Jag skall ta in offerter på en mindre renovering av kök och övrig lägenhet förutom badrum.

Vad kan man räkna med i pris/h om man tar in några balter/polacker med f-skattsedel och rotavdrag?

Vad kostar svenskar?

Det är alltså lite snickeri, målning och golvslipning som gäller.
 
Betänk att utländska arbetare ofta har en lägre arbetstakt och tar fler timmar på sig än en svensk...........
 
...alltså precis som vissa svenskar. ;)
 
Immobil skrev:
...alltså precis som vissa svenskar. ;)
Jag tror att en orsak till problemen med arbetstakten hos utländsk arbetskraft är att de har en en annan organisation på sinar arbetsplatser (altså även i hemlandet) Där är man van att ha chefer som lutar sig över de anställda hela tiden och talar om vad alla skall syssla med just nu och hur det skall göras. Någon "frihet under ansvar" som är vanligt här i sverige är de altså inte vana vid och då dras tempot ner. Dessutom sliter det att jobba 10-12 tim per dag 7 dagar i veckan, vilket många gör. DÅ håller man inte heller något högt tempo.

Visst är inte alla svenska arbetare felfria arbetsmyror, men det finns en klart urskiljbar trend..............
 
Jag tillåter mig att vara av en annan åsikt,
De jag samarbetar med har ett himla tempo, utan att ha någon som "chefar" över dem.. Olika människor har olika tempo i kroppen, och det gäller väl både svenskar och utlänningar.
De problem jag brukar stöta på är mer om hur ett arbete är beställt, eller ska utföras,
Det kan bli lite mycket: Inga problem jag fixar.. Istället för att fråga innan..
 
Jag har samma erfarenhet som dig Mäster. Fast de jag har samarbetat med, har frågat först innan de fixar. ;-)
 
Ingen som anlitat en hantverkare på timlön här eller?
 
H
Det största bekymmret är med ev. språket, kan lätt bli missförstånd.
Annars är det nog ingen skillnad, finns både bra och dåliga hantverkare oavasett vilket land man kommer ifrån. Dock enklare med ett svenskt företag vid en ev. tvist.
 
Du får nog räkna med 300:-, per timme inklusive moms för att anlita utlänsk arbetkraft.
 
Har kollat runt lite för att få isolerat vår övervåning. De som vi fått pris ifrån ligger från strax över 400:-/h till 660:-/h och då är det inkl moms. (Svensk arbetskraft)
 
Jag känner folk som i år anlitat utländsk arbetskraft för 200 kr/h inkl moms.
 
Det enda jag vågar säga generellt är att bygghantverkare från Baltikum är mindre specialiserade än kollegor i de skandinaviska grannländerna. Detta har att göra med en annan hantverkskultur och olika industriell struktur.

Konkret betyder det att ett baltiskt bygglag är vana att göra ALLA moment från grund till plåtslageri i en ordinär styckbyggd villa. Nej, i Sverige kan de inte utföra VVS- och elinstallation eftersom de saknar formell behörighet. Men OM en baltisk entreprenör ordnar den saken skulle man kunna ta BÄTTRE betalt än svenska konkurrenter. Ett heltäckande och självgående bygglag eliminerar nämligen massor av vardagliga logistikproblem på ett småbygge. Språkfrågan löses mycket enkelt med svensk byggledning.

Min uppfattning är alltså att det är i detta marknadssegment balterna kommer att kunna konkurrera mest framgångsrikt i Skandinavien. Svensk och baltisk objektsmarknad är inför varandra ännu ganska främmande världar. Som sagt tror jag INTE ALLS att balternas främsta konkurrensverktyg är att dumpa löner. Deras "grej" är flexibilitet och kvalitet.
 
volvo skrev:
Betänk att utländska arbetare ofta har en lägre arbetstakt och tar fler timmar på sig än en svensk...........
En del svenska hantverkare har som standard två uppsättningar verktyg. En riktig som dom använder och en från Biltema som markerar att "nu har vi faktiskt påbörjat jobbet"

Problemet med många svenska hantverkare är att dom har för många uppdrag samtidigt. Det är många som får problem med att jobbet drar ut på tiden eftersom hantverkarna jobbar ett par timmar hos några olika kunder samma dag. Sen ska dom jaga nya kunder, köpa material etc.

Utlänningarna jobbar ofta minst 8h varje dag hos en och samma kund. Dom har en arbetsledare som hjälper till med tolkning, att skaffa material och jaga nya jobb.
 
Jag tycker att Balterna gör ett bra jobb. Är själv elektriker och får en hel del reparationsjobb efter dem. Kök som plötsligt blir strömlösa eller luktar bränt. Säkringar som löser hela tiden sedan renoveringen. Jag tjänar bra pengar på dem så för mig är de hjältar.
Om jag skulle renovera mitt kök skulle jag nog ta folk jag känner eller hantverkare med mycket bra referenser och betala vad det kostar. Om man nu bestämt sig för att ta in billig arbetskraft får man nog finna sig i att man får det man betalar för. Svensk som Balt. De flesta väljer billig Balt. För min och brandkårens skull, fortsätt med det.
 
Har en vän som hela sommaren har haft utländska snickare hos sig, de har haft 65 kr i timmen, givetvis svart plus att han har ordnat deras boende.
Det kan vara att lönen påverkar arbetstakten men också det att de jobbar 7 dar i veckan.
Det blir ändå betydligt billigare än svenska.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.