947 869 läst · 12 959 svar
948k läst
13,0k svar
Vad blir det för mat?
Renoverare
· Stockholm
· 18 213 inlägg
Visst var det någon från Borlänge här?
Vi ska dit och åka skidor. Funderar på att boka bord på denna, är den bra?
https://whiteguide.com/se/sv/restau...uXkmu41wZXaaV8WICUWNux21SD7VhlAg2SE4S3Ns1ax20
Vi ska dit och åka skidor. Funderar på att boka bord på denna, är den bra?
https://whiteguide.com/se/sv/restau...uXkmu41wZXaaV8WICUWNux21SD7VhlAg2SE4S3Ns1ax20
Redigerat:
Renoverare
· Stockholm
· 18 213 inlägg
En f.d. kollega till mig åt alltid semla med Guinness istället för mjölk. Till andra kollegors fascination, eller möjligen fasa.Magnus Filip skrev:
Själv tyckte jag inte så mycket om mjölk till semlan när jag växte upp (varken kall eller varm mjölk) så numera äter jag den au naturel.
Renoverare
· Stockholm
· 18 213 inlägg
Angående sushi. Det var vanligt i USA långt innan svenskar visste vad det var. Det kallas även maki där.
Tyvärr han som käkade lunch idag har inte ätit sushi, sorry!
Så jag slog upp i NE.
Sushi och maki är olika ord för samma sak, smaksatt ris alltså. Behöver inte ha med fisk att göra, valfritt.
Nigiri - oval boll av ris + rå fisk ovanpå med wasabi mellan
Nori- ark av alger
Maki/sushi - nori rullat över ris med fyllning i, fyllningen behöver inte vara fisk.
chirashi - samma som sushi, fast tillbehören ligger istället löst ovanpå ris i en liten skål, och utan nori oftast.
Temaki - samma som sushi/maki skillnaden att nori är rullat till en strut
Sashimi - rå fisk bara, ev. med krydda/lite kall sås ofta med vinäger i
Wasabi - en speciell rotfrukt som man river och har till.
Den där gröna smörjan som man geggar in i soja som serveras i Sverige är inte wasabi, det är pepparrot blandat med senapspulver. Lurendrejeri alltså. Vad säger Livsmedelsverket?
Tyvärr han som käkade lunch idag har inte ätit sushi, sorry!
Så jag slog upp i NE.
Sushi och maki är olika ord för samma sak, smaksatt ris alltså. Behöver inte ha med fisk att göra, valfritt.
Nigiri - oval boll av ris + rå fisk ovanpå med wasabi mellan
Nori- ark av alger
Maki/sushi - nori rullat över ris med fyllning i, fyllningen behöver inte vara fisk.
chirashi - samma som sushi, fast tillbehören ligger istället löst ovanpå ris i en liten skål, och utan nori oftast.
Temaki - samma som sushi/maki skillnaden att nori är rullat till en strut
Sashimi - rå fisk bara, ev. med krydda/lite kall sås ofta med vinäger i
Wasabi - en speciell rotfrukt som man river och har till.
Den där gröna smörjan som man geggar in i soja som serveras i Sverige är inte wasabi, det är pepparrot blandat med senapspulver. Lurendrejeri alltså. Vad säger Livsmedelsverket?