Allt fler bostadsrättsföreningar installerar solceller.

Elen från solcellerna kan antingen användas till verksamheten (tvättstuga, fastighetsel etc.) eller säljas (som överskottsel).

Men vad gäller om en förening vill ansluta bostäderna till solcellerna?
Om den som innehar bostadsrätten "måste" köpa föreningens el kan det ju bli någon form av monopolställning?

Så det som skulle fungera är att medlemmarna kan få gratis el, men betalar för den gemensamma solcellsanläggningen via månadsavgiften t.ex., eller?
 
Om man gör om till gemensamhetsel i hela fastigheten kan de boende inte själv välja elleverantör. Då finns bara föreningen som kan sälja el. Om denna el mäts så måste det momsas på den elen. Om elen istället ingår enligt någon form av schablon behöver man inte momsa den försäljningen.

Att göra om till gemensamhetsel är att rekommendera. Att installera solceller behöver en lite mer noggrann analys. Solceller utan gemensamhetsel behöver bra förutsättningar.

Om man installerar solceller idag bör man se över elsystemet för att förbereda för elbilar och en framtida eventuell batterilagring. Batterier är inte lönsamt ännu men borde bli det om 5-10 år.

Enbart en sak i taget lär ge tveksam återbetalningstid, men om man kan kombinera ihop flera saker brukar det bli bättre.
 
  • Gilla
Ewald
  • Laddar…
Toppen. Tack!

Antar att det krävs någon extrastämma i föreningen om föreningen vill göra om till gemensamhetsel? Eller?
 
Har föreningen flera bostadsbyggnader så måste varje byggnad ha egen servis och en mätare. Men lägenheterna i varje hus kan gå under ett abonnemang. Men det krävs en del ombyggnationer i husets huvudcentral...
 
  • Gilla
Ewald
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.