Vad är dettta? Avluftning?
Den sitter i anslutning till en hydropress (egen brunn).
F.ö. underliga rördragningar med onödigt många vinklar och krokar.
 
  • Rörinstallation med många vinklar och en markerad detalj som möjligen är avluftning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det är en vakuumventil dvs den kan släppa in luft om det blir lägre tryck i röret än utvändigt. Kan vara tänkt som hjälp att tömma röret som går vidare ut med röda kranen stängd. Är det något som ska skyddas mot frysning över säsongerna?

Normalt sitter såna ventiler före VVB av typen kärl som invändigt är kopparfodrade. Du verkar ha en magisk elektrisk avkalkning där också.
 
Vakuumventil. Aha. Vattnet kommer in uppifrån till vänster. Det som fortsätter nedåt går till hydropressen. Efter röda kranen kommer den "magiska avkalkaren", som inte har någon funktion alls. Via vakuumventilen och några vinkelkopplingar till röret som dels går ner till varmvattenberedare, dels via några vinklar genom väggen till tvättstugan. Det uppåtgående röret i mitten går upp till våningarna ovanför.
Hur sannolikt är det att vakuumventilen fungerar då den ser helt igenkalkad ut?

Det ska väl inte bli minusgrader i en källare om inget fönster står öppet. Vv-beredaren står på, men det blir kanske vakuum i den om den kyls av.
 
Ja har du beredare där är det nog i så fall därför den har satts dit det är i princip vad som brukar sättas före vissa beredare fast i mer kompakt form som ett ventilrör. Har du inte problem med att den börjar läcka så låt den vara kvar, den kan göra nytta vid osannolika fall med avstängd kran och avsvalnande beredare. Om du bygger om mer där eller byter VVB kan du ju städa då.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.