Jag är själv utländsk arbetare från Polen fast jag jobbar på svensk företag och kan säga såhär att de flesta svenskarna på bygget tror att dom har mer rättigheter än skyldigheter. När det regnar som fan halva dan då sitter dom inne och gör inte ens skit. Var enda rasttid är överdriven minst 7-8 minuter. jag känner svenskarna som jobbar bra också men det är mindre procent.
När det gäller polska byggnadsarbetare då tycker jag att man borde inte anlita någon yngre än 40 år. Äldre killar är mycket duktiga och kan sin sak.
 
Förlåt! Men jag har aldrig hört talas om att man anlitar balter/polacker med f-skatt eller rotavdrag...

Då kan man lika gärna anlita svenskar. Ur kvalitetssynpunkt är det referenser som gäller betr. balter/polacker! En del är mycket bra och skickliga, medan andra skiter i det mesta. Var beredd på en sak! Språkförbistringar! Ja, allvarligt! Du kan be dem göra en sak, men resultatet blir något helt annat helt enkelt därför att de inte har förstått.

Lycka till med renovering! Det är alltid lika kul är jobbet är klart.

crazys skrev:
Jag skall ta in offerter på en mindre renovering av kök och övrig lägenhet förutom badrum.

Vad kan man räkna med i pris/h om man tar in några balter/polacker med f-skattsedel och rotavdrag?

Vad kostar svenskar?

Det är alltså lite snickeri, målning och golvslipning som gäller.
 
sjoliden skrev:
Och du tycker det är ok att människor i Sverige jobbar med slavlöner för att svenskar ska utnyttja dem till att renovera hemma? Och det värsta är väl att de som verkligen har råd att betala för vad det kostar de ska ha det billigaste. Tror du att de utlänningarna kan överleva/bygga upp någon framtid för den lönen, knappast!! Visst svenska hantverkare kanske är dyrt, men i jämförelse med vad? Svenska hantverkare har ju kanske familj att försörja och boende att betala och dessutom betalar de skatt till Sverige. Balter kan välja om de vill betala skatt till Sverige eller ca 17% till sitt eget land. Det är inte speciellt rättvist det heller mot svenska hantverkare! Systemet som är nu är inte rättvist för varken utländska arbetare eller för svenska, det hoppas jag det blir ändring på. Utländska arbetare får gärna jobba i Sverige, men de ska ha lika mycket betalt som svenskar och de ska betala skatt till Sverige - det är konkurrens på lika villkor!!

jag håller med dig till 100%
vill bara tilläga att även finns utlänningar som har hus och familj här i sverige som måste försörja...
undrar oxå hur mycket skatt betalad den som jobbar sååååå himla billigt......
 
bolang skrev:
Förlåt! Men jag har aldrig hört talas om att man anlitar balter/polacker med f-skatt eller rotavdrag...

Det finns gott om firmor som har F-skatt, svensktalande kontaktman och utländsk arbetskraft.

Svensk eller utländsk arbetskraft spelar mig ingen roll men jag blir förbannad på dem som utnyttjar balter/polacker/whatever genom att betala slavlöner och låta dem arbeta 10 timmar om dagen, sju dagar i veckan.

Och innan vi gnäller för mycket på utländsk arbetskraft tycker jag vi stannar upp i 30 sekunder och tänker på alla svenskar som jobbar i Danmark och Norge.
 
joflopp skrev:
Det finns gott om firmor som har F-skatt, svensktalande kontaktman och utländsk arbetskraft.

Svensk eller utländsk arbetskraft spelar mig ingen roll men jag blir förbannad på dem som utnyttjar balter/polacker/whatever genom att betala slavlöner och låta dem arbeta 10 timmar om dagen, sju dagar i veckan.

Och innan vi gnäller för mycket på utländsk arbetskraft tycker jag vi stannar upp i 30 sekunder och tänker på alla svenskar som jobbar i Danmark och Norge.
Och i sthlm.. :D
 
Jag har byggt ett stort hus och anlitat både svensk och utländsk arbetskraft och kan bara hålla med många av de tidigare inläggen. De svenska hantverkarna arbetar långsamt, kommer inte när de lovar (vecka efter vecka går...) och tar bra betalt (t ex 400:-/timme plus moms för att tre (!) rörmokare tillsammans skulle köra till Ahlsell för att köpa två kopparrör - i SJU timmar!). Jag tycker dock att grävfirman har skött sig klanderfritt liksom en snickare. Elektriker och rörmokare har jag sämre erfarenhet av. Elektriker verkar leva på att de har lagligt monopol på allt som har med elinstallation att göra och därför kan behandla kunder lite hur som helst. Dessutom verkar det vara någon slags kartellbildning där jag bor för när jag ville byta till annan elektriker fick jag svaret att de inte kunde arbeta där eftersom det var en "annan firmas område". Många och goda referenser hjälper inte ens alltid för att hantverkarna ska komma när de lovar.

De lettiska och polska hantverkare vi haft (vitt ca 200:- inkl moms för ett par år sedan) har däremot skött sig perfekt. De gör vad de ska, arbetar snabbt och med kvalitet, är noga med timrapporterna och håller städat på bygget. Naturligtvis finns det säkert sämre utländska byggare också, men de jag haft har alla skött sig bättre än svenska hantverkare även om alla inte varit gudomliga.

Det man bör tänka på när man hyr utländsk arbetskraft är att de ska ha minst en (gärna fler) på bygget som kan engelska eller tyska, åtminstone tillräckligt för att man ska kunna göra sig förstådd utan tolk. Om man bor på landet, dvs utanför Stockholm, måste man ofta också erbjuda boende. Mat tar de med själva, men att bjuda på en kvällsöl är alltid uppskattat! Och så måste man själv kunna vara lite arbetsledare eftersom det som är senaste modet på lettiska eller polska byggen kanske inte är det i Sverige.

Till de som undrar var man kan få tag i dessa utländska hantverkare: genom referenser är första och säkraste alternativet. Saknar man referenser kan man ta kontakt med t ex www.hyrlett.nu eller liknande bemanningsföretag. En del av dem lämnar även garantier på utfört arbete och gör det möjligt att byta ut hantverkare om man inte är nöjd med de som kommit, även om jag aldrig behövt utnyttja det
 
joflopp skrev:
Och innan vi gnäller för mycket på utländsk arbetskraft tycker jag vi stannar upp i 30 sekunder och tänker på alla svenskar som jobbar i Danmark och Norge.
Alla jag vet som jobbar i norge / danmark kan ju iofs språket innan de flyttar, om inte så är det mycket lättare för oss att lära oss norska än för en polack att lära sig svenska...
 
Jag behövde renovera ett antal fönster i somras. Ett par tjecker var och tittade, dom räknade med 6-8 arbetsdagar för 2 personer och för det ville dom ha 25000:- "with moms", exklusive material. Dom hade referenser och verkade både kunniga och seriösa. Jag frågade sedan den målare jag brukar anlita (ursvensk), han fick lämna ett pris utan att vara medveten om att jag redan fått ett pris av tjeckerna, han begärde 20000:- plus moms men inklusive material, med andra ord ungefär samma pris. Han fick också jobbet (bättre att pengarna stannar i landet). När han sedan kom och gjorde jobbet tog det honom lite drygt 4 arbetsdagar. Jag har inget att invända mot utförandet.

SÅ jag instämmer i några av dom tidigare inläggen att utländska hantverkare ofta har lägre timpenning men också lägre arbetstempo.
 
Hej,

För 200-250kr/h ink moms för jag både ROT-avdrag, duktiga hantverkare (inkl arbetsledare som piskar på mannarna) och ett hus som jag har råd med.

Detta utan att de får svältlön. I Polen tjänar de ut i handen ca 3500kr/månaden. I swe ca 15.

Varför svenskar som inte ringer tillbaka, kommer som planerat eller aldrig slutar prata och börjar jobba?

Mvh
 
Jag undviker alltid att köpa jobb på löpande räkning, då slipper man bekymra sig om snabba eller slöa hanverkare.
Köper alltid (96%) på fast pris både på jobbet och hemma, hur ska man annars veta vad det kommer att kosta? 50.000 kr eller 100.000 kr eller ännu mer?

Har arbetat som produktionschef i 10 år och innan dess som byggnadsträarbetare i 10 år.

Så här gör du:
Ta ut 4-5 hanverkare alt entreprenör vid olika tillfällen och fråga vad kostar det här?
Sedan frågar du vad som ingår i priset?
Hur lång tid tar det?
F-skattsedel och försäkringar?
Referensobjekt?

Sedan gör du en sammanställning på det och kommer att märka att olika hantverkare alt entreprenör har olika mycket arbeten i jobbet. Sedan ber du dom kompletter priser på det dom ev saknar i sina arbeten.

Helt plötsligt har du en bild på vad som måste göras och vad det kostar utan att du behöver vara proffs.

Givetvis finns det arbeten man inte vet exakt vad det kostar då man inte kan se omfattningen, de arbeten måste man oftast köpa per timme eller i senare skede begära ett fast pris på när man kan se omfattningen.

ps. glöm inte att pruta

Lycka till!

edit: Glöm det där med ROT-avdrag, det är oatraktivt för en entreprenör då man måste ligga ute med mervärdesskatten i värsta fall nästan ett år.
 
Redigerat:
joflopp skrev:
Finns egentligen bara ett ord för vad din vän höll på med - slaveri.

Utändsk eller inhemsk arbetskraft ska väl vara strunt samma med tanke på EU, men det innebär inte att man ska utnyttja människor på detta vis.
Vänta nu en liten millimeter, 65 spänn svart och betalt boende, är det *egentligen* så jäkla illa?

Det jag tycker är sjukt är de höga arbetskostnaderna generellt för svenska hantverkare. Lokale rörkrökaren som tog 15'000 plus moms för att byta en panna, plus lika mycket material, förutom själva pannan. Hur f*n kan man ta 40 timmar på sig att byta en panna? 40 timmar?!? Sen att det ändå behövde justeras i efterhand för att den skulle funka utan att fylla källaren med rök gjorde inte saken bättre.
 
...med baltiska hantverkare. Däremot gott om erfarenhet med svenska hantverkare.
Tyvärr kan jag inte säga så mycket gott om dem, varken när det gäller bilen eller huset.
Knappast något jobb som blev utförd så att det inte behövdes ytterliggare åtgärder antingen genom andra hantverkare eller tom ibland att jag själv fick rätta till ett felaktigt utfört jobb.
Dessutom stora problem att komma i tid, städa efter sig, eller att på ett kompetent sätt ge råd.
Sedan den oftast nästintill löjliga specialiseringen (fast jag vet inte om det inte var bortförklaringar för fel man har gjort).
Jag har tidigare bott i ett annat europeiskt land (Tyskland), där jag inte kan tänka mig att en enda av dessa "hantverkare" ekonomiskt hade överlevt första året.
Jag hoppas ju fortfarande att det var dåliga undantag, men vad jag får höra av bekanta och grannar, så verkar det mera vara regel än undantag.
Så jag funderar om jag inte ska ge balterna en chans, ffa eftersom man i omgivningen hör så mycket gott om kvaliteten i deras arbete.
Ett hus är för dyrt för att bli sönder"reparerat" av dåliga hantverkare.
Tycker

//M
 
Jag hade hemma en firma med polsk arbetskraft från en kranskommun till Göteborg 190 kr tim + moms - rotavdrag.
Första dagen skulle de riva garaportar och bila upp ett garagegolv. De kom med en skruvdragare, vattenpass och två hammare. De fick åka hem efter 45 minuter när vi tagit bort porten med mina verktyg och jag forstod att det inte skulle komma fram mer verktyg den dagen.
Dag 2 skulle de sätta igång med full kraft men det blev skit då också, det både saknas verktyg och de hade ingen riktig koll på vad de gjorde. Lyckades göra åt 1,5 säckar tunnfogsbruk på 1,8m2 lättbetongvägg..... Gissa om jag blev förbannad när jag kom ner från taket och såg det. Ändå var det polskt bruk med polsk användningsinformation på.

Några veckor senare fick jag tag på en firma som håller till i Alingsås, de skicka två toppenkillar som med lite arbetsledning från mig jobbade hur bra som helst och hade med sig rätt verktyg för rätt jobb. Vissa arbeten blev bättre än svenska firmor jag anlitat ex. plattsättningen blev superbra till och med för mig som är petnoga. Gipsmontering med kakelfix på lättbetong blev bra, spackling bra, målning bra, montering PVC fönster bra, putsning utomhus blev väldigt bra osv. De debiterar 180 kr tim + moms och fakturerar endast hälften tack vare rotavdrag.

Min erfarenhet är att det kan bli skit på riktigt men det kan också bli fullgott utan anmärkningar.
Ta referenser och prata med tidigare kunder, inte bara se på bilder.

Man ska dock veta att många polska byggfirmor gör ALLT, takbyte,betonggjutning,plattsättning, snickeri,murning, tapetsering, VVS med mera med mera. Man kan inte och ska inte förvänta sig att resultatet blir lika bra som om en firma som bara gör en sak gör samma jobb.
Det är bara att acceptera detta och godta ett något mindre perfekt resultat för att få en avsevärt lägre kostnad.

.
 
kamrate skrev:
Lokale rörkrökaren som tog 15'000 plus moms för att byta en panna, plus lika mycket material, förutom själva pannan. Hur f*n kan man ta 40 timmar på sig att byta en panna? 40 timmar?!? Sen att det ändå behövde justeras i efterhand för att den skulle funka utan att fylla källaren med rök gjorde inte saken bättre.
Jag har bytt ett tiotal oljepannor till pelletspannor, 15-25 timmar har det tagit beroende på takhöjd och skorstensanslutning.
Jag är inte yrkesverksam VVS-are och har ingen utbildning, helt självlärd med helt annat yrke i fordonsbranschen.

Mvh
 
Kan man begära så mycket mer för 190kr i timmen?

Förstår inte varför folk ska hålla på skicka pengar utomlands? Även om man personligen kanske tjänar några kronor så är de ju väldigt kortsiktigt tänkt.

Handla av lokala (eller iaf inom sverige) företag. Köp svensktillverkat/producerat så långt de går (prylar, tjänster, mat osv)

...så kanske inte ALLA tillverkningsindustrier osv flyttar utomlands.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.