Absolut normalt att el-patronen behövs neråt de temperaturerna, särskilt med luftvattenvärmepump. Beror naturligtvis på hur man dimensionerar men totalt sett blir det inte så mycket el-patron om räknar på hela året.
Själva kompressorn kan fortsätta att arbeta ner till -25° men effekten och verkningsgraden faller med utetemperaturen. El-patronen behöver komplettera med den energi/effekt som saknas för att upprätthålla värmen i huset. En luftvärmepump måste regelbundet avfrosta om det är runt nollan eller kallare. Fukten i luften kondenserar på värmeväxlaren.
Redigerat:
Allt som stoppar luftflödet genom värmepumpen är inte bra. Kan vara flera tusen kubikmeter luft som ska igenom varje timme. Ett skyddande tak över kan vara bra om snön lägger sig och vill glida nedför värmepumpen på fram- och baksidan.
Nej, gör inte det, det är sämre för den.Sorryd skrev:
Att en värmepump klarar att köra ner till -25 grader säger inte så mycket egentligen. Det intressanta är vilken effekt du får ut vid de temperaturerna.
Du får inte ut några 9 kW vid -10 grader.
Så intressanta faktorer är:
Hur stort och välisolerat är huset?
Vad har du för inomhustemperatur, samt framledningstemperatur vid -10 grader ute?
Då borde den klara det ganska bra ändå.Sorryd skrev:
Men om du t ex har 1-rörssystem och/eller väldigt små tunna radiatorer, som var vanligt på den tiden, så påverkar det effektiviteten negativt.
Din värmepump ger strax under 9 kW vid +7 grader utomhus, och en framledningstemperatur på 35 grader till radiatorsystemet.
Högre framledningstemperatur och lägre utomhustemperatur påverkar effekten negativt.
Är det ständigt tjockt med is på den?
Det låter som du behöver ha ut en tekniker för att kolla om det är något fel på avfrostningsfunktionen eller något annat.Sorryd skrev:
Är den nyinstallerad så borde du ha garanti
Ta gärna några bilder på hur det ser ut och lägg upp. I vissa fall kan avfrostningsproblem bero på att det inte finns tillräckligt med värmevatten i systemet att hämta värme ifrån i samband med avfrostning. Installatören bör nog undersöka detta också.
Syns att den frostar på ordentligt och tar ut mycket energi, och det är ju bra om det behövs. Men ränderna utan frost på värmeväxlaren kan tyda på viss brist på kylmedia eller något fel i cellpaketet? Den andra bilden ser inte ut att ha några ränder, konstigt. En kyltekniker med manometerställ kan ganska snabbt konstatera om arbetstrycken är de korrekta.