Jag hör också ofta talas om folk som säger sig få många skambud. Själv har jag bara råkat ut för det någon enstaka gång på en gammal Volvo, visst hade jag gärna sluppit de samtalen men jag tycker det mest är roligt att prata med folk och driva med den som tror att de kan lura mig. Det gäller även oseriösa telefonförsäljare. Senast var det Göta Energi som ville sälja el till mig som privatperson genom ett företagsavtal till ett av mina bolag som inte behöver köpa energi... Det samtalet förgyllde hela eftermiddagen.
 
Rickard.
Jag har egentligen inget mot skambud sålänge dom sker initialt så jag inte behöver slösa bort min tid, men jag får spader av alla facebookprutare som ska pruta i 10kronor.

En vara för 100kr betalar man antingen fullpris eller skiter i, att spendera sin tid på att försöka pruta 10-15% är pinsamt.
 
  • Gilla
Sthlm1891 och 1 till
  • Laddar…
Just bilar är ju någon som en del köper och säljer för att göra sig en hacka på.
Jag brukar ignorera mailen om skambud eller skicka tillbaka annonser till dem på bilar som är i priskategorin de erbjuder.
Ibland brukar jag besvara mail som du får x kr direkt att alla som hör av sig kan komma direkt ingen har erbjudit sig att komma med pengarna senare.
 
Det är ju egentligen inte dom värsta "skambudarna" på blocket som är jobbiga. De nöjer sig ju oftast med mail typ "betalar x kr för bilen, kan komma direkt och betalar kontant". Det är ju inget större jobb att kasta hundra sådana mail i skräpkorgen.
Det som är jobbigt är ju telefonanstormningen som börjar 10 sekunder efter att annonsen publicerats och uppenbarligen hinner de spekulanterna inte ens läsa annonsen i sin iver att vara först:
- Är kamremmen bytt?
- Den är bytt den xx-xx-xx vid xxx mil, det står först i annonsen.
- Hur länge har du haft den?
- x år, det står i annonsen.
O.s.v.
Sedan ska det ofta pratas lite om att det är ju väldigt mycket problem med just den här bilmodellen så det är inte så många som vill köpa en sådan. Men eftersom spekulanten har en mekanikerkompis som är specialist på den så är han beredd att ge ett bra deal.
Först 5-10 minuter in i samtalet ska det börja divideras om priset. Mitt svar då är att om ingen är intresserad av bilen inom någon vecka så kanske jag sänker priset i annonsen, men jag ser ingen anledning att börja pruta en minut efter att annonsen kommit ut. Ska det fortsätta tjafsas så är det läge att fråga varför han kastar sig på telefonen för att ringa på en bil som han tycker är för dyr när det finns en miljon andra bilar på blocket.

Min blocketstrategi:
* Sätt in annonsen en lördag morgon, sikta på att ha bilen såld samma dag och inse att det inte kommer att bli så mycket lugn och ro innan det är klart.
* "Rätt pris". Inte det man max tror att man kan få ut, för det är värt ett par tusenlappar att bli av med den snabbt och få bort annonsen. Men inte för lågt heller för då drar man till sig ännu fler spekulanter av den sort man inte vill ha.
* Klargöra redan i annonsen att det är ägarbyte i appen som gäller och att därmed svenskt körkort krävs, inget "köpa åt en kompis" med de risker som det för med sig. Jag brukar lägga med att det är swish eller cash som gäller också.
* Se till att ha svar på alla "vanliga frågor" typ kamremsbyte etc. i annonsen och bra bilder. Jag är övertygad om att det underlättar försäljningen och som en bonus så märker man vilka spekulanter som faktiskt läst annonsen ordentligt.
* När det gäller lycksökarna så brukar jag säga att det är priset i annonsen som gäller. Om det däremot är en uppenbart seriös spekulant som lite försynt frågor om det går att göra något på priset så brukar jag sänka det någon tusenlapp.
* Var inte rädd för att avbryta eller säga emot vid behov, det är lika bra att signalera att man inte är "svag"
* Inte känna någon slags skuld för att man har svårt att förstå den som ringer. Det är inte oartigt att avsluta samtalet med "jag förstår tyvärr inte vad du säger, hej då" om den som ringer pratar helkass svenska.
* Inte lova att hålla bilen längre än det tar för spekulanten att ta sig hem till mig, max ett par timmar. Den som vill "komma och kolla i morgon" får beskedet att återkomma då.
* Bilen visas hos mig, inget "möta upp vid järvägsstationen" eller liknande.
* Det är inte synd om spekulanten för att han "har långt att åka", "förväntat sig bättre skick", "är sjukskriven och förra bilen skurit" etc. Inte mitt problem! (Förutsatt att man varit normalt ärlig i annonsen.)
* Håll fast vid principerna. Det är lätt att börja ge efter om det är en trevlig och talför person som ringer, det är enklare om man bestämt sig från början. (T.ex. att ägarbytet görs i appen.)
* På plats så brukar jag ha lite prutmån för "bra" spekulanter förutsatt att jag inte redan sänkt det i telefon.

Hittills har det fungerat hyfsat, "lycksökarna" brukar bli bortsållade på telefon så att jag bara behöver träffa normala människor och bilen brukar bli såld samma dag. Men det är ju kanske inget bra sätt om man vill få ut max pris eller om det är en lite dyrare / ovanligare bil det gäller.

En annan intressant kategori är de som mailar / sms:ar "finns bilen kvar" och inget mer. Efter att ha svarat "Ja den finns kvar än så länge" så hör man sällan något mer av dom. Vad räknar dom med för svar? "Ja det har gått en timme och jag har inte sålt den än, du får den för halva priset"?
 
  • Gilla
TRJBerg och 8 till
  • Laddar…
Skärmdump av en textkonversation där en person bjussar 1500 kr och en annan svarar avvisande.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Denne Simon besvärade sig att lägga ett bud på min gamla Saab som jag klart redogjorde att jag inte sålde för under 3000kr.
Men ändå..
Blå rutor är mina inlägg i debatten.
 
  • Wow
  • Gilla
  • Haha
freak och 6 till
  • Laddar…
Om man sätter ut något för 300kr för att man tycker någon kan ha nytta av det. Kanske borde kosta 1000kr, men trots de så skall de prutas. De betyder att istället tar man bort annonsen och slänger de på miljöstationen för man blir irriterad. Eller som när jag gick från 500kr till 1500kr för snubben verkligen behövde grejerna. Jag höjde varje gång han prutade tills han fattade vinken. Hans alternativ var o köpa nytt för 5000kr och de här var i princip oanvänt. Jag tror folk drar sig från att sälja billiga saker för de skall alltid bjudas. Om man skriver fast pris acceptera de eller vänta några dagar/veckor.
 
  • Gilla
  • Haha
blackarrow och 1 till
  • Laddar…
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Min erfarenhet är att bilar inte är värt att sälja på Blocket. På tok för många som budar på ett vad jag tycker är ett ovärdigt sätt, och ja, att hantera dessa är precis som ovan citerat. Om det sen är budnivån eller det allmänna beteendet som är problemet är svårt att säga, det är inte helt separerbara saker tror jag. Jag känner nog inte någon som längre kan tänka sig att sälja en bil via Blocket.

Jag tror att det är för att det är halvprivata bilhandlare som köper för att sälja vidare. Andra varor funkar bättre då det normalt är direktförsäljning från tidigare ägare till ny.

Om det är skillnad på kvinnor och män vet jag inte. Det beror nog delvis på typ av pryl. Saker med samlarvärde gissar jag att män har svårare att släppa.
Det tråkiga med blocket ibland med säljarna är att de tror att de säljer guld. Eller döper sig till suzuki,eller döljer plåten så att man måste kontakta säljaren för att kolla om de har skulder på guldet. Fördelen med blocket är att du kan börja med mailkontakt och ta de därifrån. FB är sju resor värre i min erfarenhet. Har provat sälja två renoveringsobjekt via FB grupper och när man tryckte fram meddelande så hade man ju ett par hundra meddelande :O

F Freddy_kruger skrev:
Hade en bil till försäljning på blocket. Blir uppringd kl 01.00 på natten till en vardag.
Jag svarar bara för att få reda på vad det är för idiot som ringer mitt i natten. Efter att jag frågat om han vet vad klockan är, och förklarat att bilar inte säljs mitt i natten... Vad får jag för svar tror ni...?

-”Bästa priset kompis?”

Han fick inte köpa...
Alla som tror sig vara kompis med säljaren blir avvisade av mig.
På min telefon kan jag schemalägga när folk kan ringa, och lägga in telenr som får komma fram under den tiden. Tex mellan 22-06 får bara närmaste anhöriga ringa men inga andra. Mycket bra =)
I övrigt så om någon säger kompis eller är dryga så avslutar man samtalet och blockar nr.


Måste tillägga att de jobbigaste dräggen är de som ringer och säger att de ska komma och titta. Så bestämmer man en tid och har förberett kanske motorcykeln som skall dras fram från sin gömma eller båten som jag sålde.
Så kommer inte de jävlarna och svarar inte när man ringer.
Men efter de gångerna plockar jag inte fram något alls förrän de är på plats.
 
Fällebyggarn Bösahus skrev:
[bild]
Denne Simon besvärade sig att lägga ett bud på min gamla Saab som jag klart redogjorde att jag inte sålde för under 3000kr.
Men ändå..
Blå rutor är mina inlägg i debatten.
...man svarar bara ”har bud på 4000
” eller vad din önskenivå nu är så är problemet ur världen.
 
MathiasS MathiasS skrev:
...man svarar bara ”har bud på 4000
” eller vad din önskenivå nu är så är problemet ur världen.
Jo men vissa har redan börjat tänka på penis innan dom har hunnit fundera på såndär logik.
 
Jag hade ju definitivt sagt att budet måste vara bra mycket högre om köparen både ska få varan och tjänsten som efterfrågas.
 
Jag svarade någon som messade typ 30000kr för bilen som satt ute betydligt dyrare än så att han kunde skicka över pengarna på en gång och sedan skulle han få se bilen. De var visst inte ok, så de blev ingen affär. Han hade ju bestämt utan o sett den att den var värd 30000kr så varför stod han inte för sitt bud
 
  • Gilla
johel572 och 2 till
  • Laddar…
Sålde en uppsättning alufälgar på Blocket. Hade en köpare som ville ha dem, jag erbjöd att skicka bilder för att han skulle vara säker på skicket men nej då, det behövdes inte. När vi väl möttes för att göra affär hade han hela familjen med sig och "farsan" började oja sig om att skicket var sååååå dåligt och de hade åkt 10 mil för att köpa och tänkte minsann bara betala hälften av vad jag begärt. Jag meddelade att de haft möjlighet att se bilder i förväg och om de var sugna på att åka tillbaka 10 mil utan fälgar så var de välkomna att göra det. Jävla oskick att tacka nej till bilder bara för att kunna fulpruta på plats.
 
  • Gilla
Sthlm1891 och 4 till
  • Laddar…
BiFuel BiFuel skrev:
Sålde en uppsättning alufälgar på Blocket. Hade en köpare som ville ha dem, jag erbjöd att skicka bilder för att han skulle vara säker på skicket men nej då, det behövdes inte. När vi väl möttes för att göra affär hade han hela familjen med sig och "farsan" började oja sig om att skicket var sååååå dåligt och de hade åkt 10 mil för att köpa och tänkte minsann bara betala hälften av vad jag begärt. Jag meddelade att de haft möjlighet att se bilder i förväg och om de var sugna på att åka tillbaka 10 mil utan fälgar så var de välkomna att göra det. Jävla oskick att tacka nej till bilder bara för att kunna fulpruta på plats.
Jag hade nog fan lastat in de i garaget o sagt hejdå. Önskat trevlig resa hem.
 
P
Ja skambud kan man bli tokig på... jag ha råkat ut för folk på tradera när jag sålt saker där, som ringer upp mig efter dem vunnit, Och börjar pruta! Då är det lite småsvårt att hålla sig lugn. :confused:
 
  • Wow
Fairlane och 1 till
  • Laddar…
Hur svårt kan det vara?
Lämna inte ut tel.nr i annonsen. Bara mail.
Så slipper ni mycket av problemen.
Är ni inte nöjda med mail budet, så är det ju bara att trycka "delete":rofl:
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.