Hej

Kan inte se att du ska råka illa ut. Har hon aktivt flyttat ut, skrivet sig på annan adress och tagit med sina sker så har hon lämnat hushållet. Där med bor hon inte där och har INTE tillträde utan din tillåtelse. Vilken skada skulle hon lida med att inte ha tillträde till fastigheten? Bara för att man äger en fastighet så innebär inte det att man automatiskt har tillträde om det är någon annans hem. Skulle hon gå in utan din tillåtelse kan man teoretiskt anmäla henne för hemfridsbrott. En hyresvärd får inte gå in i ett hemma utan innehavarens tillåtelse så vidare det inte finns synnerliga skäll med risk för tex. skadad på sin egendom. Dock kan rätten till hyresrätten förverkas om man nekar tillträd upprepade gånger. I dit fall är det ingen hyresrätt utan din egendom där du bor.

//Calle
 
Redigerat:
Byt lås, meddela fd sambon detta och klargör att att hon
har tillträde i ditt eller ditt ombuds sällskap.
 
Har en vän som gjorde detta. Resultatet blev skrämmande, han blev bla av med vårdnaden för de gemensamma barnen och därutöver skadeståndsskyldig samt dömd till egenmäktigt förfarande.
 
Det är olagligt och heter Egenmäktigt förfarande.

(Har själv varit där fast på din f d sambos sida, och utan att ha hunnit hämta så mycket som en socka)
 
orienteraren skrev:
Har en vän som gjorde detta. Resultatet blev skrämmande, han blev bla av med vårdnaden för de gemensamma barnen och därutöver skadeståndsskyldig samt dömd till egenmäktigt förfarande.
Hade hon flyttat ut i det läget? Som flera har skrivit i tråden är det skillnad på om hon bor kvar. Men man har inte rätt att ha nyckel till någon annans bostad bara för att man äger fastigheten. En hyresvärd får ju t.ex. inte gå in en bostad utan vidare, även om värden råkar ha huvudnyckel.
 
  • Gilla
Ellenkaramellen
  • Laddar…
Byt lås eller Låna en riktigt stor folkilsken hund å släpp in i kåken tills pappren är påskrivna, å hoppas sen att hon kommer med "sin" nyckel när du e på jobbet !
 
jarlh skrev:
Spelar ingen roll vem som äger huset, frågan är vem som bor där!
Så om jag kastar ut dig ur ditt och hus och flyttar in, så kan jag byta lås utan att det är ett brott? ;)

Byter man lås eller förhindrar en av ägarna att komma in så är det Egenmäktigt Förfarande. Både bra och dåligt, beroende på omständigheter och grad av psykopat hos endera parten.

TS: Kontakta advokat först om du känner ett stort behov av att byta lås. Byter du lås gör du det bara värre för dig själv om det blir anmälan.
 
Konstigt att försöka likna det här till en hyressituation när det inte är det. Det är helt skilda lagstiftningar för sambos och hyresgäster. TS har inte svarat om hon är fortfarande folkbokförd på adressen och inte heller sagt omständigheterna kring utflyttet. Han nämner att kvinnan har fått rådet av polisen vilket kan stämma om hon är våldsutsatt och fick lämna bostaden för att söka skydd. Det måste rör sig om brott för att polisen ska vara inblandad. Annars verka det konstigt.
 
  • Gilla
Knetha
  • Laddar…
Han har ju inte kastat ut någon, hon har flyttat, och har inget kvar i huset som skulle kunna vara en anledning till att hon ska gå in.

Har hon laglig rätt att ha tillträde till huset, så behöver hon ingen nyckel, bara att hon säger till att hon vill in så öppnar han.
 
Har väldigt svårt att se att någon skulle sitta i rätten och döma honom för egenmäktigt förfarande när....
1. Hon har flyttat
2. Hon har bytt adress
3. Hon har tömt sitt bohag
4. Dom väntar på att få skriva på banken
 
Nej han har inte kastat ut henne av vad det framgår men man vet inte under vilka omständigheter hon lämnade. Man vet förhållandevis lite i en sådan tråd som denna. Man vet inte heller om de kan ha en dialog att fråga om tillträde. Jag tycker bara att det är många som ger råd att byta lås trots att det är egenmäktig förfarande och utan att veta båda sidor. Man kan ha en viss försiktighet med sådant.
 
Han har aldrig skrivit att hon har byt adress och det är avgörande i frågan, hon äger halva huset.
 
Ja, hon hade flyttat ut och tagit alla personliga saker (+barn) med sig till min väns fd svärmor. Är osäker hur det var med möblerna och det kan kanske även vara en nöt att knäcka för trådskaparen?
 
I ett rättsfall hade sambon flyttat ut, men till en husvagn på tomten. Den kvarboende sambon bytte lås efter samråd med advokat. Tingsrätten dömde honom till egenmäktigt förfarande men hovrätten friade honom då de ansåg att han inte haft uppsåt att rubba besittningen. Det exemplet kan man ju tänka sig att hon kanske behövde kök och toalett, men man kan också se att alla saker är inte helt lätta att ge ett exakt svar på i förhand...
 
Kan larm i huset vara ett alternativ?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.