P Pin skrev:
Du behöver IKEA gateway också för några hundralappar. Du kan inte styra den utanför ditt lokala nätverk.


79 kr för en glödlampa är ju inte billigt, bättre ha styrningen separat som jag skrev innan.

Jag har lite trådfri prylar och det är inte helt problemfritt. Ibland krävs reset av någon enhet eller hela gateway. För ett år sedan fungerade inte övergången vinter/sommartid. Som sagts innan blir det struligt speciellt i ett sommarhus om du inte är närvarande dagligen och kan parera dessa problem.
Får tyvärr hålla med här. Har en del trådfri i garderob, rullgardin och liknande med rörelsedeckare och lampor. Har haft det i 1-2 år nu och två gånger redan har systemet fått "fnatt" och vägrar släcka lamporna efter att deckaren tänt. En reset av systemet, lägga till lampor igen osv så funkar det perfekt igen ett halvår. Det är väl någon lite bug i systemet som gör det men det är ganska tråkigt att plötsligt en kväll så släcks det inte, man får koppla ur skiten för att kunna sova och morgonen efter är det mörkt som ett smed-arsle så man får koppla in det igen och sen felsöka och resetta på kvällen innan det funkar igen.

Har lite annat styrt också men då fast anslutet som styrs med vanliga knappar (men återfjädrande) som också kan styras från gateway. Har bara haft lite problem med det i början men om man då har problem så funkar vanliga knapparna ändå så man kan tända/släcka (bara det att schema inte funkar).

Trådfri ser jag som en väldigt praktisk lösning för saker som är flyttbara eller som tillkommer i efterhand. Jag tänker mig dem mest som en trådlös styrning av lösa lampor eller andra grejor, inte som styrning av "huvudbelysningen".
 
  • Gilla
-MH- och 1 till
  • Laddar…
Och den dagen det, av någon anledning, blir svårt att få tag på batterier - ska man dra utanpåliggande kablar då ? Nej fjärrstyrda lampor har man bara på platser, där man kan vara utan dem.
 
MrJay
Magnus Filip skrev:
Jag kan inte se ett enda argument för att dra kablar och vanlig strömbrytare.
Jobbar inom IT och har i dagsläget ett relativt smart hem med ZigBee (det du fastnat för) samt Z-Wave enheter. Kablar lär du dra ändå, det är inte så att dina glödlampor och armaturer har trådlös el också ;) Använder du IKEAs trådlösa puckar kan du inte använda en hub (så vitt jag vet och har testat) då glödlamporna bara kan vara associerade mot en enhet (din puck) så där försvinner lite av hemautomatiseringen och central styrning. Kör du central styrning och din router/switch eller hub dör så har du problem.. Ställer jag en störenhet utanför ditt hem så har du återigen problem, oavsett om du har puck eller hub. Har du vanlig dragning som backup så överkommer du dessa problem relativt lätt.. I vårt nybygge kör vi med både Matter och klassiska brytare.
 
  • Gilla
Pin
  • Laddar…
boschkenta
Räkna med att du får byta batteri en gång om året om knapparna används dagligen. De där 3 åren håller inte ens om man aldrig trycker på knappen. Jag har flera. Gör en överslagsräkning på vad det kostar på 20 år, och jämför med vanliga strömbrytare och dosor, och det finns inget att tveka om här (då du verkar bekymrad över priset). Sätt vanliga brytare och komplettera med "smarta" där du vill skoja till det lite.
 
  • Gilla
SonnyListon och 5 till
  • Laddar…
När du bygger nytt har du ju just möjligheten att få allt trådat! Att välj att ej tråda det mest grundläggande då känns oerhört märkligt.
Särskillt ett sommarhus, vem vill springa runt och byta en otrolig massa batterier hela tiden, dosor med självhäftande tejp som lossnar...
Trådlöst kör man just för att det inte finns trådning och har lite med automation att göra.
 
  • Gilla
SonnyListon och 1 till
  • Laddar…
Dessutom är nog skillnaden på den totala kostnaden mellan trådat och trådlöst marginell, rör, tråd, dosor och "apparater" kostar betydligt mindre än trådlösa "apparater"
 
B
En trådad rörelsesensor som tänder lampan i garderoben och tvättstugan/toan/hallen kan funka bra som ersättare för en lampknapp. Och utebelysning kan man ju styra med astrour / app. Lampknapp där kanske inte är strikt nödvändigt.

Så jag har reducerat antalet lampknappar, men håller mig undan från trådlösa batterilösningar.

Är supertrött på att byta batterier. Spelar ingen roll om de kostar 4kr. Saker och ting ska fungera med så lite underhåll som möjligt.

Sen gillar jag inte när man bygger in smarthet i lampan överallt. Det känns som ett stort resursslöseri att kasta lampa plus styrelektronik plus sensor. Känns vettigare med separat sensor och styrning. Men jag är en sådan som försöker reparera prylar som går sönder, istället för att bara kasta bort.
 
  • Gilla
Dilato och 5 till
  • Laddar…
Vi har en 15-20 trådlös i huset som vi använt i en (väldigt lång) övergångsfas medan den riktiga automationen ska på plats. Vi har fått byta batterier 1-2ggr per trådlös på mindre än två år, så räkna med ett byte om året.
Rent praktiskt att inte använda de fasta brytarna på väggen funkar ok, men att vara beroende på ett batteri är kass.
 
  • Gilla
guggen
  • Laddar…
MultiMan
Magnus Filip skrev:
Denna kostar 55 kr på IKEA. Funkar och ser ut som en helt vanlig strömbrytare med inbyggd dimmer. Magnetisk, ingen montering, bara dubbelhäftande för plattan. Kan flyttas lätt om man vill. Jobbar trådlöst.
[bild]
och denna kostar 79 kr
[bild]

IKEA har sålt detta i 3 år och andra också. Finns det några som helst argument för att överhuvud taget dra sladdar och ha en brytare som är kopplad till sladdar på väggen, så som man har gjort i över 100 år? Batteriet håller i 3 år och kostar 3,75 kr/styck.
Jag kan inte se ett enda argument för att dra kablar och vanlig strömbrytare.
Jag köpte IKEA Trådfri inom samma månad det lanserades 2016. Första halvåret var det problem. Fine, det är nytt, det får man acceptera.

Våren 2021 började problemen på riktigt. Kan bero på massor av nya prylar som skulle få plats i det nya systemet när IKEA körde gasen i botten. Under ca 9 månader så klarade inte IKEA lösa mycket allvarliga problem, problem ni kan läsa om även internationellt. Väldigt många lampor tappade utan anledning kontakten och när man kom hem så lyste de 100% lite här och var. Tvungen att bryta strömmen massor av gånger för att få funktion igen. Ingen gick att styra. Gateway fungerade inte. Rörelsesensorer reagerade inte. Knappar döda, osv.

MASSOR av uppdateringar senare (långt, långt mer än vad som syns officiellt i appen, kanske 15-20), så verkar det fungera någorlunda sedan 14 dagar, men jag håller tummarna fortfarande.

Vad lär man sig av detta? Förlita er aldrig på löften och fina annonser från återförsäljare, oavsett hur stora de är. Ha alltid vanliga kablar, kontakter och strömbrytare. Vad gör du annars när lamporna slutar svara? Slår av på huvudströmbrytaren?

Även om något verkar bra och fixat, så kan man ändå lyckas att tappa all kompetens under mycket lång tid och man kan som kund med massor av pengar investerat i ett system inte göra ett skit. Annat än möjligen kasta bort allt och starta om från början. Då vill man ha "gammaldags" system som backup.

Tillägg: Batterierna håller inte 3 år, inte i närheten. Under senaste tidens problem verkar enheter hängt sig och dragit ur batterierna, så jag tvingades byta en gång i månaden. Annars har de som längst klarat ~1 år.

Tillägg 2: Jag har enbart Trådfri i hela huset. Köpt enheter fortlöpande och har därmed både nya och "gamla" saker.
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Arg
-MH- och 8 till
  • Laddar…
Om det verkligen är ett sommarhus, alltså inte används på vintern när det är mörkt och kallt, skulle jag allvarligt fundera på en off grid lösning. Solceller och batterier som laddas.

Du slipper betala för att koppla in dig på elnätet vid nybyggnation, fast och rörlig avgift för förbrukningen sedan. Kanske går med 12 eller 24 V om du kör kylskåpet och spisen på gas. Vad säger din snickare och elektriker om det?
 
  • Gilla
Dan_Johansson
  • Laddar…
Man vill ju ändå ha uttag på ett antal platser i rummet, ofta placeras dessa så man kan samordna med rördragning till de platser som är naturliga för brytare och då blir ju merkostnaden för att tråda in fasta brytare minimal.
Är själv hyggligt nöjd med IKEAs Trådfri-prylar, men de är "nödlösningar", främst lämpade för användning där det inte var förbrett för fjärrstyrning, att de sedan är helt anpassade för att monteras av okvalificerad arbetskraft gör dem i många sammanhang onödigt klumpiga. Bygger man nytt är det ju bättre att använda grejor som är avsedda för fast installation, det blir ofelbart mer robust.
 
  • Gilla
Pin och 1 till
  • Laddar…
A
Har kollat med snickarn nu och de säger att de drar flex vp extra till dörrposterna som är dolda i väggen, om man nån gång ångrar sig. Kostar inget extra.

De har idag talat sig varma för att skippa brytare. Och vi har De är proffs och de kan sin sak 100X bättre än vi. Litar på dem helt. Kör på det.
Batterier kan man ha som rutin att byta 1 gång om året även om de ska hålla 2-3 år. 3,75 kr/st är ju inget.


Skall fundera lite till. Pendlar mellan typ IKEAs ovan fast inte så låg kvalitet, utan från en grossist som snickarn fixar.
Eller trådlöst via central kontroll, blir blir ju dubbla brytare/ dimmer då! Han ska ta reda på vad det kostar extra först.
 
  • Haha
  • Gilla
andreascarlsson och 2 till
  • Laddar…
Magnus Filip skrev:
Har kollat med snickarn nu och de säger att de drar flex vp extra till dörrposterna som är dolda i väggen, om man nån gång ångrar sig. Kostar inget extra.

De har talat sig varma för att skippa brytare. Och vi har De är proffs och de kan sin sak 100X bättre än vi. Litar på dem helt.


Skall fundera lite till. Pendlar mellan typ IKEAs ovan fast inte så låg kvalitet, utan från en grossist som snickarn fixar.
Eller trådlöst via central kontroll, blir blir ju dubbka brytare/ dimmer då! Han ska ta reda på vad det kostar extra först.
Du litar på en snickare som drar el och är "proffs"? :crysmile:
 
  • Haha
  • Gilla
Kromo och 14 till
  • Laddar…
A
G GoGetLost skrev:
Du litar på en snickare som drar el och är "proffs"? :crysmile:
Ja!
 
  • Haha
  • Wow
kattlucka och 4 till
  • Laddar…
Magnus Filip skrev:
Ja!
Snickare brukar vara proffs på att snickra, el är de oftast inte proffs på alls (Av egen erfarenhet) men du gör som du vill :crysmile::rofl:
 
  • Gilla
jorblad och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.