Håller på att bygga ut ett K-märkt 1700-talshus.
Utbyggnaden görs in i en ekonomibyggnad som sitter ihop med huset, så ingenting kommer att synas utifrån. Bygglov är klart.

Dock kommer en ny toalett och dusch att finnas i tillbyggnaden, och i kontrollplanen ska tillgänglighetskrav styrkas. Vårat hus är så otillgängligt ett hus kan bli med höga trösklar, trånga dörrar osv, osv. Att man kan köra en rullstol i den nya toaletten har alltså ingen betydelse.

Kan kommunen verkligen kräva att vår nya toalett ska vara "tillgänglig"?
Till saken hör att tillbyggnaden inte är på markplan.
 
Det är nog helt upp till handläggaren på kommunen hur han/hon vill agera. De kan säkert kräva att tillgänglighetskraven är uppfyllda. Detta kontrolleras i såfall i samband med byggsamrådet när bygganmälan sänts in. Om man vill och är överens med kvalitetsansvarig så kan man ju visa en ritning där tillgänglighetskravet är uppfyllt och sedan bygga som man vill... Kommunen kommer inte och kollar, de har överlåtet kontrollen på kvalitetsansvarig.
 
Snacka med kommunen och påvisa orimligheten. Bäst av allt är om du kan få dem att komma och titta på plats.

Även om man inte kan tro det så finns det ett visst utrymme för sunt förnuft även när det gäller bygglov.
 
För att agera djävulens advokat kan vi vända på steken. Om någon som i framtiden bebor huset hamnar i rullstol är kommunen skyldig att bekosta handikappanpassning av huset. Är det då rimligt att kommunen slingrar sig ur sitt ansvar genom att hänvisa till att man sågar inte sönder ett 1700-talshus?

Jag nöjer mig med att lämna frågan öppen. I praktiken kommer bygglovsmyndigheten sannolikt att se mellan fingrarna på tillgänglighetskraven

Eftersom husets skötsel nu regleras av kulturminnesförklaring finns fastighetsägarens möjlighet (och skyldighet) att vägra sådana ingrepp som står i strid med anvisningarna. Bostadsanpassningen kräver ägarens godkännande.
 
Redigerat:
I BÄR 3.1 redovisas att tekniska egenskapskrav ska ställas mot varsamhetskrav enligt BVL. Om huset endast kan anpassas genom att förstöra kulturhistoriska värden så ska man värdera nyttan mot det förlorade värdet, dock med fullgod funktion.

I 3.2 så sägs att man ska ta hänsyn till byggnadens förutsättningar. Bla så menar de att det kan vara kulturhistoriskt oförsvarbart att genomföra en viss åtgärd.

Dock kan de få det till att även om trösklar osv inte ska ändras så ska wc uppfylla krav, eftersom man inte pga av att det inte blir helt rätt får lov att släppa tillgänglighetskravet helt. Det exempel de använder är att installera hiss till vindsvåning. Det är ok att inte riva trapphus för att få in en hiss med rätt mått, men man måste ändå trycka in den lilla hiss man kan. Likadant är det inte ok att skippa hiss bara för att man har tre trappsteg upp till den.

Ytterliggare en aspekt är kanske för er själva, om ni vill bo kvar länge så kanske ni själva uppskattar ett rymligt wc.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.