan gå med ett stort tryckkärl minst 200 liter som magasin.
 
Hej ENRH,

Vattnet där vi bor har liknande värden och jag la en del tid på att hitta rätt.

Som någon är inne på så behöver du en omvänd osmos - det finns små under diskbänken eller större varianter. Jag gick på den stora varianten för att rena allt vatten i huset då det sliter mindre på rör, det är gott att kunna dricka bra vatten ur alla kranar etc. Så jag köpte en Omvänd osmos som heter AP RO MCR 90, till den behöver du ett Avsyrningsfilter A-7 som kopplas på efteråret. Och seda slutligen en Glasfiberhydropress för att få tryck ut i kranarna, själv köpte jag en stor variant på 330 liter då vi är en familj.
Totalkostnaden var ca 60tkr och då har du topp kvalitet på allt vatten. Ditt alternativ är att köpa en diskbänksvariant där du får en separat kran för renat vatten och då landar du nog in på 5-7tkr

Allt går att lösa!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.