Hej, ska installera en kamin till en gammal murad tegelskorsten. Dock sa sotaren som var där att jag inte fick glidgjuta de två närmaste kanalerna i skorstenen eftersom dessa klassades som ventilationskanaler och således var det hårdare krav på längre avstånd till brännbart material. Han rekommenderade ett insatsrör istället. Om jag ändå ville glidgjuta (vilket jag vill) så var jag tvungen att använda kanaler längre in i skorstenen då dessa klassades som rökkanaler. Nu undrar jag vad skillnaden är? Jag menar även om jag använder en av dom inre piporna så kommer ju åtminstone en sida ha kontakt med huset och därigenom brännbart material. Skorstenen är en rektangulärt murad skorsten med totalt 8 kanaler (4x2 rader).
 
Det låter som att han bara formulerat sig lite olyckligt, det är ingen skillnad på kanalerna.

Men du ska ha 10cm luftat mellan rökkanalens utsida och brännbara byggnadsdelar, alltså takstolar, golvbjälklag, innerväggar av trä och liknande. Har man tänkt att kanal 1, 2 & 3 ska vara rökkanaler när huset byggdes så har dom skyddsavstånd till brännbart men kanal 4, 5 & 6 kanske det ligger en takstol dikt an för där var det ändå bara ventilation så det var inte så noga.

Kolla genom skorstenen på den sidan du vill använda genom huset och uppe på vinden och se ifall du hittar problemet och ifall det går att ta bort, går ju att växla av takstolar och flytta väggar men det kanske är enklare att stoppa i ett insatsrör.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.