Hej

Att installerar solceller för att värma vatten är numera en mycket billig och problemfri värmelösning. Pga:
  • Man kan skippa den dyra växelriktaren (DC direkt i värmeelementet)
  • Endast sladdar istället för rör (jämfört med solpanel som värmer "glykol").
  • Helt frikopplat från nätet
I mitt fall har jag fjärrvärme och funderar på att sätta värmeelementet på utgående vatten från huset och värma vattnet innan det når temp sensorn. Fjärrvärmemätaren mäter flöde och temperatur in och ut och kan på så vis beräkna hur mycket energi som gått åt. Värmer jag då på utgående vatten borde räkningen bli lägre. Man får hålla koll på att man inte värme utgående mer än ingående (tror de börjar ana oråd om deras datorsystem kommer fram till att jag ska ha betalt av dem :) )

Frågar man fjärrvärmeleverantören säger ju de så klart att man inte får göra så. mmen vad hade de gjort om jag vore industrikund och hade en produktion som generarade ett mycket stort värmeöverskott som delar av året värmde deras fjärrvärmevatten?
 
Beroende på var du bor så kommer du att drabbas av straffavgift för att du har en anläggning med dålig avkylning.
Energiverket vill pumpa runt så lite vatten som möjligt och att man kramar ur mesta möjliga energi ur det vattnet, allt annat är ineffektivt.
 
Jag kanske inte ser det uppenbara, men varför inte värma på din egen sida om värmeväxlaren?
 
Känns som det borde löna sig bättre med elektriska solceller alternativt koppla bort fjärrvärmen helt?
 
Allra enklast är att bara koppla in elpatron direkt på solfångaren.

Det krävs dock att man uppfyller några krav. T.ex. måste man ha en lämplig plats för elpatronen. En gammal genomströmningsvärmare kan funka. Den kopplas då på fjärrvärmens tappvattenutgång före blandningsventilen och påverkar inte fjärrvärmen i sig. patronen i värmaren behöver bytas mot en med lägre effekt, ca 5 kW. På den kan man då koppla t.ex. 4 st 200 watts solpaneler som seriekopplas vilket ger en drivspänning på runt 90 volt (spänningen beror på vilken maxspänning varje panel har).. Det ger en maxeffekt på omkring 800 watt vid 90 volt. nackdelen är dock att utan MPPT-regulator eller dyl så kan man inte lägga sig på panelernas maximala verkningsgrad, men inkopplingen blir väldigt enkel och oreglerad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.