Min spisfläkt krånglar sedan något år på ett väldigt irriterande sätt.

Det är inte exakt den fläkten på bilden, som verkar vara efterträdaren. Men funktionerna verkar vara samma. Knappar på fronten som styr belysninga av/på samt fläktstyrka +/- och en knapp för fläkt av. Belysningen är glödljus (G5).

Rätt vad det är slår allt av. Så länge jag haft fläkten har det ofta hänt att en av lamporna slocknar. Verkar bli ngn glappkontakt. Slår man lite på glaset kan lampan hoppa igång igen. Men nu tappar allt ström. Jag har försökt identifiera ngt mönster, men det är väldigt godtyckligt. Ibland kan fläkten fungera en hel dag utan problem. Sen kan den slå av efter några sekunder. Ibland får jag inte igång den alls igen på ett tag. Jag får för mig att det ibland hjälper att slå till fläkten lite, men ibland gör det ingen skillnad.

Jag har tidigare plockat isär och rengjort där lamporna sitter. Och det verkar tillfälligt ha förbättrat funktionen. Men nu hjälper inte ens det längre. Det har aldrig varit fuktigt eller fettigt där kretskortet för knapparna sitter.

När jag googlat så har jag förstått att NEFF och SIEMENS spisfläktar har samma prylar i sig och att det finns ett känt problem med att styrkretskortet ger ungefär de symptom jag beskriver och att det beror på överhettning. Eller kan det röra sig om glapp någonstans?



Rostfri spisfläkt med knappar för belysning och fläktstyrka och G5-glödljus under huven.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det låter som två fel här. Dels verkar du ha glapp i lampsocklarna och dels något mer centralt problem med strömförsörjningen. Det kan vara glapp eller komponenter som inte fungerar riktigt som det ska längre, det går inte att säga. Nästa steg vore att plocka isär fläkten och felsöka. Då felet är intermittent kan det ju vara svårt att lokalisera så man får nästan hoppas på att felet blir permanent. Det är ju inte omöjligt att det handlar om glappkontakt så det kan ju hjälpa att ta isär, inspektera och montera ihop igen. Har du lite mätvana går det att mäta lite på styrkortet däremellan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.