Hej!

Vi har knackat ner putsen i ett stort rum, tanken var att putsa om men nu har vi blivit väldigt sugna på att behålla teglet synligt, eftersom det är i relativt gott skick. Vi tänkte "testfixa" en bit för att se hur det går, och har några funderingar...

1. Vi har förstått att man kan tvätta teglet med syra, men vilken syra då?
2. Vi kommer behöva foga om/reparera en del fogar (med kalkbruk, eftersom det är gjort runt 1900), frågan är bara när man eventuellt syratvättar väggen - innan eller efter man fogat om? Spontant tänker jag innan, för att inte skada de nya fogarna.
3. Och sist men inte minst, kanske en dum fråga, men vad är egentligen bästa verktyg/teknik för att peta in bruket i fogarna? Man vill ju inte ha det på teglet, så att bara stryka över det med något slags spackelspade går ju inte.
4. Bästa fixering efteråt? Verkar ju finnas en del olika skolor...

Lägger upp bilder efter hand, kanske någon har nytta av det längre fram.
 
D
Saltsyra brukar man använda, lär dock vara hälsovådligt att använda i ett stängt rum. Reagerar med kalken och bildar nån gas, vilken får någon annan svara på. Hade gjort det innan om det gäller kalkbruk.
Testa med varmvatten och rotborste först istället, syra är det sista i verktygslådan man använder. Dra i bruket med en fogslev, sen kan man pinna det med skaftet på fogsleven när det torkat en stund. Finns en hel uppsjö med ytor på fogen man kan ha, från koppdragning med en bit tegel till pärlfog med en profilerad slev. Finns nog en hel del på youtube om det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.