Jag håller just nu på med sluttampen med elbytet i mitt 50-talshus. Då råkade jag på den här slangen, FKn som är i (2 röda och en svart ) sitter hårt, men det rör sig litegrann i andra ändan. Det är inget jag sett förut, här har det bara varit pansarrör och ett och annat VP-rör där det kompletterats nån gång på 70-talet. Är det original eller är det nåt som de polska hantverkarna som tidigare ägare anlitat? Och vad kan jag göra för att lossa på trådarna i den, smörjspray eller finns det nåt annat husmorsknep?
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag tycker det ser ut som "metallflexslang" med (tjär)papp på insidan (hittar inget annat lämpligt ord), som jag misstänker är föregångare till dagens flexslang i plast.
Vi har sex sådana slangar i våra källarväggar (pannrum, tvättstuga & dusch/bastu), dom sitter där VP-rören skulle mynna ut i fasta utanpåliggande apparater (arbetsbrytare, motorskydd & bastupanelen).
Vi har sex sådana slangar i våra källarväggar (pannrum, tvättstuga & dusch/bastu), dom sitter där VP-rören skulle mynna ut i fasta utanpåliggande apparater (arbetsbrytare, motorskydd & bastupanelen).
Det kan du nog men var försiktig om du ska dra ur gamla trådar så de inte bränner fast mot invändiga impregnerade pappen. Se till att ha fjäder eller ny tråd med in och försök hjälpa till från andra hållet så det inte blir bara drag.
Och jag tror att talk fungerar minst lika bra i Plica. Ta lite "kabel ytterskal", ca 30 cm, av tex en EKK3x1,5 och dra ur trådar och "fyllnasdmassan", fyll "skalröret" med talk och stoppa in ändan i det hål där du ska dra tråd. Blås in talken i röret och du har fått i ett utmärkt "smörjmedel" som inte kladdar och sugs in i tjärpappen.
Talk är vad man använde lite längre tillbaka i tiden, innan alla "smörjor" kom och det fungerar utmärkt. Man använder även talk när man ska dra på sig en torrdräkt och har svårigheter med att få igenom huvudet i halstätningen, så det fungerar umärkt även om det är lite fuktigt. Tyngdlyftare använder talken för att minska friktionen mellan hand och stång, lika gör gymnasterna i flera grenar.