Vi har förhandlat köpeskilling privat, och fått ett mycket bra pris, då säljaren ville att just vi skulle ha huset. Nu säger mäklaren (som blivit inkopplad för att slutföra affären) att man brukar värdera hus till det de säljs för. Stämmer detta? Mäklaren sade själv att han trodde att huset skulle gått för några hundra tusen till. Vem ska man låta göra en officiell värdering? Mäklaren? Banken? Fristående värderingsman? Spelar det någon roll vem man väljer?
 
Vad behöver du värderingen till? Ska du belåna fastigheten är det banken som värderar den; i vissa fall kan banken acceptera försäljningspriset som värdering (beroende på var fastigheten är belägen). Ofta vill banken själv värdera såvida det gäller en hög belåning och speciellt om ni vill ha en högre värdering än försäljningspriset. Det är dock möjligt att banken i detta fall anser att det 'låga' försäljningspriset är marknadsmässigt. Ta upp detta i första hand med banken.

Om du är så priviligierad att du inte behöver belåna fastigheten finns ingen anledning värdera den ;).
 
Jag antar att du ska belåna fastigheten eftersom du vill värdera huset. Anledningen till att mäklaren värderar huset till försäljningspriset är att det är marknadspriset för tillfället.

Marknadspris=det pris som det säljs på marknaden för

Vill du ha en bättre värdering så anlita en värderingsman, kostar kanske 2500kr.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.