Hej! Min dimmer slutade precis att fungera, efter 15+ års trogen tjänst, och nu har jag inget ljus alls i vardagsrummet. Enligt internet beror sådant ofta på dimmersäkringen, och kan lösas genom att byta säkring, men på min (Eljo Trend / Lexel ATD315, tror jag) står det "Säkring: Elektronisk. Dimmern har inbyggt kortslutnings- och överlastskydd. Återställs automatiskt.", så jag antar att det inte finns något jag kan byta på den?

1. Vad gör jag nu? Måste jag köpa en helt ny dimmer? Kan jag i så fall montera den själv, om jag köper en identisk och kopplar allt som på den förra? Jag är lite orolig för att anlita elektriker i och med att mitt senaste elektrikerbesök varade i under en timme och kostade mig över 6000 kr, och jag har inte råd med den typen av priser för ett dimmerbyte.

2. Mindre viktigt, men: Vad kan ha gått fel? Har den dött av slump och/eller hög ålder, eller kan det vara något jag har gjort (i så fall kan det ju vara bra att inte göra om det)?

De enda två förändringar jag kan komma på skedde för ca ett år sedan, och det var ett byte till billiga dimbara (enligt förpackningen, och de verkade fungera bra) halogenlampor, samt att ratten/vredet gick sönder och byttes mot en närapå identisk men trögare variant, vilket gjorde att jag ibland fick vrida dimmern hit och dit och trycka flera gånger för att det skulle fungera (och i och med det fick den nog oftare gå direkt från av till full styrka, om det kan göra skillnad).

Igår kväll, den sista gången dimmern fungerade, så krävdes det ovanligt många tryckningar för att få på ljuset, och sedan i morse går det inte alls. Det hjälper inte att ta loss vredet och vrida/trycka direkt på metallpinnen. Halogenlamporna fungerar i andra lamparmaturer, och jag har testat att slå av strömmen helt i tio minuter (vilket någon på internet rekommenderade) och försöka igen.

Det står även "OBS! Konventionella transformatorer eller andra induktiva laster får inte kopplas till dimmern", om det kan vara till hjälp (jag förstår själv inte vad det innebär).

Närbild av dimmermodell Lexel ATD315 med regleringsvred och tekniska specifikationer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det låter ju som att dimmern gett upp mekaniskt, inte helt ovanligt. I vilket fall är nog ett byte det enda rimliga, och då ska du ha en dimmer avsedd för "elektroniska transformatorer" som du uppenbarligen har. Märkningen R+C eller R+L+C kan förekomma, dock ska den inte vara märkt R+L. Dessutom ska den tåla minst 315 W.

Om du känner att du kan byta så får du också byta. Det är ju inte värre än två skruvar i ditt fall och det spelar ingen roll om ledarna förväxlas. Är du osäker på hur den nya ska kopplas så posta en bild på innehållet i dosan och hur dimmern är inkopplad.
 
  • Gilla
sambaman
  • Laddar…
antonera skrev:
Det här borde väl rimligtvis vara samma produkt? Den ser lik ut och det står ATD315 i produktbeskrivningen. (Vad betyder "1-pol/trapp"? Finns det någon möjlighet att det här är fel dimmer?)

[länk]
Det är rätt dimmer. 1-pol/trapp betyder att du kan använda den i en trappkoppling eller 1-pol, helt i sin ordning. Det kunde din förra dimmer också. :)

Den nya kommer se exakt likadan ut i kopplingen också.
 
Jag ser nu att det står 40-315W på dimmern jag länkade, medan det finns en liknande här, där det står 20-315W:

https://www.elgrossisten.se/eljo-trend-dimmer

Gör det någon praktisk skillnad? Kan jag gå ner i lägre ljusstyrka med den andra? Kan det finnas någon skillnad i övrigt mellan modellerna?

Från beskrivningen:

Eljo Trend Transistordimmer inf IP20 315W , CCTSE12011, EAN=3606480300806 (denna dimmern är absolut vanligaste) För glödljus och elektroniska transformatorer. Transistordimmer 20-315W, vriddimmer för ljusreglering av glödljus, 230V halogenlampor (R) och de flesta typer av elektroniska transformatorer (C), skruvanslutning. Till och frånslag via tryck på vred. Trappfunkition i kombination med strömställare. För infällt IP20 montage i apparatdosa c/c 60 eller för utanpåliggande montage 35mm dosa. Trafon skall vara avsedd för ljusreglering. Transistordimmer för infällt montage. Automatiskt kortslutnings- och överhettningsskydd. Av termoplast med skruvanslutningar. OBS! Ej för konventionell transformator.​
 
tommib
Du kan inte gå ner lägre i ljus, det handlar om vad minsta effekten är som dimmern kan reglera.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.