I mina hemtrakter, de västerbottniska/ångermanländska skogarna, så är det en gär'sgår' (gärdesgård på svenska) om de diagonala slanorna är hela och en ski'haga (skidhage på svenska) om de diagonala slanorna är kluvna.
Medlem
· Östergötland
· 822 inlägg
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag gjorde en gång en gärsgård i trädgården mest för att torka div slanor till ved. Byggde den lite slarvigt, tanken var att sätta sågen i den efter något år. Det fick jag inte göra för min kvinna...
Här i Östergötland har vi många fina gärsgårdar vid naturreservat som sköts som ängar. Pålsbo och Sättra ängar (bilden) exempelvis. Åk på studiebesök! Hör med din länsstyrelse, de bör veta om du har någon gärsgård nära dig. Dessa tjusiga gärsgårdar är uppförda i modern tid enligt följande: stående stolpar av en, sneslanor av kluven gran och vidjor av tunna grenar av gran. De tunna grenarna är vridna och snurrade. Det underlättar om de hettas upp över eld eller ännu hellre i ånga.
Proffsen (jag känner flera, förmedlar gärna kontakt) klyver granslanorna med yxa, två pers från varsitt håll, ser livsfarligt ut. Jag skulle nog hellre använda spräckjärn.
En sån gärsgård med dessa material står länge. Gör du en egen tar du vad du har, den står så länge den står och blir till ved när det är dags att göra om den.
http://husbilen-ellen.blogspot.com/2012/09/sattra-angar.html