107 läst · 3 svar
107 läst
3 svar
Stänga spjället
Det finns massor med anvisningar på nätet hur man eldar i kakelugn. Bara googla. Vi brukar göra så här :
1. Öppna spjället helt, samma med dom små öppningarna i inre luckorna, börja elda.
2. När det är full fart på brasan stänger vi spjället så mycket det går utan att det ryker in. I vårt fall stängs det ca 75%, dvs det är ca 25% öppet, men där får ni testa vad som passar för er kakelugn. Dom små öppningarna i luckorna stängs också nu.
3. När det inte finns glöd kvar stänger vi spjället helt. Det finns dom som säger att man kan stänga spjället helt med lite glöd kvar, med det argumentet att kakelugnsspjäll är designade så att dom inte är helt täta även när dom är stängda. Vet ej om det stämmer, har inte testat.
1. Öppna spjället helt, samma med dom små öppningarna i inre luckorna, börja elda.
2. När det är full fart på brasan stänger vi spjället så mycket det går utan att det ryker in. I vårt fall stängs det ca 75%, dvs det är ca 25% öppet, men där får ni testa vad som passar för er kakelugn. Dom små öppningarna i luckorna stängs också nu.
3. När det inte finns glöd kvar stänger vi spjället helt. Det finns dom som säger att man kan stänga spjället helt med lite glöd kvar, med det argumentet att kakelugnsspjäll är designade så att dom inte är helt täta även när dom är stängda. Vet ej om det stämmer, har inte testat.
Titta hur ditt spjäll ser ut, har det ett 'avskuret' hörn släpper det förbi ev kolmonoxid. Testa, ett skjutet spjäll sparar mycket värmeP peter_73 skrev: