Hejsan,

Det börjar vara dags att fixa till utebelysningen så huset blir lite trevligare så här i mörkare tider.

Nuvarande belysning styrs av flera olika brytare runt om i huset och jag skulle vilja dra allt på en "slinga" så att jag dels kan styra belysningen med en brytare eller ett skymnings- och tidrelä. För att lyckas med detta har jag alltså tänkt att dra nytt kablage runt hela kåken eftersom det känns näst intill omöjligt att idntifiera och få ihop nuvarande lösning. Baksidan sitter på en säkring, framsidan sitter på en annan, och garagelampan på en tredje. Tänker jag rätt här, eller går det att få ihop allt trots nuvarnade koppling?

Jag har också tänkt komplettera med ett gäng GU10 spotar med LED-lampor i takfoten runt huset.

Totalt sett så handlar det om ca 8-10 spotar och 5-6 "vanliga" väggarmaturer som jag skulle vilja få en enkel och enhetlig styrning av.

Jag har inte jättemycket plats över i centralen, men om det krävs så kan jag trolla fram en egen säkring för detta, men det känns over-kill..?

När det gäller säkring och kablage etc:
- Säg att jag ska ha 16 lampor, merparten LED. Räcker det om jag lägger mig på EKK 3G1,5mm2 i VP rör då?
- Kan man häkta på ovan belastning (16 lampor) på en redan upptagen säkring som går till belysning och uttag i ex hall? Beror självklart på vad man kör i uttagen, men om man inte kör några tunga grejor där..
- Om man kan häkta på enl punkt två ovan: Skulle man då kunna dra ut ström till samtliga lampor från den befintliga utbelysningen. Verkar vara en flertrådig 3G 1,5mm2 kabel som går ut där. Skulle den palla för totalt 16 lampor?
- Har förstått att det finns en hel del parametrar att ta hänsyn till när det gäller kabelval. I mitt fall skulle det handla om en "kabelslinga" på max 60m där det sitter fördelningsdosor vid nästan varje lampa. Belastningen kommer som sagt mest bestå av LED-lampor.

Mina frågor är så klart helt teoretisk så jag kan impa på elektrikern. :)

Tack på förhand!
Hampus
 
Den kabeln borde funka utan problem, förutsatt att lamporna inte är för stora. Om man gissar att ingen är mer än 100 watt (LED-belysningarna är ju betydligt mindre), så blir det som mest 1600w vilket en 10A säkring gott och väl klarar av.

Det bästa är om du sätter den på en egen säkring. Det är trist med vägguttag där säkringen går om man pluggar in dammsugaren vissa tider på dygnet (typiskt vid hemmapulat), men är det riktigt lite effekt vi talar om (typ 150-200 watt) så spelar det väl ingen större roll annat än för selektiviteten.
 
Det är alltså 16 LEDar plus 5-6 ordinarie lampor? Det handlar då om ett par hundra watt på sin höjd så det går troligen bra att ta ström från befintlig utelampa. 1.5mm2 räcker gott. Dock kan längden 60m vara i överkant om du har t.ex en C10 dvärg (automatsäkring) i centralen och om du bor på landet med hög förimpedans. Du kanske kan fördela "åt båda hållen" så att du får två slingor på 30m istället?
Hur har du tänkt förlägga kabeln - utanpåliggande på fasaden? (VP-rör?)
 
Hej å tack för svar. Det kommer bli totalt 16 lampor varav ca 10 kommer vara LED-spotar i takfoten. Resterande blir nog vanliga lågenergilampor som monteras i någon form av väggmonterad armatur. Har inte några automatsäkringar alls, utan gamla hederliga "keramiksäkringar". Bor ca 1,5 mil från sthlm C. Räknas förmodligen som landet.. :) Skämt å sido, bor väldigt centralt så det borde inte vara något problem.

Jag har tänkt mig att använda VP-rör som jag fäster utanpå grunden där fasadpanelen möter grunden. Där har jag ca 5 centimeter bakom panel att gömma VP-röret. Vid varje lamppost tänkte jag sätta en kopplingsdosa (fästes mot grunden den också) och sedan dra ett flexrör upp till själva lamppositionen. Kopplingsdosan kommer vara för utomhusbruk och av högsta möjliga IP-klass.

Tänkte först dra allt i rätt höjd bakom panelen men har två fönsterutbyggnader som sätter stopp för de planerna på ena långsidan sidan. Skulle iofs kunna gå upp över dessa utskjutningar i takfoten. Tror kanske jag går tillbaka till den ursprungsiden, det borde korta ned totallängden på slinga avsevärt. Gäller bara att hitta en bra dosa som ryms att montera bakom panelen. Har ni tips på sådana dosor? Tänker mig en standard kopplingsdosa av något slag, behöver man ett lock till en sådan? Så att inte torix-parningarna inte petar ut i onödan bakom panelen..? Bakom panelen så tänkte jag i så fall sätta VP-rör och dra flexrör ut till själva lampposten för flexibliteten skull. Men då handlar det om kortare stumpar.
 
Utanpåliggande kabel behöver inget VP-rör, men om jag förstår dig rätt så kanske du tänker försöka skjuta in rören bakom ytterpanelen i din ursprungliga ide?
Dosor måste vara åtkomliga så dom får du inte gömma bakom panelen.
 
Mikael_L
Vill du kunna styra olika lampgrupper var för sig?

Då kan du t.ex. dra en EKK eller EKLK 5g1,5 så får du 3 olika tändtrådar, kan alltså styra tre olika separata lampgrupper från samma ställe.
Då behöver du en matning till strömbrytaren (-arna), och en kopplingsdosa vid varje ställe där en tändning till en lampa ska grenas ut från slingan.

Ska du kunna tända från olika ställen, trappkoppling, blir det bökigare.
 
Tack för klargörande, jag backar nog tillbaka till iden att sätta kabeln/röret/kopplingsdosorna direkt mot grunden.

Tack för era svar!
Mvh
Hampus
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.