Hej
Kan nån förklara för mig vad går man miste om, om husleverantören inte har totalenterpenad? Husleverantor som vi pratar med säger att ni skriver bara ett kontrakt med oss sen tar vi in våra hantverkare! Hantverkare som vi anlitar för våra byggen! Och allt sköts genom vår byggledare!
Hmm är lite förvirrad! Är det nån nackdel att de inte tar totalenterpenad?

Tack på förhand!
 
Vid totalentreprenad tecknar beställaren ett enda kontrakt och totalentreprenören, exempelvis Myresjöhus, genomför genom sin byggledare byggnationen med hjälp av entreprenörer som Myresjöhus anlitar. Beställaren har inga egna hantverkare utan allt går genom totalentreprenören. Vid ev. fel, förseningar och dylikt har beställaren endast en part att vända sig till. Inte flera som kan skylla på varandra om något går snett.

Om beställaren väljer delad entreprenad tecknas ett avtal med husleverantören avseende byggsatsen och ett avtal mellan beställaren och var och en av de olika entreprenörerna (ev. ett avtal med en s.k. generalentreprenör avseende flera delentreprenader) . Det är i båda dessa fall beställaren som har ansvaret för och måste bevaka samordningen mellan de parter som han har avtal med.
Det är således en stor fördel, och säkrare, för beställaren att genomföra en byggnation som en totalentreprenad.

På Myresjöhus hemsida "www.myresjohus.se" under underrubriken "Tryggt köp" beskriver man gången vid respektive typ av upphandling. Kolla där.
 
Förutom att det är enklare innebär det en VÄLDIGT stor juridisk skillnad att bygga med totalentreprenad. Fördelen är att du har en part som tar det fullständiga avtalet för slutprodukten - huset! Annars har du olika förtag och aktörer som bara tar ansvar för sina bitar. Så länge bygget går bra är det inga problem, men vad händer om något går snett? Vems ansvar är det då och vem skall ersätta er? Det finns flera fall där alla leverantörer skyller på varandra vilket lett till långa sega rättsliga processer med förseningar.
Dessutom kan du vara mer säker på att huseföretaget som utfört jobbet finns kvar för att kunna kräva åtgärder och garantier. Vad händer om t.e.x "Berras rör" går i kånken och du har fått en massa fuktskador i huset? Då kan du inte vända dig till husbolaget för ersättning.

Konsumentverket rekommenderar totalentreprenad och jag kan bara instämma.
 
Om man har totalentreprenad och gjort egna tillval hos t ex elektrikern, flyttning av befintligt vägguttag mm. Vem bär ansvar för dem?
 
Det beror på om du betalat fakturan direkt till elektrikern eller om ni lagt in tillvalen under det totala entreprenadkontraktet. Husföretaget tar bara ansvar för de saker som gått via dem.
 
Det som kan vara lite läskigt med att göra saker utanför entrepnadskontrkatet är att entrepenören kan var väldigt uppfinningsrik när det gäller att hitta samband mellan dina tillval och diverse saker som går fel i entrepnaden. I stil med att ditt extra datauttag i vardagsrummet på nedervåningen gjorde så att vi inte kunde stänga väggen i badrummet när det var tänkt. Då glömde plattsättaren fuktspärren på den väggen. Så vattenskadan nu är ditt fel!
 
boang skrev:
Hmm är lite förvirrad! Är det nån nackdel att de inte tar totalenterpenad?
I en totalentreprenad så har du EN motpart att klaga på. Denna motpart kan aldrig skylla fel, förseningar etc. på någon annan eftersom de har totalansvaret för ert husbygge.
Detta innebär också att de tar en kalkylerad risk. Tänk om xxxxxentreprenören blir sjuk och inte hinner i tid. Då får totalentreprenören stå för detta. Totalentreprenören har oftast mer kunskap och översikt över byggprocessen så att de kan överblicka konsekvenserna. De kan välja att ta en kanske dyrare entreprenör men i vetskap om att de har kapacitet att färdigställa i tid etc.
Om man som kund går med på en delad entreprenad så tar man ju över den risken men utan att ha branschkännedomen eller förmågan att påverka riskbilden.

Dessutom får man som kund i en totalentreprenad hålla inne 10% av hela beloppet tills huset är färdigställt. (konsumenttjänstlagen)
På en delad entreprenad har många husfirmor sänkt detta belopp till 5% på själva husleveransen eftersom det inte avser arbete utan en leverans (konsumentköplagen)
Detta innebär att en kund som handlat upp på delad entreprenad inte kan hålla inne lika mycket pengar till slutbesiktningen. Detat i sin tur kostar mer i ränta och ger kunden mindre ekonomisk påtryckningsmedel.

Om man inte är insatt i byggbranschens regler och avtal eller vet hur byggprocessen går till så tycker jag att man inte bör välja delad entreprenad.
En totalentreprenad är mycket lättare att överblicka och att ställa rätt motpart till svars för problemen som kan uppstå.
 
Välj totalentrepenad om du är det minsta osäker. Det kostar mer men känns mycket tryggare.
Sen bör man egentligen anlita en utomstående branschkunning för att gå igenom kontraktet innan du skriver på. (gäller ju alla kontrakt för områden man inte behärskar)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.