Hallå!

Jag är nyreggad på detta forum men jag har kollat igenom en jäkla massa trådar och det är verkligen en djungel.

Ska anlägga ett minireningsverk i norra Stockholm ( Vallentuna ) detta året, tomten är bergig så det går inte att gräva ner verket utan det måste antingen täckas eller ha isolerat hus över sig. Samt att det är höga miljökrav här.

Har fått offert på Baga Easy biokube, som ska täckas med 120 ton fyllnadsmaterial för 250 000kr.
Det är delade meningar om baga men det har kanske blivit bättre sen deras senaste uppdatering av verket.
http://baga.se/avlopp/produkter/biotank/

Har kollat på 4evergreen som många har skrivit positivt om här. Verkar som jag även måste ha deras UV-brunn för efterrening.
http://www.4evergreen.se/produkter/minireningsverk-1-5-hushall/

Har också kollat in AgustEco men hittar inga användarrecensioner varken här eller på andra forum.
https://www.agusteco.se/?page_id=9

Sist men inte minst WSB Clean från tranåscementvarfabrik som många talar gott om.
http://www.tranascementvarufabrik.se/produkt/minireningsverk

Så vilket verk ska man välja? Önskar få input med er som har koll, ni som antingen anlägger minireningsverk eller ni som har verk som rullat på ett tag, både ris och ros önskas.

Tack på förhand

Med vänlig hälsning, Frei
 
Bump
 
Claes Sörmland
En första fråga som påverkar anläggningen: Vad ska du göra av de över 500 l vatten per dygn som kommer ur reningsverket på din bergiga tomt? Hur ser recipienten som tar emot vattnet ut?

Jag fick igenom modellerna som du tog upp:

BAGA Easy slamavskiljare + bioTank
1,9 m hög. Våtvolym 3+? m3. Skrymmande med två tankar. Passar ej i hus ovan mark.

Når troligen endast normal skyddsnivå avseende smittskydd. Duger detta, d v s är det normal skyddsnivå för smittskydd?

Det finns pumpar och nivågivare i anläggningen och de kommer att gå sönder med tiden.

4evergreen BioCleaner
1,6-2,05 m hög. 2,4 m3 våtvolym. Passar i hus ovan mark - måste dock servas ovanifrån så antingen hög takhöjd eller avtagbart tak.

Samma problem som ovan gällande smittskyddet men kan lösas med UV-modul.

Bra att det inte finns rörliga delar i reningsverket. Kompressorn kommer att gå sönder. Ingen extra slamavskiljare vilket sparar plats.

AgustEco - AT-8
2,2 m hög. 2,4 m3 våtvolym. Passar i hus ovan mark - måste dock servas ovanifrån så antingen hög takhöjd eller avtagbart tak.

Samma problem som ovan gällande smittskyddet men kan lösas med UV-modul.

Bra att det inte finns rörliga delar i reningsverket. Kompressorn kommer att gå sönder. Ingen extra slamavskiljare vilket sparar plats.

Tranås Cementvarufabrik - WSB Clean
2,4 m hög. 4,6 m3 våtvolym. Gjord för markförläggning så passar ej i hus.

Samma problem som ovan gällande smittskyddet men kan lösas med UV-modul.

Bra att det inte finns rörliga delar i reningsverket. Kompressorn kommer att gå sönder. Ingen extra slamavskiljare vilket sparar plats.

Så summa summarum - ska du ha en reningsanläggning i en isolerad byggnad så verkar de två mittenalternativen vara vettigast. Notera att luftfuktigheten kommer att vara 100% i huset eftersom att man bubblar luft igenom vattnet så det ska nog muras av leca för att finnas kvar efter några år. Går det att delvis gräva ned anläggningen i en svacka på tomten så sparar det höjd. Tak som går att lufta av sparar också plats.
 
  • Gilla
Nalleman64
  • Laddar…
Har du kollat på Fann Biobädd 5CE om den kan vara ett alternativ som kommunen godkänner? Den borde gå att bygga in i ett hus ovan mark eftersom slamavskiljare och reningsmodul är fristående enheter helt i plast och reningsmodulen innehåller allt som krävs för hela processen. Om kommunen godkänner det kan vattnet ledas ut direkt i ett dike.
 
Claes Sörmland
En fördel med Fann Biobädd är att den bara är en meter hög. Men den kräver slamavskiljare (med fosforfällningsautomatik) före så den blir ganska skrymmande ytmässigt. Smittskyddet måste man liksom för produkterna som tidigare diskuterats tänka på eftersom dess bakteriereduktion troligen inte är den bästa (låg retentionstid). Denna produkt verkar vara poppis i skärgårdsdelarna av min kommun.

En annan tekniskt liknande produkt som också är populär i min kommun är Markbädd på burk - Biorock. Även den föregås av en slamavskiljare med fosforfällning eller en efterföljande fosforfälla (kan bli knepigt med bygghöjden). Den ersätter således en markbädd precis som Fanns Biobädd. Smittskyddet måste återigen övervägas. Biorock är högre (2 m) men tar bara 1,5 m*1,5 m i markyta. Frågan är således hur du vill bygga din avloppsanläggningsbyggnad - på höjden eller på bredden - och om du har en svacka i berget som du kan ställa den i och därmed tolerera bygghöjd.
 
Rekommenderar ECObox.

pris ca 75000 kr. Man kan släppa ut allt i stenkista när det passerat reninsverket, slippa klydd med filterbädd etc.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.