H heimlaga skrev:
Ja där satte du fingret på ett tredje fenomen i samma grupp.
Nämligen att folk tror att när man gör någonting som trots allt inte är omöjligt så skall det bli färdigt på en lördag.
Du arbetade duktigt om du gjorde det där på en månad som ensam fritidsrenoverande amatör.
Tack!

Jag tog lite hjälp av kollegor och vänner på de allra tyngsta bitarna men mycket gjorde jag själv efter instruktion från de hantverkare som nu gör finliret.
Man måste bara ge det tid så fixar man det mesta och behöver man blåsa ut litefrustration så har jag märkt att hiva hammaren i något hållbart är rätt effektivt :crysmile:
 
  • Gilla
ricebridge och 1 till
  • Laddar…
remdrivet remdrivet skrev:
@heimlaga ta inte detta fel nu, men har inte du vid ett par tillfällen själv använt liknande uttryck, så som vad som är olagligt:):oops:;)
Ja....ingen är ofelbar:oops:
Det gjorde jag då vi duskuterade skydd på maskiner.......men då handlade mitt inlägg om hur långt man kan töja paragraferna utan att förlora försäkringsskyddet.
 
H heimlaga skrev:
Ja....ingen är ofelbar:oops:
Det gjorde jag då vi duskuterade skydd på maskiner.......men då handlade mitt inlägg om hur långt man kan töja paragraferna utan att förlora försäkringsskyddet.
Hehe ja :D
 
Jag tror att folk överlag är rädda för att misslyckas,,, och vissa moment man gjort kanske man skulle ha lejt bort,,, men då hade man inte lärt sig och fått en större förståelse.... Men det handlar nog mera om intresse,,, jag byter hellre ABS enhet på bilen än bakar bullar för dom köper jag färdiga
 
  • Gilla
OXYD och 3 till
  • Laddar…
Alfredo Alfredo skrev:
Du råkar inte ha någon form av ritning eller beskrivning? Känns som ett lämpligt svetsprojekt.
Återkommer med bild på jordborren och beskrivning över hur jag gjorde.

Mvh P-A
 
  • Gilla
Alfredo
  • Laddar…
Microkatten
Jag vet flera personer som bör hålla sig ifrån att göra vissa saker själv. Vissa har faktiskt tummen mitt i handen. Eller är inte intresserade. Eller har inte kunskap. Och för många är det nog bäst att anlita folk och istället göra det som man själv är duktig på.

Jag har en svåger som anlitar folk till allt. Han är entreprenör inom fastighetsbranchen och är kunnig inom det mesta när det gäller fastigheter. Ändå gör han inga renoveringar på sitt eget hus själv. Varför skulle han det? Han gör det han är bäst på, istället för att lägga ner tid på att måla fasaden eller dra rör. Han har även byggt egna hus, utan att göra ett jota själv - förutom att se till att andra gör ett bra jobb. När han är hemma vill han ta det lugnt och njuta av livet, inte hålla på att renovera.

Varför skall en mjukvaruingenjör på Spotify lägga tid på att gräva brunnar och gipsa väggar om det blir mer effektivt att den personen utvecklar nya mjukvarufunktioner, och istället anlitar rörmokare och elektriker vid behov? Dessutom får hen tid att umgås med sin familj och vänner och slippa bli utbränd.

Genom specialisering utnyttjas förmågorna på bästa sätt.

När sedan folk inte har kunskap av olika skäl, så kan det också kännas oöverstigligt att fixa något som i princip är ganska enkelt. Inte så konstigt egentligen.

Min CD-spelare sluta för ett tag sedan att läsa skivorna. De flesta skulle säkert anse det vara över deras huvuden att fixa detta själv, och lämna in spelarn för reparation (eller köpa en ny, eller börja streama istället ;) ). Det var inte så svårt att fixa, om man visste hur. Men varför skulle folk som varken har intresse eller kunskap vilja lägga ner väldigt mycket tid och försöka göra detta själv?

Att t.ex. svetsa kan kännas helt främmande, inte så konstigt om man är försiktig och orolig. Att inte veta hur man skall komma åt en oländig tomt är inte så konstigt, om man knappt sett en traktor innan.

P pekk@13 skrev:
Men det handlar nog mera om intresse,,, jag byter hellre ABS enhet på bilen än bakar bullar för dom köper jag färdiga
Precis. Jag bakar varje vecka, men lämnar in bilen på verkstad. Hade jag även kunna byta ABS-enhet själv? Högst troligt, men det är faktiskt roligare, och godare, att baka själv! :p
 
  • Gilla
Shakula och 8 till
  • Laddar…
Jag tror dessvärre att problemet ligger betydligt djupare än så, nämligen något som kan beskrivas med orden utbredd lättja. Tänk efter ett tag, när hörde någon här ordet lättja nämas i något offentligt samtal sist? Ordet har blivit så pass tabu att det inte ens nämns längre. Och det har spritt sig i alla nivåer.

Det finns inom filosofin ett begrepp som heter "Occams rakkniv" som innebär att den enklaste förklaringen ofta är den mest rimliga. Tillämpa detta på fölajnde:
1) Det som nämns i den här tråden
2) Myndigheters agerande
3) Beslutsfattares agerande
4) Rekryteringsförfarande (eller rättare sagt bristen på detta genom att överlåta åt rekryteringsföretag som inte har en aning vad de sysslar med alternativt publicera stereotypa tjänstebeskrivningar)

Listan kan göra hur lång som helst, men för mig är det uppenbart att lättja är en signifikant gemensam nämnare.
 
Har varit medlem här ett tag och läst på forumet men inte gjort något inlägg ännu.
Håller helt med trådskaparen, allting är ju helt omöjligt,jobbigt eller på gränsen olagligt numera. Känns i bland som en genetations fråga, i bland som att det är latmasken som är inblandad eller någon hobby jurist.
Själv har jag fått lösa det mesta själv, någon gång för att ekonomin inte räckt till, men för det mesta för att det finns en tillfredsställelse i att klara det själv.

Nu får jag väl på pälsen men det är inte första gången.
 
  • Gilla
Valkyr och 2 till
  • Laddar…
Bästa inlägget jag läst på länge!
 
H heimlaga skrev:
Jag har iakttagit en sak här på forumet.
Någon frågar en sak och strax kommer det en massa inlägg som bestämt hävdar att det som behöver göras är:
- Omöjligt
- Olagligt
- Opassande bland civiliserade människor

Just inom byggande finns det faktiskt många saker som man inte bör göra av tekniska orsaker och det är gott och väl. Man skall inte utmana naturens lagar i onödan och inte fördärva en välfungerande existerande konstruktion.

Vad jag riktar mig mot är alla påståenden att saker inte bör göras/repareras/flyttas/lyftas/åtgärdas utan att anlita specialutbildad personal eller ha tillgång till specialbyggda utrymmen/områden/maskiner som kostar en lånad förmögenhet.
- Tråden där en orolig mamma funderade på sin sons svetshobby blev ett riktigt skräckexempel.
- Jag kommer också ihåg en tråd om en trappsten där det skrevs en massa goja om att det inte går att flytta en sten som två eller tre vuxna karlar skulle flytta hur enkelt som helst med järnspett och några plankstumpar och en tråd om ett sommarstugebygge som inte var tillgängligt med lastbil och därför skulle allting bli vansinnigt dyrt..... även om jag vet att jag skulle ha klarat alla transportproblem på sommarstugebygget med min gamla traktor.
- Jag ser också tråd efter tråd där folk förklarar att de naturligtvis inte har tid att göra någonting praktiskt överhuvudtaget på sitt eget bygge. Visst finns det vissa chefer och företagare som verkligen är i den situationen och kroppsarbetare som kommer hem fysiskt utpumpade och inte orkar någonting efter arbetstid men då jag var tonåring renoverade pappa och jag större delen av huset själva fastän han arbetade heltid så jag vet att det går om man vill.
- Jag ser också ständiga hänvisningar till att vardagliga praktiska nödvändigheter anses opassande och inte borde få förekomma eller borde beläggas med vansinniga skadeståndsansvar.

Vad är det som har tagit åt folk egentligen?

Är medelsvensson på 2000-talet så nyhjälplös att han/hon inbillar sig att allt sånt där faktiskt inte går?
Handlar det om okunniga människor som försöker stötta upp ett skralt självförtroende genom att övertyga andra att de inte heller skall göra någonting?

Vad skall vi göra åt det här?
Jag är bekymrad för barn och tonåringar som växer upp i en sån där värld där allt utom att glo på bildskärmar är omöjligt eller olagligt.......
Allt går bara man vill, har själv byggt 4 hus under mina 50 års levende, men vad som felar dagens ungdomar vet inte jag...
”Djävla latmaskar” säger jag bara....
 
När jag hör ordet lättja så tänkte jag på lathet.
Så sökte på ordet och se vad det stod på Wikipedia :cool:

”Inom kristendomens moraltradition är lättja (Latin: Acedia) en av de sju dödssynderna. Lättja förklaras ofta som lathet, likgiltighet eller passivitet. Motsatsen till lättja är flit.
Ordet Acedia är latin och kommer från grekiskans Akedia som betyder "frånvaro av att bry sig".

I mitt senaste lite ”större” projekt önskade jag att jag hade en lathet, likgiltighet och passivitet innan jag ens tänkte tanken...för vetti f** om det räknades som flit. Renoverade däcket och handpålade ny slityta utanpå stenkistorna vid sjöboden. Dårskap kändes det som just då när man stod där med släggan i näven. Nu känner man sig tillfreds och stolt att man slutfört detta!

Men jag är en person som inte bara kan ignorera och låta saker förfalla.

Är stoltheten att kunna och att göra saker själva på väg att försvinna?

Nyligen renoverat däck och stenkistor vid en sjöbod med båt förtöjd, lugnt vatten och skog i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Renoveringsprojekt av däck med ny slityta på stenkistorna vid sjöboden, med verktyg och byggmaterial.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Renoverat däck med handpålad ny slityta på stenkistor vid sjöbod, träbrygga under konstruktion.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
Ingenjören och 2 till
  • Laddar…
H heimlaga skrev:
Jag har iakttagit en sak här på forumet.
Någon frågar en sak och strax kommer det en massa inlägg som bestämt hävdar att det som behöver göras är:
- Omöjligt
- Olagligt
- Opassande bland civiliserade människor

Just inom byggande finns det faktiskt många saker som man inte bör göra av tekniska orsaker och det är gott och väl. Man skall inte utmana naturens lagar i onödan och inte fördärva en välfungerande existerande konstruktion.

Vad jag riktar mig mot är alla påståenden att saker inte bör göras/repareras/flyttas/lyftas/åtgärdas utan att anlita specialutbildad personal eller ha tillgång till specialbyggda utrymmen/områden/maskiner som kostar en lånad förmögenhet.
- Tråden där en orolig mamma funderade på sin sons svetshobby blev ett riktigt skräckexempel.
- Jag kommer också ihåg en tråd om en trappsten där det skrevs en massa goja om att det inte går att flytta en sten som två eller tre vuxna karlar skulle flytta hur enkelt som helst med järnspett och några plankstumpar och en tråd om ett sommarstugebygge som inte var tillgängligt med lastbil och därför skulle allting bli vansinnigt dyrt..... även om jag vet att jag skulle ha klarat alla transportproblem på sommarstugebygget med min gamla traktor.
- Jag ser också tråd efter tråd där folk förklarar att de naturligtvis inte har tid att göra någonting praktiskt överhuvudtaget på sitt eget bygge. Visst finns det vissa chefer och företagare som verkligen är i den situationen och kroppsarbetare som kommer hem fysiskt utpumpade och inte orkar någonting efter arbetstid men då jag var tonåring renoverade pappa och jag större delen av huset själva fastän han arbetade heltid så jag vet att det går om man vill.
- Jag ser också ständiga hänvisningar till att vardagliga praktiska nödvändigheter anses opassande och inte borde få förekomma eller borde beläggas med vansinniga skadeståndsansvar.

Vad är det som har tagit åt folk egentligen?

Är medelsvensson på 2000-talet så nyhjälplös att han/hon inbillar sig att allt sånt där faktiskt inte går?
Handlar det om okunniga människor som försöker stötta upp ett skralt självförtroende genom att övertyga andra att de inte heller skall göra någonting?

Vad skall vi göra åt det här?
Jag är bekymrad för barn och tonåringar som växer upp i en sån där värld där allt utom att glo på bildskärmar är omöjligt eller olagligt.......
Kul inlägg! Jag har många gånger blivit nerskjuten av nära och kära som haft liknande inställning till projekt/byggen/affärsidéer. Till slut slutande jag stöta och blöta mina idéer med människor som inte ger någon positiv energi tillbaka. Detsamma gäller forum, hua! Och vad hände då? Ja allt i princip. Har lärt mig att lita på min intuition istället.

Det har också gett mig insikten att inte göra likadant själv. Så jag försöker (lyckas inte alltid) lyssna på samma nära och kära när de kommer med tankar/idéer och ge tips och positiv input om jag har kunskapen, eller avråda - men utan att mästrande berätta hur det minsann ska göras.

Många gånger handlar det om osäkerhet har jag märkt, när man alltid vet bäst - förstår förutsättningarna bättre än den som söker hjälpen. Och utnämnt sig själv till domare av det möjliga och omöjliga.
 
  • Gilla
trabyggare
  • Laddar…
Swebreeze Swebreeze skrev:
När jag hör ordet lättja så tänkte jag på lathet.


Är stoltheten att kunna och att göra saker själva på väg att försvinna?

Jag tror egentligen inte det. Intresset för att göra och skapa verkar finnas och ta sig alla möjliga och omöjliga uttryck inom matlagning, homstyling, fixande med boendet etc. Samtidigt finns en ganska stark kör av prusiluskor som inte gör annat än att tjata om regler förbud ansvar skadestånd och samhällets undergång. Myndigheterna och lagstiftarna gör det inte direkt mindre avskräckande eftersom varje liten struntmyndighet tycks ha en inneboende strävan att reglera och göra samhället "säkert". Eftersom det är svårt att argumentera mot säkerhets- och miljöargument, även när det handlar om tramsproblem, drivs tämligen lätt en ständigt växande flora av regler igenom. Dessutom brukar branschorganisationer vara ivriga tillskyndare för att höja trösklarna till sin egen marknad.
 
Microkatten Microkatten skrev:
Jag vet flera personer som bör hålla sig ifrån att göra vissa saker själv. Vissa har faktiskt tummen mitt i handen. Eller är inte intresserade. Eller har inte kunskap. Och för många är det nog bäst att anlita folk och istället göra det som man själv är duktig på.

Jag har en svåger som anlitar folk till allt. Han är entreprenör inom fastighetsbranchen och är kunnig inom det mesta när det gäller fastigheter. Ändå gör han inga renoveringar på sitt eget hus själv. Varför skulle han det? Han gör det han är bäst på, istället för att lägga ner tid på att måla fasaden eller dra rör. Han har även byggt egna hus, utan att göra ett jota själv - förutom att se till att andra gör ett bra jobb. När han är hemma vill han ta det lugnt och njuta av livet, inte hålla på att renovera.

Varför skall en mjukvaruingenjör på Spotify lägga tid på att gräva brunnar och gipsa väggar om det blir mer effektivt att den personen utvecklar nya mjukvarufunktioner, och istället anlitar rörmokare och elektriker vid behov? Dessutom får hen tid att umgås med sin familj och vänner och slippa bli utbränd.

Genom specialisering utnyttjas förmågorna på bästa sätt.

När sedan folk inte har kunskap av olika skäl, så kan det också kännas oöverstigligt att fixa något som i princip är ganska enkelt. Inte så konstigt egentligen.

Min CD-spelare sluta för ett tag sedan att läsa skivorna. De flesta skulle säkert anse det vara över deras huvuden att fixa detta själv, och lämna in spelarn för reparation (eller köpa en ny, eller börja streama istället ;) ). Det var inte så svårt att fixa, om man visste hur. Men varför skulle folk som varken har intresse eller kunskap vilja lägga ner väldigt mycket tid och försöka göra detta själv?

Att t.ex. svetsa kan kännas helt främmande, inte så konstigt om man är försiktig och orolig. Att inte veta hur man skall komma åt en oländig tomt är inte så konstigt, om man knappt sett en traktor innan.



Precis. Jag bakar varje vecka, men lämnar in bilen på verkstad. Hade jag även kunna byta ABS-enhet själv? Högst troligt, men det är faktiskt roligare, och godare, att baka själv! :p
Bra inlägg! Håller med där. Det gäller att förstå att människor är olika, har olika kunskaper, olika intressen och olika prioriteringar. Man ska göra det man själv är bra på och låta andra sköta det som de är bra på.

Om man själv är bra på något och tycker att det är självklart att man gör sånt själv men inte har någon förståelse för att andra inte tycker och gör likadant, så är det nog tyvärr ett tecken på att man har bristande kunskap om andra människors beteenden och förmågor.

Vissa ser något "omöjligt" som en utmaning och blir sporrade av det. Ibland går det bra, ibland misslyckas man. Men det ingår i lärandet och leder till utveckling.

Sedan är många människor bekväma av sig (ett snällare sätt att uttrycka lathet ;)) men det kan finnas flera anledningar till det också. Det har många gånger med tid att göra. Man prioriterar helt enkelt sin tid till annat än att snickra. Och faktum är att många också har fått det så pass bra ställt att de har råd att göra det. Men även det varierar förstås.
 
Fast specialiseringen slås ju sönder rätt effektivt av skatter. Det är för dyrt för mjukvaruingenjören att anlita någon som är specialiserad.
 
  • Gilla
Johannes Carlsson
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.