Tittar man på tätskiktstillverkarnas godkända konstruktioner så ser man att det finns ett par olika alternativ för väggar:

Antingen så använder man sk vattenspärr (äv primer) i ett par lager och får då en godkänd vattentät konstruktion.

Alternativet är att köra med "riktigt" tätskikt på väggen.

Tätguckan är givetvis dyr (100kr per kvm) i jämförelse med primern.

Att det skall sitta riktigt tätskikt i dusch och i närheten av ett badkar samt på golvet är ju inte så mycket att fundera på. Men övriga delar av badrumsväggen - brukar man verkligen sätta riktigt tätskikt där också? Här finns ju flera tusenlappar att spara. Som exempel har jag 50kvm som skall plattsättas, golv eller vägg, bara en bråkdel av detta är ju i dusch eller i direkt anslutning till badkaret.

Hur gör ni/har man gjort hos er?
 
De två badrum jag renoverat har båda varit "helguckade". Kanske overkill, men merkostnaden är i sammanhanget liten.
 
Skall det bli en godkänd konstruktion så vill det nog till att tillverkaren har dokumentation på att det är ok att blanda olika system.
Vad jag förstår så behandlas hela rummet som ett våtrum utan åtskillnad på storlek eller avstånd till vatten, dvs är det ett duschrum så är det ett duschrum fram till väggar och dörr. Mitt tips är att försäkringsbolag inte köper att man blandar olika system, men kan vara värt att kolla med tillverkare och/eller försäkringsbolag.

Bryr man sig mindre om försäkringsbiten och bara ser till funktion så funkar det dock säkert utmärkt.

Tompa

 
Tala med med auktoriserad plattsättare om detta men jag har för mig att våtrummer är indelat i olika zoner, där man föreskriver i vilken zon man bör(SKALL) ha "gucka", resp, var men itne´behöver.

Mitt badrum gjorde jag hel "guckat" (kul namn ;D). Mest för att få slut på allt "gucka" klet i stället för att slänga bort det.
 
Återigen får jag referera till min sambos plattsättarmorbor... de badrum han gjorde för 20 år sen använde man endast gummiguckan vid dusch och badkar. Resten av badrummet hade man bara den tunna primern. Inga badrum har pajat vad han vet (Han bor i liten stad och jobbar dessutom nästan uteslutande med försäkringsjobb, så han får veta vilka badrum som pajjar).

Det system han använder kräver att man kör först primern, därefter den kletiga guckan i två lager.

Kör ett enhetligt system och följ detta till punkt och pricka. Annars lär det blir dåligt med ersättning om något går snett.
 
Tittar man på beskrivningen från olika leverantörer, så finns faktiskt metoden med primer omnämnd som godkänd hos vissa. När jag för 2 år sedan använde Optirocks metod (numera MAXIT tror jag), så hade dom just modifierat metoden och man kunde (som ett alternativ) använda ett Primerliknande medel, fast om jag minns rätt så skulle man stryka en extra gång med det i så fall. Jag körde med guck ialla fall.

Nu vet jag ju inte, dom kan ha modifierat sin metod igen. Men om man skall köra den enklare metoden så gäller det ju att man väljer rätt tillverkare, för Primer skiljer nog en hel del mellan de olika tillverkarna.
 
Både LIP och Alfix har godkända konstruktioner med bara Primer som bas. Det som inte framgår helt tydligt är just var det är ok att gå från tätgucka till bara primer.

Det handlar alltså inte om att byta "system", att gå från Alfix till Optiroc, utan att minska på det tätande skiktet på vissa ytor. Från en godkänd konstruktion till en annan (från samma leverantör).

Jag får ringa till någon leverantör imorgon för att reda ut detta.

Alla system jag tittat på funkar annars på samma sätt - först primer sedan gucka. Guckan skall läggas på i rätt mängd per yta (vanligtvis 1-1,5kg/m2 beroende på om det är golv eller vägg).
 

Jag tycker att du ska ta det säkra före det osäkra och köra med både primer och "gucka". Det kostar nån tusing extra men vad gör det? Pengar har inget minne.... 8)

/ PJ
 
Jag få ansluta mig till de som förespråkar "Helguckat"

Jag talade med mitt försäkringsbolag (Läns) och de rekomenderar att man sätter kakel i plastmatta!!! :surprised:

De var dock noga med att påpeka att detta är vad de rekomenderar och att det inte rör sig om ett krav. Följ gällande byggnorm så är vi nöjda var deras budskap efter en stunds resonerande.
 
Enligt min egen erfarenhet så används det som kallas för primer innan du "guckar" för att klegget skall fästa så bra som möjligt (lite som lim).
Jag guckade hela mitt badrum men dock koncentrerade jag mina största ansträngningar till dusch och handfatsdelen.
Jag är väldigt petig och guckade i 1 vecka med torkpauser så nu kan jag personligen garantera att man kan vattenfylla skiten utan det tar nån skada 8).
Ett gott råd för er som oroar sig för försäkringsbolaget är att fotografera alla moment som ni utför.
 
eftersom vi använder ordet guckat..så ansluter jag mig till dom som har helguckat ;D jag har använt rätt bra mycket mer än vad som behövs, om det är nått man verkligen inte ska snåla på så är det ju guckandet.
 
ClasseClas
Om du vill köra med hängslen o livrem så kolla på guckade mineritskivor. Dyrt som satan, men släng ut en gipsbit o en mineritbit i trädgården o kolla efter ett år vilken bit som finns kvar... Förmodligen kan ett mineritbadrum tåla vissa otätheter i guckat utan att det för den skull behöver bli vattenskador.

Jag kollade på minerit för 5 år sedan i samband med villabygget, men då fanns det inga golvskivor i minerit så totaltänket kraschade totalt. Har för mig att finnarna var på väg att förbjuda gips i våtutrymmen till förmån för minerit/fiber etc pga de stigande försäkringskostnaderna, osäker på vad som hände, om det blev beslut mm.
 
hallå

Kör primer 2 varv hela badrummet. Sedan gumma hela en gång dra då lite tjockare på utsatta ställen. Dra sedan över de utsatta ställerna en gång till och sätt fiberduks lappar ev. tape över skruvhål på de utsatta ställerna. Då ska man inte behöva oroa sig och jag tycker inte det här är overkill. Och ett varv gummi hela badrummet är inte så stor merkostnad handlar nog inte ens om en tusenlapp på 50m2.
 
ClasseClas skrev:
Om du vill köra med hängslen o livrem så kolla på guckade mineritskivor. Dyrt som satan, men släng ut en gipsbit o en mineritbit i trädgården o kolla efter ett år vilken bit som finns kvar... Förmodligen kan ett mineritbadrum tåla vissa otätheter i guckat utan att det för den skull behöver bli vattenskador.

Jag kollade på minerit för 5 år sedan i samband med villabygget, men då fanns det inga golvskivor i minerit så totaltänket kraschade totalt. Har för mig att finnarna var på väg att förbjuda gips i våtutrymmen till förmån för minerit/fiber etc pga de stigande försäkringskostnaderna, osäker på vad som hände, om det blev beslut mm.
I Finland så rekomenderas man att använda våtrumsgips. Byggvaruhusen i Finland säger att mineriten har levt ut sin tid och att den nästan inte alls används.
 
När jag renoverade mitt badrum lade jag märke till att det inte fanns någon fuktspärr alls. Plastmattan hade släppt i limmet, golvbrunnen var otät och inget var "enligt konstens regler". Men trots detta var inget fuktskadat, det fanns inget mögel eler andra problem som är så fruktade.
Jag har förvisso gjort allt efter dagens byggstandard nu, med två lager primer och två lager gummi, men tanken gnager fortfarande.. Hur kunde allt fungera så bra förr, när man inte visste om hur farligt allt var? :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.