Hej
Har bestämt för mig att det ska finnas ett paralell anslag till Dominon, en mall som gjorde det möjligt att repetera fräsninge i bredd, utvöver det som den inbyggda mallen erbjuder. Lite märklig förklaring men hoppas ni förstår. Nu till det märkliga, om man söker på festools hemsida på tillbehör på Domino finns ingen sådan, bara en list och en rundstångs anslag... vart tog denna mall vägen? :confused:
 
Jag skulle tro att den togs bort när Festool tog bort de smarta pinnarna och ersatte dessa med någonslags utfällbara vippor, som bara kan användas för att indexera mot arbetsstyckets kant, och inte i de frästa Dominospåren. Det sägs att det rörde sig om ett patentintrång som gjorde att de fick konstruera om. Pinnarna är en smartare lösning enligt mig, som har den tidigare modellen. Vingarna du vill ha använder jag inte ofta. Men jag tänker behålla dem ändå om jag skulle behöva dem någon gång.
 
aha, det far som f..n Vet du om den gamla passar på den nya modellen?
Om så kanske det går att hitta någonstans beg.
 
Om det är Vingarna (QA-DF 500) som avses så blev jag förvånad över att de skulle vara borta. De fanns som tillbehör när jag köpte min Domino för 2 år sedan (nya modellen med vippor istället för pinnar).

De dyker inte upp i tillbehörslistan på Domino på festools hemsida men söker man så finns de här:
http://www.festool.se/produkter/acc...590&name=tillbehoer-foer-domino-qa-df-500-700

Sedan finns det ju en tredjeparts produkt också men det var väl inte den du var ute efter?
http://www.dominoguide.com/
 
Du hittade dom! Såg att dom finns in den stora katalogen. 525 spänn, faan i bland är det för jävligt....
 
Fick oxå med dessa när jag köpte min MEN på något sätt var själva sulan på dominon sned:(
Blev en massa huvudkliande innan jag fattade att anslagen var ok men den gjutna infästningen på fräsen var assymetrisk med avseende på höger/vänster infästning dvs relativt frässtålet. Resultated blir att om du först fräser ena raden (vänster) med ett visst avständ och sedan den andra (höger) så "drev" hålen ca 0.3 mm vilket gjorde att efter ca 5-6 hål så passade inte hålbilderna längre.

Fick hela sulan bytt på garantin men har efter detta inte använd dessa anslag.

På pappret är de en strålande ide men o verkligheten på är det mycket enklare att bara lägga bitarna som skall sammanfogas bredvid varandra och göra blyertssteck på lagom avstånd och sedan är det bara att köra.

Skulle idag inte betala 600 för dessa.

Någon som använder dess professionelt?
 
Näe, de är rätt knepiga att lära sig använda. Jag har försökt lite och det kräver en hel del tänkande innan det blir bra. Dock tror jag att om man övar en del så blir det effektivare än att rita streck.
 
Dom kräver lite tankeverksamhet för att fungera som bäst. Gör man hålen med perfekt passform på ena sidan fogen så brukar iaf jag göra hål med lite mån i sidled på andra sidan fogen. Kör man då med anslaget så måste man ju tänka sig för eftersom hålen blir olika långa vilket resulterar i förskjuten hålbild!

Kanske bara jag som använt det för lite för att komma på hur man ska göra!:confused:
 
Jag har hittils i mitt användande bara kört med "rita streck" metoden, men har funnit att det är omöjligt att få dom att passa 100% med denna metod, det är därför som jag nu måste inhandla alla dom tillbehör som finns till dominon, i min mening så är en av poängen med dominon att det ska bli 100% passform dirket. annars kan man lika gjärna använda plugg eller andra metoder. Listanslaget och denna paralell anslag står på önskelistan, den där domino guiden som länkas till ovan förstår jag mig inte på, på bilden verkar det inte som det är någon anläggnings yta kvar, den torde bli vinglig... någon som använd den?
 
Det är många som har klagat på förskjutningsproblemet. Det är inte så det är tänkt att användas. Så här skall man göra:
Vi antar för enkelhetens skull att man skall foga ihop två skivor.
Första fräsningen görs i vänster kant (eller höger om man vill börja där). Man indexerar med den inbyggda pinnen i dominon och fräser på smalaste inställningen.
Därefter gör man samma sak på den andra sidans högersida. Detta ger en mycket god passning i både höjd och sida.
Sedan monterar man vingarna och ställer in dem på samma värde på båda sidorna. Man kan köra med en i taget om man vill det hellre. Man använder vingarnas pinnar för att indexera på föregående hål, men man ställer maskinen på mittenläget eller det största läget för spårets bredd. Man skall använda samma fräsbredd på båda skivornas fräsningar. På så sätt kommer man att få en god styrning i höjdled längs hela fogen. Sidopassningen är inte så viktig, eftersom det redan är avklarat med den första dominobrickan. Om fogen är mycket lång kan man använda den bredaste inställningen, men normalt sett klarar man sig på en väl injusterad maskin med mellanläget.
Klart som korvspad?
 
Thomas_snickare skrev:
Jag har hittils i mitt användande bara kört med "rita streck" metoden, men har funnit att det är omöjligt att få dom att passa 100% med denna metod, det är därför som jag nu måste inhandla alla dom tillbehör som finns till dominon, i min mening så är en av poängen med dominon att det ska bli 100% passform dirket. annars kan man lika gjärna använda plugg eller andra metoder. Listanslaget och denna paralell anslag står på önskelistan, ...
Problemet är att med "vingarna" är att det med stor sannolikhet kommer det att driva - om du har en diff. mellan höger/vänster på 0.1-0.2 mm vilket är rimligt - det är svårt att få det bättre - så har du 1-2 mm efter 10hål.

Med streckmetoden kan du "bomma" med kanske 1mm per hål (om du är full eller nåt...;)) och det blir fortfarande bättre. Detta fel kommer dock inte att fortplanta sig då det alltid diffar med max 1mm per hål - även efter hål 100 - vilket gär att du lätt får ihop det om du är riktigt noga med det första hålet vilket du kör på minsta bredd och resten på mittenvarianten (inte så noga).

Enda användningsområdet av vingarna som jag ser det om du har MYCKET att foga ihop. Om du skall göra 10 skåp är det nog väl investerade pengar men på ngn enstaka fog kostar det mer att leta rätt på vingarna och kalibrera/sätta på sig tänkarmössan!

(Dominons sula är för övrigt INTE helt symmetrisk på de flesta maskiner- det är därför man kan kalibrera ett av anslags-stiften på den gamla varianten av domino för att få dessa att centrera kring frässtålet - därav driften när vingarna används då dessa inte går att finjustera!)
 
@ mattiasp Solklart (y)

Det var först när jag lärde mig att detta att det räcker med ett eller två smala hål exakt positionerade med de inbyggda pinnarna/vipporna som jag fick det att fungera riktigt bra. Resterande hål gör jag sedan med något av de bredare lägena.

Skall jag sätta ihop två skivor gör jag numera så att jag sätter några sträck och kör ena sidan med minsta hålet och den andra sidan med mellan hålet. Då blir inte positioneringen kritisk alls. Jag kan sedan glida lite i sidled när jag limmar för att få kanterna exakt. Det förutsätter förstås att man kan hålla bitarna fixerade medan limmet torkar.

Annars är Mattias förslag nog det bästa, gör de yttersta hålen i minsta storlek så kan det inte glida och det bör passa perfekt.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.