Hej, jag har en slänt bakom huset som är ca 30m lång, 5-6m hög och lutar ca 45grader. Består till största del av lerig sandjord med ganska mycket större stenar i. Varje gång det regnar så rinner det lera och det rasar. Vad är bästa lösningen för att stabilisera slänten enligt dig? Växtzon 2
 
  • En bild på en lerig slänt med stenar bakom ett hus, tagen vid skymningen eller nattetid.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • En slänt med lerig sandjord och större stenar vid ett hus i kvällsbelysning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Mörk bild på en lutande slänt av lerig sandjord med stenar bakom en byggnad, tagen på natten.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det är för brant lutning för det mesta. Mycket svårt att plantera, vattna och sköta, marktäckande växter är annars är en kostnadseffektiv åtgärd i slänter.

För att få det mindre brant kan man bredda avståndet mellan släntkrön och släntfot, om plats finns. Då slipper man eventuellt undan murar, men på bilderna ser släntfoten ut att ligga ganska nära husen.

En ganska hög mur nertill höjder också släntfoten (så att säga), så avståndet till släntkrönet minskar och därmed lutning.
Om platsen är lättillgänglig för transprot kan nog L-stöd bli kostnadseffektivt. (utsidan kan "smyckas" med klätterväxter, konst, belysing, målning/mönster om man ogillar betong). Eller gabionmurar som staplas och förskjuts lite bakåt för varje skift. (med klätterväxter).

Ofta blir det fint om man kan göra avståndet mellan krön och fot varierande, dvs bredare på vissa ställen, det känns mer naturligt, inte som ett "sår i moder jord". Att terrassera så ni får någon plan yta mitt i slänten kanske är möjligt? (för någon funktion). Har ni barn kanske ni kan göra rutchbana i någon del.

När man minskat lutningen kan man plantera i en matta (kokos) som man fäster, sen skär man hål för växter (marktäckande låga buskar som sprider sig i sidled). Mattan håller jorden på plats och förmultnar på några år. En växt som är tacksam i dessa sammanhang är Liten Stefanandra. Det finns också färdiga perenn/buskmattor som är effektivt, men ganska dyrt. Finns även hydrosådd, där ett företag kommer och sprutar en "gegga" med frön (gräs blandat med blomfrön) på slänten med högtryck.
 
Redigerat:
  • Gilla
RACS och 1 till
  • Laddar…
D
Hur gick det för dig?

jag har en liknande slänt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.