Hej!

Vår Brf består av 5 lägenheter i en fastighet från 1929 (tre våningar plus källare). Efter en vattenläcka från ett avlopp samt en efterföljande inspektion av våra avlopp har vi i föreningen blivit plågsamt medvetna om att det är dags att byta stammar. Varje lägenhet har ett kök och ett badrum och vi har två separata stammar i huset. Alla boende i föreningen sitter också med i styrelsen.

Undrar väl generellt vad som är viktigast att tänka på (inser att det är mycket) innan man sätter igång?

Vilka fallgropar kan man undvika? Vad brukar gå fel?

Referenser och erfarenheter av entreprenörer i Göteborgsområdet?

Uppskattning av pris mellan tummen och pekfingret?

Var kan man läsa mer om rådande juridik?

Övriga tips mottaget varmt!
 
Kan inte ge så mycket tips. Är badrumen i övrigt av god kvalité och även vattenledningar? Så kanske det räcker med reiling av avloppsstammarna. Ni behöver då inte flytta ut i baracker eller någon annanstans under ett par veckor. Då blir det bara några dagar som ni inte kan använda avloppen. Reiling av avloppsstammen innebär att man gjuter nya rör inne i de gamla stammarna eller fräser ur dem och lägger nya rör inuti de gamla rören. Det ska även vara betydligt billigare än att byta ut allt.
 
Redigerat:
Badrum renoverades 2004 så de är av hygglig kvalitet. Vad gäller vattenledningarna så har vi inte inspekterat dem än, men det är inte omöjligt att de också behöver bytas. Firman som filmade i våra rör sa att relining inte var ett alternativ pga av att våra rör var så dåliga (ojämna och spröda) samt att diametern i förgreningarna var för liten för att kunna få till det ordentligt. De vågade inte använda kameran med borste för att de var rädda för att gå igenom rörväggen! De hade en rad skräckhistorier om relining och dess livslängd samt vikten av att det är rätt person som utför jobbet. Tydligen så är det väldigt svårt att spruta plastmassan inne i rören i ett jämt lager. Eventuellt skulle man kunna relina huvudstammarna som är vertikala och av större diameter, men om man ändå byter förgreningarna så är det ju bättre att byta allt.
 
Det låter som de vet var de pratar om. Då ni har så dåliga rör låter det som att ni bör byta dem. Ville bara ge ett tips på ett alternativ.
 
Alla tips uppskattas! :)
 
Badrum renoverade 2004? Gäller det alla badrummen? Och menar du att man renoverde utan att byta rören?

Nu vet jag iofs inte hur det ser ut hos er, men det blir ju oftast nödvändigt att göra om badrummen, och ibland köken för att komma åt stammarna.
 
  • Gilla
b8q
  • Laddar…
Krilleman
Relining än ett kontroversiellt ämne. Det pratas vilt om hur bra det är. Men det pratas inte alls om alla misslyckade projekt. Miljöpåverkan av alla kemikalier. Till och med tester som gått fel! Och för att späda på "posiviteten" i ämnet så verkar mäklarkåren ha detta som sitt gullebarn. Lägenheter som skyltas "stamrenoverade" för att få högre slutpris... Men dom är ju faktiskt inte stamrenoverade......

Hur står stammarna?

Bakom köksskåp? I toaletten?

Och välkommen till forumet!
 
Kul att tråden fått liv och tack krilleman!

Föreningen bildades 2004 (från att ha vart hyreslägenheter) och då renoverades kök och badrum i alla lägenheter. Som männen från avloppsinspektionsfirman sa "att här har man inte spenderat ett öre mer än nödvändigt vid renoveringen" dvs så struntade man i att byta stammar. suck...

De sa också att det generellt är ett j*vla fuskande i relining branschen. En av dem hade själv jobbat med det innan, men tröttat på att ljuga folk rätt upp i ansiktet. Dessutom hade en del jobbiga situationer uppstått där han hade varit och spolat/filmat och sedan rekommenderat relining för att sedan komma tillbaka till samma fastighetsägare ett par år senare när hela avloppet rasat delvis på undermåligt utfört relining arbete.

Badrummen kommer vi med största sannolikhet bli tvungna att göra om, medan köken förmodligen delvis till helt kommer kunna vara kvar. Vi har en central stam som tre lägenheter (tre plan) kopplas till, den passerar igenom ett förråd i källaren på väg ut ur huset. Till den andra stammen är de två övriga lägenheterna kopplade (två plan) och den löper inne i en yttervägg hela vägen ut ur huset. Kök och badrum delar en vägg i lägenheterna, så kanske kommer man åt stammen genom att gå genom badrumsväggen (och på så sätt rädda köken).
 
Relining är ett billighets alternativ som erbjuds. Det kan vara lösningen om badrumen och kök är relativt moderna och bostadsrättsföreningen inte vill lägga ut så mycket.. Här är ett hus som badrummen renoverades 2004. Finns det inte en tidsålder på avloppsrör då huset är byggt 1929. Är inte rören utdömda enligt försäkringsbolag? Var det inte så att relingmedel fram till visst årtal släppte ut partiklar i vattnet? Känns lite som renoveringen började i fel ände.
 
Redigerat:
Kan inte mer än hålla med. I besiktningsprotokollet från besiktningen som genomfördes i samband med ombildningen (2004) skriver besiktningsmannen att stammarna förmodligen har blivit byta då synliga rörinstallationer är nya. När jag berätta det för avloppsinspektörerna skratta de...

Vi hade rätt till ersättning från försäkringsbolaget, men självrisken var högre än reparationskostnaden.
 
Vet inte hur det är med bostadsrättsföreningar. Men är inte huset felvärderat då besiktningsmannen har skrivit att det förmodligen är bytt. Dolt fel, undersökningsplikt, 10 år?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.