Nyköpt villa på landsbygden utanför Madrid förmodligen i behov av nytt värmesystem, nya fönster och isolering. Tilltänkt användning är framförallt som sommarbostad men även någon vecka under vinter, höst eller vår, då och då.
Tacksam för tips gällande uppvärmningen, isolering av villan.


Om byggnaden:
Byggnaden är från sent 70 tal, och har tidigare haft någon gammal typ av vattenburna element (uppvärmda av med gasolpanna förmodligen (men är borttafen)) som ersatts av flyttbara elelement. Huset är byggt som sommar, helgbostad för Madridbor och har enbart enkelfönster i vardagsrum, badrum och kök. Men två rader av enkelfönster med lufttspalt på 20 cm emellan i alla sovrum (öppnas genom att dras åt en sida). Dessutom har husets alla fönster en neddragbar aluminiumgardin på utsidan som normalt fälls ner på natten.
Vattnet i huset värms idag upp med liten gasolpanna. Det finns även en öppen eldstad i vardagsrummet som verkar fungera.


Utomhusklimatet på sommaren är mellan 25-40C. Men på vinter, höst och vår pendlar det mellan -2 -20 grader ungefär.

Huset är på 150m2 i ett plan med garage under, har stengrund, stål och betong bärande strukturer och tegelytterväggar och rätt fina gamla stenbelagda golv.

Vad rekommenderar ni för ändringar av huset med tanke på uppvärmning och isolering?

De vi talat med på plats hittils föreslår något av följande:
Fönster:
-Många ekommenderar att byta fönster mot moderna tvåglas och välisolerade fönsterramar.
-En elektriker rekommenderar dock att inte göra det eftersom han menar att det blir dyrt och eftersom man måste bygga till mer ventilation i så fall eftersom fönstrena är så täta.

Isolering:
-isolera enbart de tunnaste väggarna på insidan av huset, de andra har reda n luftspalt i sig och isolerar tillräcklingt.
-Andra rekommenderar att isolera hela huset, antingen på insidan eller utsidan

Värme:
-Någon rekommenderar att sätta in oljepanna och normala vattenburna element.
-Andra rekommenderar att inte göra så eftersom, oljepannan behöver användas mer regelbundet än vi planerar och kräver kontinuerliga driftkostnader. De rekommenderar istället värmepump i kombination med golvvärme. Detta är en dyr investering och innebär förmodligen att vi måste byta de fina stengolven i huset.
-Jag funderar på värmepump med lågtemperatur element. Men många menar att det är mindre energiefficient än kombinationen med golvvärme.
-Sen finns ju alternativet att byta till större gasolvärmepanna och sätta in t.ex vanliga vattenburna element.

Vad rekommenderar ni?
 
Glömde att nämna ett sista alternativ vi funderar på.

Nämligen gasolpanna för bad, dusch etc men behålla gamla flyttbara elelement emler köpa nya elelement som värmer på lägre temperatur och är mer barnvänliga. Kruxet med dessa är att uppvärmningskostnaden stiger exponentiellt när man passerar viss månadsförbrukning av el i Madrid samt att gasolanvändning i Spanien ofta är förknippade med fasta månadsabonemang. Men detta går säkert att komma ifrån via att köpa in och hämta själv
 
Känns som man bör börja med att kartlägga priserna för de olika energislagen i Spanien. Vad kostar gasen, oljan respektive elen per kWh och i fasta kostnader? I första hand tänker jag på en bra luftvattenvärmepump som kan ge både värme och kyla när det behövs. Men om priset för el stiger exponentiellt är det kanske inte så smart med värmepump? Ett vattenburet värmesystem ger flexibilitet i uppvärmningen vilket är bra. Fläktkonvektorer kan ge både värme och kyla.
 
  • Gilla
EMIL Emil
  • Laddar…
Hur gick det? Nyfiken då jag är i en liknande situation med ett fristående hus i lantlig miljö bara ett par hundra meter från Medelhavet.
Letar också vämesystem och vill inte heller byta ut de vackra englasfönstren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.