S
När jag monterade ett kök vi tillverkat så hade kunden valt en blandare utan diskmaskinanslutning och de vägrade en separat kran. Rörmokaren satte en ballofix lätt åtkomlig i underkant av bänkskivan i skåpet bredvid och sa att han måste skriva avvikelse på den placeringen.

Facit finns i Säker vatten om någon vill leta upp det.
http://www.sakervatten.se/branschregler
 
Jag har det likadant i mitt kök men det är inte jag som gjort/beställt det så vet inte om det är okej :)
 
D
om man ska ha köksö, får man kombinera hur man vill, det vill säga både spis och diskho på köksön? går det bra att ha spisen utanför köksön och diskbänk på köksö?

vi funderar på att ha både spis och diskbänk på köksön, då vi skulle tycka det vore trevligt att kunna diska och laga mat, så att man har fönstrena framför sig. detta innebär att vi får dra lite avlopp och vatten genom bjälklaget.

hur är det med fläkt på köksö? suger den lika bra som om man har den mot en vägg?

är det någon här som har både diskbänk och spis på köksö? hur funkar det för er?
 
Jag känner några som har både diskho och spis i köksön, dom tycker det funkar bra. Dock har dom bara en liten disko här, typ för att ta vatten till matlagningen och för att snabbt skölja av diverse redskap osv. En större diskho finns bredvid, i "fasta delen".
 
Som info, skulle man byggt ett nytt hus (eller kök i ny tillbyggnad man söker bygglov för) MÅSTE det enl. BBR finnas vask på köksön om det också finns spishäll på ön. Detta är framförallt för att man ska ha nära till vask när man t.ex. ska hälla ut kokhett vatten och inte behöva gå över köket med det och riskera att skålla sig själv eller t.ex. barn som kryper på golvet eller leker i närheten av spisen. Sen är det ju dessutom praktiskt att ha nära till vatten för att skölja av grönsaker, fylla på vatten i kastruller m.m. m.m. Som oas skriver ovan gör man oftast så att man har en liten utslagsvask på köksön och har en större vask + diskmaskin på annan plats i köket.

D.v.s: Det är absolut ok (t.o.m. Lämpligt) att ha både vask och spis på en köksö!

Personligen hade jag antingen haft spis+vask eller inget av det d.v.s. använt ön som en ren arbetsyta för förberedelser, bakning etc. Kom också ihåg att sätta eluttag på köksön för att enkelt kunna koppla in stavmixer, matberedare, elvisp och liknande.

EDIT (tillägg):
Och för att förtydliga, samma sak gäller för spis om den ligger på vanlig köksbänk, dvs det ska (SKA i nybyggnad, BÖR om man bygger om) finnas en vask i samma bänklängd som spisen dvs man ska även i det fallet inte behöva gå iväg till en annan del av köket för att hämta eller hälla ut vatten etc.
 
Redigerat:
  • Gilla
danpih och 1 till
  • Laddar…
Fläkt funkar utmärkt över en köksö, köp en frihängande :)

Kolla ljudnivån och kapaciteten på dem bara. Vi köpte köket på Ikea, men INTE fläkten. Lät som ett jetplan!
 
D
tack för bra input.

låter bra med utslagsvask för vatten.

vi håller på just nu och planerar för fullt.

vår inspirationsbild är:
Modernt kök med grå skåp, vitrindörrar, svart arbetsbänk, utsorteringslådor och barstolar vid köksö.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


lutar åt att vi bygger en liten sån här med där vi kan sortera papp o plast i lådorna under och ha lite att sitta på för barnen. i och med att ett fönster ligger så pass nära där bänkarna kommer hamna, blir det ett bra avslut mot fönstret med.
Ljust kök med vit inredning, sittbänk med kuddar vid fönster och vitrinskåp, modern klocka på väggen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


vi kommer köra mycket vitrin. sen blir det rostfri kyl+frys. diskmaskin behåller vi den vi har. är ganska ny.

vi får spåna lite på köksön.
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
D
aa juste. blir ikeastommar. bodbyn eller hittarp. vitt iaf :D

får som sagt dra nytt vatten o avlopp oavsett, samt nya spirorör (antar jag), för ventilation från köksfläkten.

blir spännande när det drar igång. har en utbildning att avsluta först (slutar 9e december).
 
S
Jag tycker mosvensson skrev bra saker. Jag skulle också byggt köksön som arbetsyta...

Glöm inte bort var kyl och frys hamnar för det ser man ofta i renoverade kök att de får hamna där de får plats och det brukar bli långt bort.
Klassisk layout i ett kök är att placera spis, vatten/ho och kyl i en triangel. Kallas arbetstriangel.
 
  • Gilla
danpih
  • Laddar…
D
måste säga att det kommer bli riktigt gött när man bara ska underhålla huset och göra nåt projekt då och då.

vi ska göra detta projekt och sen pula lite med trädgård och marksten, sen dröjer det nog länge innan vi ger oss på nåt.

det kommer bli tufft med 3 barn, det är därför vi försöker göra så mycket vi orkar nu, så vi känner att vi har det bekvämt hemma och att allt funkar bra när det beger sig :)
 
D
kommer posta våra planeringar här sen så hoppas jag på feedback då, men tar i åtanke det som nämnts i inläggen när vi planerar :)
 
Jag lagar mycket mat hemma (när vi inte byter kök) och jag tycker att det där med att ha nära till kylskåpet inte är så viktigt. Klart att man inte vill gå runt en köksö för att hämta smöret kanske, men om det är 3-4 skåp bort spelar ingen roll. Så ofta behöver man inte ha nåt i kylskåpet.

Däremot tycker jag att den bästa arbetsytan är den mellan spisen och diskhon. Där kan man stå och hacka, röra i grytor och skölja saker utan att behöva förflytta sig.
Om man ska ha en köksö tror jag det är en bra idé att även ha källsorteringen där så att man inte behöver gå med soporna över hela köket.
 
  • Gilla
Appendix och 1 till
  • Laddar…
S
Tänkte bara flika in angående nära till kylen är att i alla fall ha en bänkyta bredvid kylen så att man slipper hålla allt i famnen. Även opraktiskt att inte ha det när man kommer hem från affären och ska packa in kylvarorna.

Här är ett exempel jag hittade lite snabbt på hur jag tycker att man inte ska göra. Ritning av en husplan där köket saknar bänkyta bredvid kylskåpet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

http://w4.objektdata.se/pregen/682/OBJ12599_1526333682/Hemnet.htm
 
  • Gilla
maah
  • Laddar…
D
Fick huset värderat till 1,7 mkr :) gött med tanke på att vi köpte för 1.15 mkr
 
  • Gilla
Vissii och 3 till
  • Laddar…
D
började riva idag. det blir alltså renovering av 3 sovrum och flytta köket i samma veva. så i stort sett hela övervåningen :)

bilder kommer.
 
  • Gilla
Chrissofsweden och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.