Vi försöker förstå ventilationen i en passiv solhus byggt i början på 80-talet som vi kommer flytta in i. Huset var tänkt som en passiv solhus där en växthus del hade tänkt värmas upp och med hjälp av en kanalsystem inbyggt i ett stort betongmur flytta värme runt om i huset.

Tillluften kommer från rör som går ut från husens grund på norra och södra sidan in i det som kallas för klimatmuren.
Frånluft finns från kök och wc. Sedan finns det andra rör dragna till några andra rum i huset som vi har inte kartlagt än.

Vi hade tänkt först sätta in en värmepumpsberedare som effektivisering, men hade några ventilations experter som kikade och tyckte att det skulle vara en icke-fullständig lösning och inte bidra till en bättre inomhusmiljö. Det har stått en gammal värmeväxlare/FTX från 80-talet som blev urkopplade efter några år pga att det lät för mycket - vi är inte helt säkra vart det satt.

Men de ventilationsexperter har både menat att dessa system funkade inte riktigt, de kanske var bra för värme under vissa delar av året, men det blev ingen bra inomhusklimat, och det är bättre att lämna det gamla rörsystem i muren och skapa nya tilluftskanaler och ansluta ett modernt FTX.

Finns det andra med äldre passiva solhus? Finns det ngt sätt att väcka liv i dessa system nu? Eller var det ett misslyckat experiment?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.