Hej. Jag är sugen på en värmelagrande eldstad. Jag har enligt mig bra planlösning för att använda den som en uppvärmning.

Jag har idag en luft/vatten värmepump i garaget, som skickar via kulvert till huset som jag har lagt golvvärme på nedre våning som orkar hålla en bekväm värme i huset till typ -15 sen får jag stötta upp med el-element och när jag bor i norra Västerbottens inland inträffar lite drygt 30-50 dagar årligen om jag ska höfta plus att det vore grymt mysigt att sitta och titta på tv och känna värmen från den.

Min fråga är: hur är hållbarheten på en värmelagrande eldstad. Tex nordpeis Salzburg C. Den känns perfekt för mig iallafall när jag som lekman spekulerar. Är det installera en gång och sen håller den typ 50 år?? Jag kommer sköta om den.
 
Salzburg C väger över 900 kg, så den lär kunna lagra en hel del värme, åtminstone. Och effekten kan säkert göra nytta under kalla vinternätter.
Hur hållbara de är i längden vet jag inte. Beprövade lösningar med stor värmelagrande massa, men lite mer low-tech, är annars kakelugn eller massugn.
 
Vatten lagrar mycket mer värme än sten så vill du ha hög effekt så är vattenmantlat bäst.
 
SågspånPappspikEternit SågspånPappspikEternit skrev:
Salzburg C väger över 900 kg, så den lär kunna lagra en hel del värme, åtminstone. Och effekten kan säkert göra nytta under kalla vinternätter.
Hur hållbara de är i längden vet jag inte. Beprövade lösningar med stor värmelagrande massa, men lite mer low-tech, är annars kakelugn eller massugn.
Massugn har jag faktiskt inte tänkt nåt på. Hur mycket kostar en sån tror du om man anlitar en hantverkare som sätter upp den??

En putsad kakelugn har jag också drömt om lite. Dom ligger i rätt kurs 👍
 
Det finns nog en del murare som murar upp massugnar på frihand, helt anpassat efter huset de ska stå i, och då kan det bli precis som du vill ha det.
Här är en snubbe i Danmark som säljer massugns-byggsatser:
https://massugn.se/

Det har stått rätt många artiklar om hus med massugn i Tidningen Åter, här är sökresultatet. Tidningarna kan köpas antingen för nedladdning eller som papperstidning:
https://tidning.alternativ.nu/artiklar/?_search=massugn

En putsad kakelugn brukar kallas rörspis, och är lika bra på att lagra värme som en kakelugn i motsvarande storlek. En rörspis brukar dock vara billigare att låta göra, eftersom själva kaklet kostar en slant.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
SågspånPappspikEternit SågspånPappspikEternit skrev:
Det finns nog en del murare som murar upp massugnar på frihand, helt anpassat efter huset de ska stå i, och då kan det bli precis som du vill ha det.
Här är en snubbe i Danmark som säljer massugns-byggsatser:
[länk]

Det har stått rätt många artiklar om hus med massugn i Tidningen Åter, här är sökresultatet. Tidningarna kan köpas antingen för nedladdning eller som papperstidning:
[länk]

En putsad kakelugn brukar kallas rörspis, och är lika bra på att lagra värme som en kakelugn i motsvarande storlek. En rörspis brukar dock vara billigare att låta göra, eftersom själva kaklet kostar en slant.
Ska ringa och prata med div lokala murare och höra vad de har att säga om min situation. Låta dem välja vad som är bäst för min situation med budget, fundamentets begränsning och design. Tack för feedback.
 
Lycka till, hoppas det blir varmt och gött i huset till vintern!
 
  • Gilla
Underline
  • Laddar…
Denna lagrar värme ordentligt
Väger nästan två ton.

Eldar på morgonen och på kvällen, när det är vinter.
Enda uppvärmningen i enplansvillan.
Har så varit i 22 år.

Tulikivi TKLU 2050.

Går utmärkt att laga mat och steka bröd i bakugnen.

Vi fick gjuta ett ordentligt fundament då även skorstenen tillkom.

Täljstenskaminen Tulikivi TKLU 2050 med eld i brännkammaren, omgiven av ett träinrett rum med vedkorgar och dekor på väggen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hand håller en smörgås med skinka och ost framför en Tulikivi TKLU 2050 kakelugn med bröd bakande i bakugnen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Marcus_Carlsson och 6 till
  • Laddar…
En sån vore drömmen men ekonomin tillåter inte såna extrema utsvävningar tyvärr. Men det känns som det bästa sättet att lösa det om ekonomin hade tillåtit.
 
Man kan säga att investeringen för 22 år sedan förräntat sig väl.
Ugnen kostade 68 000. Allt gick på 100 000 då.
Idag kostar bara ugnen dryga
160 000 kr.

Direktelen avstängd.

I stort sett som ny. Bytt ruta och en spoiler som leder luftström förbi rutan. Lägger på eldfast med keramik varje höst i eldstaden.

Kommer att vara säkert 20 år till utan
nån slags renovering.

Tekniska livslängden😇
 
H Hybro skrev:
Denna lagrar värme ordentligt
Väger nästan två ton.

Eldar på morgonen och på kvällen, när det är vinter.
Enda uppvärmningen i enplansvillan.
Har så varit i 22 år.

Tulikivi TKLU 2050.

Går utmärkt att laga mat och steka bröd i bakugnen.

Vi fick gjuta ett ordentligt fundament då även skorstenen tillkom.

[bild]

[bild]
Hej Hydro,

Jag vill byta ut en gamal plåt kamin. Jag funderade mycket på en täljstensugn. Till slut blev det en Jötul gjutjärnskamin. För två anledningar.

1: den sitter i en 45m2 tillbyggnad med bara en smal dörr till huvudbyggnaden och jag tror det kommer inte spridas någon värme till resten av huset.

Men om några år kommen vi nog göra om köket och allrummet (öppna upp väggen emellan) och då blir det en ny chans för sådant tugn pjäs, kanske även med ugn för matlagning.

Och då kommer vi till anledning två och då tänkte jag höra med dig.

2: en täljstensugn laddas ju upp med kanske 60-80kwh värmeenergi och sen alstra den värme med låt oss säga 3kw.

Om det är riktigt kalt ute, då räcker ju 3kw uteffekt inte för att värme huset om det inte är super bra isolerat. Kan man elda den så, som en kamin, med 10kw uteffekt?

Sen värme en täljstensugn ju även när man sover, eller inte är hemma. Så det är ju inte då man behöver värmen. Så man slösa ju bort en del energi.

Vi bruka låta huset kyla ner sig en bit under dagen när vi är på jobbet och sen kör vi med en brasa i kaminen när vi kommer hem. Grannen monterade även ner sin kakelugn, då han tycket det tog alldeles för lång tid att få upp värme, när han kommer hem efter jobbet. Sen är det varmt, när det är dags att lägga sig. Så han bytte till kamin.

Sen kör vi med LLVP, när elen är billigt, eller vi har överskottsel från panelerna. Till exempel idag: på tidig morgon körde vi en brasa i kaminen. Sen nu när solen strålar, kör vi med pumpen.

Allt det är för mig ingen anledning för att inte köpa en täljstensugn. Täljstensugn är ju en livsstil och en mysig sådan.

Men jag har lite funderingar om hur det är med uteffekten, hur snabbt man kan höja värmen och hur man "integrera" den i helheten av sitt tänkande om husets uppvärmning.
 
Redigerat:
Bra ventilation i huset med FTX.
Helt öppen planlösning, med dörrar som vanligtvis står öppna när ingen är på besök.
Faktum är att efter toabesök, är dörren stängd en stund, kanske 10 minuter. Sen får den stå på glänt.

När man har traditionella element, vatten eller direktel, så sitter dessa vanligtvis under fönster, för att man inte ska få kalldrag efter golven.
Typ värmer kalluften från fönstren på väg uppåt, går in mot mitten av bostaden, över golven och in mot fönstret igen.

Men centralt placerad ugn / kamin, går varm luft upp under taken i alla rum. Ned mot golven via fönster och väggar. Blandar sig med kallare luften. Letar sig in till eldstaden. Inget golvdrag märks alls

Detta visste vi innan vi installerade stora ugnen.

Egentligen borde väl avgiven effekt anges i kWh, då en tung eldstad
avger värme typ 12 timmar åt gången.
 
Redigerat:
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
Så är det stor skillnad på kamin och ugn.
En tung ugn (min strax under 2 ton) lagrar en mängd värme, inne i ugnens täljsten, som s a s ständigt är på väg utåt.

Nu när vi eldade på morgonen, typ två timmar, var ugnen fortfarande varm efter den lilla eld vi gjorde i går kväll.
Stänger draget till skorstenen och
gör en liten brasa i kväll.
Nu - 2 ute i morse.

När det blir ordentligt kall vinter, eldar vi ren björkved, kanske 2 timmar på morgonen och 3 på kvällen.
Inget våldsamt med fullt drag, utan så där lagomt.

Huvudsakliga tilluften kommer rakt in under ugnens roster från stenfoten via en tub.
Från början hade vi ett spjäll att stänga lufttillförsel när vi eldat färdigt.
Men då ugnen är i princip helt tät, så
räcker det att stänga spjället mellan ugn och skorsten.
Spjället har en ursparning så som vid
kakelugnar för att förhindra t ex kolos-förgiftning.

Vill vi ha extra drag vid uppstart eller kraftigare eldninöppnar vi luftspjället på ugnens framsida.

Dumt att elda upp goa o varm luft från bostaden, därav vi tar in luft utifrån, rakt in i ugnen.
 
galento
Det är nog en hel del faktorer som spelar in , såg på ett annat ställe när man sökte på
Tulikivi att en person sa sej bara ha denna som enda värmekälla men hade ändå över
11000 kWh i beräknad årsförbrukning vilket var lika mycket som andra i inlägget
hade som använde el till andra värmekällor hade.

Skulle vi värma enplanshuset enbart med vedvärme skulle årsförbrukningen troligen
hamna under 6000 kWh per år på 2 personer. (tidigare ägare hade 6k men så vill inte
vi leva)

För våran del är den totala kWh förbrukning viktigast.
 
H Hybro skrev:
Så är det stor skillnad på kamin och ugn.
En tung ugn (min strax under 2 ton) lagrar en mängd värme, inne i ugnens täljsten, som s a s ständigt är på väg utåt.

Nu när vi eldade på morgonen, typ två timmar, var ugnen fortfarande varm efter den lilla eld vi gjorde i går kväll.
Stänger draget till skorstenen och
gör en liten brasa i kväll.
Nu - 2 ute i morse.

När det blir ordentligt kall vinter, eldar vi ren björkved, kanske 2 timmar på morgonen och 3 på kvällen.
Inget våldsamt med fullt drag, utan så där lagomt.

Huvudsakliga tilluften kommer rakt in under ugnens roster från stenfoten via en tub.
Från början hade vi ett spjäll att stänga lufttillförsel när vi eldat färdigt.
Men då ugnen är i princip helt tät, så
räcker det att stänga spjället mellan ugn och skorsten.
Spjället har en ursparning så som vid
kakelugnar för att förhindra t ex kolos-förgiftning.

Vill vi ha extra drag vid uppstart eller kraftigare eldninöppnar vi luftspjället på ugnens framsida.

Dumt att elda upp goa o varm luft från bostaden, därav vi tar in luft utifrån, rakt in i ugnen.
Låter bra.

Vi kör luftcirkulation med en LLVP i fläkt/ kamin läge. Vi kan värma hela huset med en spiskassett på ena sidan huset, då värmepumpen sprider ut värmen väl.

Jag ser fördelen av en tugn täljstensugn i att man slipper så många inlägg.

Energien kommer från veden och det spelar nog ingen roll om jag eldar i kamin eller ugn. Energien i veden är ju samma. Och verkningsgraden i samma nivå.

Nackdelen med en kamin är ju att jag måste göra många fler inlägg. Kanske 8 till 10 inlägg per dygn, om man följe eldningsinstruktioner, jämfört med 2 i en täljstensugn.

Fast det är ju på viss sätt också den stora fördelen av en kamin. Man kan få upp värme snabbt och sen regulera mer noggrant hur den skall värma upp huset igenom små inlägg eller pausa. Till exempel när man lämna huset eller solen kommer ut, och uppvärmningsbehovet ändra sig.

När vi eldar hemma, gör vi 2 inlägg vid uppstart, sen blir det 2,5 till 3 timmar emellan inlägg.

Sen kan man köra en kamin på 8 till 10kw uteffekt om värmebehovet finns.

Hur gör man med en tugn täljstensugn, om värmebehovet är större en till ex 3kw?

Finns lite info på nätet, hur folk värme huset med en Jötul F500 och liknande gjutjärnskaminer som primära värmekälla. Fast då ladda det upp förbränningskammaren med bra mycket ved och stryper tillluften.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.