H Hammarspik skrev:
Finns det någon vänlig själ här som vill lägga lite tid på att kolla igenom min ekonomi och ge mig tips på vad jag kan spara pengar på? Byta försäkringsbolag, säga upp något om det är väldigt onödigt, ja vad som helst.. känner att jag är lite hemmablind när det gäller min egen ekonomi. Kan säga att jag bor ensam med 2 barn, jobbar heltid och varje månad går jag exakt +/- 0 räknar dom sista kronorna dagarna innan lön..

har räkningar på 16500 varje månad just nu men kommer bli mer till hösten vintern när värmen i huset ska på.. förmodligen flera tusen till..

men mina fasta räkningar är
Hyra 6000
El 1300 just nu men blir mycket mer till hösten/vintern
Billån 3000
Bilförsäkring 600
Privatlån 2300
Mobil-internet 1200
Hundförsäkring 650
Kattförsäkring 350
Barnförsäkring 300
Barnomsorg 400
A-kassa 200
Hemförsäkring 100
Tandvårdsförsäkring 100
Nyckelkund 50

ser ni något som låter väldigt mycket? Har ingen koll på hur mycket andra betalar, vad som är normalt. Berätta gärna era utgifter, hur mycket ni lägger på dessa saker.
Sälj bilen och skaffa en billigare du inte behöver låna till. Sälja katten och säg upp försäkring där. Sänkninternet kostnaderna mot långsammare internet eller mindre hastighet. Skaffa billigare mobil. Byt bostad om du behöver komma ner ännu mera. Vad går resten av pengarna som blir över till?
 
  • Gilla
TobiasStockholm
  • Laddar…
2mil till jobb är perfekt för elcykel.

Man är såå bekväm, men ge det ett par veckor så är det självklart sedan.
 
  • Gilla
Workingclasshero och 3 till
  • Laddar…
Jag kan inte hålla med om att göra sig av med djuren. För många är det en del av familjen. Att däremot om man har många djur fundera över försäkringarna är vettigt, kanske går det att välja högre självrisk mot lägre premie?

Jag tror många (kanske jag själv också) kommer behöva vända på kronorna närmsta åren. Höga energipriser och en kraftig inflation kan göra det riktigt jobbigt.

Inkomst och utgifter i ditt fall borde inte vara omöjligt att gå runt på med lite marginal, om man är beredd att anpassa sig lite. Framförallt som många skriver behöver man i praktiken inte leva med så mycket lägre standard, däremot se till att alltid fundera om det verkligen är nödvändigt med en högre kostnad om det finns ett billigare alternativ...
 
  • Gilla
pauls och 1 till
  • Laddar…
R Rkarlsson skrev:
Det är intressant och få veta hur du menar att en familj skall äta?

En fungerande människa bör äta 6 ggr om dagen, inkl mellanmålen. En vuxen kan lätt fördela det på 3 ggr per dag. Ett mål om dagen finns ingen vettig läkare, dietist som rekommenderar. De flesta havererar totalt efter en tid.

Du kanske jobbar på kontor? Tränar inget ? Sitter framför tvn efter jobbet?
Barn har du nog inte då du verkar vilja att de inte skall kunna ha mellanmål som frukt.
Du kanske ska läsa in dig lite på forskning kring att äta färre måltider och längre uppehåll av matintag, du kommer uppenbart att bli förvånad ”vettiga läkare” tycker..
 
  • Gilla
videopac och 2 till
  • Laddar…
davveno1 davveno1 skrev:
2mil till jobb är perfekt för elcykel.

Man är såå bekväm, men ge det ett par veckor så är det självklart sedan.
ja jo när man börjar kl 6 och har barn som ska lämnas på fritids. Sen slutar man 16 ska hämta barn, hem ut med hunden sen tillbaka 2 mil
På olika aktiviteter med barnen..

cykla en mil på grusväg på vintern asfaltsvägen är lika dålig här med snöröjning. Sen kör vi fram och tillbaka 4 gånger alltså 8 mil om dagen pga jobb och barnens fritidsintresse..

jätte snällt att ni försöker hjälpa mig men det som kan funka för er funkar inte alltid för andra!!!
 
  • Gilla
stenar och 3 till
  • Laddar…
H Hammarspik skrev:
ja jo när man börjar kl 6 och har barn som ska lämnas på fritids. Sen slutar man 16 ska hämta barn, hem ut med hunden sen tillbaka 2 mil
På olika aktiviteter med barnen..

cykla en mil på grusväg på vintern asfaltsvägen är lika dålig här med snöröjning. Sen kör vi fram och tillbaka 4 gånger alltså 8 mil om dagen pga jobb och barnens fritidsintresse..

jätte snällt att ni försöker hjälpa mig men det som kan funka för er funkar inte alltid för andra!!!
ett enkelt sätt är ju att spara pengar på just bilresorna. Mindre fritidsaktiviteter = mindre bilåkande och mindre slitage på bilen. Stora pengar att spara om det kniper.

för mig är det viktigast att veta vad jag KAN spara på. Inte vad jag SKA spara på just nu. Jag vet att jag KAN spara 2000/mån på bilåkandet, 6-700 på streamingtjänster och abonnemang, ett par hundra på lägre uppvärmningskostnad på vintern, där har jag 3000 på ett bräde om jag ser att månaden som kommer blir en mager månad. Vidare har vi bra koll på billig matlagning som sänker kostnaden ytterligare några tusenlappar direkt. (Portioner under tian är en bra start om man vill grotta ner sig)
Vi har även planer på hur vi gör om det blir riktigt knapert. Saker med lite värde i som vi vet att vi får sålda om vi behöver. ”Sälja” bilen till föräldrarna för att kunna byta försäkring mitt i perioden. Extrajobb som ger inkomster snabbt.

som det ser ut är det bra att vara beredd, men med bra koll på ekonomin finns det inget behov av att leva på existensminimum redan nu. Se till att spara undan en slant varje månad INNAN räkningarna är betalda. Rör inte dom pengarna. Sticker elpriset iväg så klarar du ett par månader ändå och hinner sätta reservplaner i verket.
 
  • Gilla
Rasputitsa och 3 till
  • Laddar…
Elen: räknar du in både elabonnemanget och elnätsabonnemanget i det uppgivna priset? Det är olika för olika bolag, så det är viktigt att hålla reda på.
Jag får elräkning varje månad, för juni var den 1144 kr för 631 kWh. Elnätsräkningen kommer var tredje månad men uträknat för juni blev det 806 kr i elnätsavgift.
Jag har bergvärme men vansinnesduschande, konstantsurfande tonårsbarn.
Mitt tips för elen är att se om du kan minska förbrukningen innan vintern. Har du bytt ut alla glödlampor till LED? Om inte, beställ dem från Ikea. Kvalitén och priset är otroligt mycket bättre än märkeslamporna (Philips, Osram m.fl), kvalitén och ljusfärgen är mycket bättre än nonamelamporna (t.ex Ica), priset har jag inte koll på. Om du har vägarna förbi Ikea svänger du in där och sätter på skygglapparna både före och efter ljusavdelningen så du inte råkar handla annat för 1000 kr, annars beställer du dem på internet.

Jag drar alltså tre gånger så mycket ström som TS men till samma pris, förutsatt att TS inte räknat in elnätsavgiften i sin räkning. Då har du en bra chans att förhandla om ett nytt elavtal med någon annan. Viktigt är att det är en låg månadsavgift/abonnemangskostnad. Skaffa inte en s.k. ”prishöjningsförsäkring” för de höjer årskostnaden rejält. Shoppa runt och jämför på de jämförelsesajter som finns, t.ex elskling. Glöm inte att läsa villkoren för hur länge du måste binda och hur dyrt det blir efter bindningstiden gått ut. Detta är ofta svårt att jämföra mellan de olika bolagen så det är en bra idé att skriva upp allt i en tabell så man kan jämföra äpplen med äpplen och inte äpplen med päron.

Bilen: Vad har du för försäkring? Hel/delkasko/trafik? Kan du gå ner en nivå och därmed få den billigare? Helförsäkring på en bil värd 120’ anser jag inte att du behöver. Har du rätt antal mil på försäkringen? Jag betalar 515 kr/mån för en XC60 så 600 låter mycket. Finns det en märkesförsäkring som är billigare.

Nyckelkund: Är det en sådan nyckelbricka som sitter på knippan så upphittaren lägger den i närmsta brevlåda? I så fall tycker jag du slutar med det. Låt bli att tappa bort nycklarna istället. Skämt åsido så skall du fundera på om det är värt 600 om året. Visst, du får tillbaka knippan om du tappar den men bara om någon hittar den och lämnar in den och hur stor är sannolikheten för det? Om vi antar att någon faktiskt hittar den och lämnar in den så skall du fundera på hur lång tid de tar innan du får tillbaka den. Om du har brickan för att du inte vill behöva byta lås eller kopiera upp nya nycklar så kommer du väl ändå att göra det ifall du inte får tillbaka knippan inom en vecka och sannolikheten för det är nog väldigt låg.
Detta är en liten utgift men den är helt onödig och du var väl ute efter att hitta onödiga utgifter?

Uteätande: Du skriver att ni unnar er en pizza i månaden men inget om din lunch under arbetsdagen. Dagens rätt har gått upp något enormt senaste året och kostar lätt över hundra kronor över hela landet. 100 kr/dag 21 dagar i månaden om man arbetar heltid är dubbla din djurförsäkring.

Röker/snusar/vajpar du eller nyttjar någon form av tobaksersättning? Sluta med det! Ja det är svårt att sluta men gå inte på myten att det inte går utan nikotinplåster. Behöver du något för händerna att pilla med kan du sticka. Använd garnet från en gammal garnprodukt du inte vill ha längre eftersom du bara skall sticka och repa upp det igen. Hemstickade kläder är jättefina men tyvärr mycket dyrare än klädaffären.

Dricker du alkohol? Det kostar mycket pengar. 2,8-öl kostar hälften av 3,5-öl (lägre alkoholskatt) och lättöl en tredjedel av alkoholfri öl (inte lika hippt). Läsk är dyrt vatten med smakämnen och onyttigt socker. Mineralvatten är onödigt att köpa om inte du har otjänligt vatten i kranen, för att inte tala om vattnet som inte ens är mineralvatten utan bara kranvatten på flaska. Då är det bättre att köpa en sodastreamer och bubbla själv samt tillsätta saft eller koncentrerad juice i flaskan när det skall vara festligt. Smakessenserna man köper är dyra, inte så goda och har så kort hållbarhet att du måste dricka samma läsk varje dag för att datumet inte skall gå ut. Läsk skall inte drickas ofta om man skall vara rädd om plånbok, vikt och tänder.

Tandvårdsförsäkring: Är det säkert att du behöver den? Det vet bara du eftersom det beror på dina tänder, men det ser ut att vara lägstanivån. Kolla upp hur ofta du får gå till tandläkaren för den kostnaden och fundera på om du behöver gå så ofta. Kommer en eventuell rotfyllning eller dragning av visdomstand ingå i din försäkring? Har man bra tänder kan ens tandläkare säga att det räcker om man kommer var 18-24:e månad. Istället kanske du skulle sätta in de pengarna på ett konto som är vikt till tänderna som du använder när det behövs, på samma sätt som förslaget du fick tidigare i tråden om bankkonto istället för djurförsäkring. På min bank kan jag starta en massa konton som jag kan döpa till vad jag vill.
 
G gimmok skrev:
Du kanske ska läsa in dig lite på forskning kring att äta färre måltider och längre uppehåll av matintag, du kommer uppenbart att bli förvånad ”vettiga läkare” tycker..
Länka en studie som säger att det är vettigt att gå ner på en måltid per dag och spara pengar på det. Om det även är ok att göra så med barn.

Prova sen i verkligheten att säga åt ett barn att den får endast äta kl 18 som exempel varje dag för att mamma är för snål för att köpa mat som täcker en hel dag.

Att rekommendera växande barn förutsatt att de inte är gravt överviktiga en diet för viktnedgång som omad verkar vara är vansinne.
För de som rekommenderar att hoppa frukten för barnen hoppas jag tillsätter allt nyttigt via annat.
 
  • Gilla
Anna_H och 2 till
  • Laddar…
MultiMan
H Hammarspik skrev:
ja jo när man börjar kl 6 och har barn som ska lämnas på fritids. Sen slutar man 16 ska hämta barn, hem ut med hunden sen tillbaka 2 mil
På olika aktiviteter med barnen..

cykla en mil på grusväg på vintern asfaltsvägen är lika dålig här med snöröjning. Sen kör vi fram och tillbaka 4 gånger alltså 8 mil om dagen pga jobb och barnens fritidsintresse..

jätte snällt att ni försöker hjälpa mig men det som kan funka för er funkar inte alltid för andra!!!
Vad tycker du själv att du är beredd att ändra på eller dra in? Kan du skriva ner det kortfattat, så vi vet vad du tagit till dig, och vi kan börja titta på de andra delarna.

Jag tycker mig inte ha sett särskilt mycket (utom väldigt dåliga förslag som att säga upp A-kassan), utan mest status quo. Kanske har jag läst slarvigt.
 
  • Gilla
pauls och 2 till
  • Laddar…
H Hammarspik skrev:
ja jo när man börjar kl 6 och har barn som ska lämnas på fritids. Sen slutar man 16 ska hämta barn, hem ut med hunden sen tillbaka 2 mil
På olika aktiviteter med barnen..

cykla en mil på grusväg på vintern asfaltsvägen är lika dålig här med snöröjning. Sen kör vi fram och tillbaka 4 gånger alltså 8 mil om dagen pga jobb och barnens fritidsintresse..

jätte snällt att ni försöker hjälpa mig men det som kan funka för er funkar inte alltid för andra!!!
Man måste i te göra det varje dag men de plockar snabbt mil. Jag börjar kl 05, cyklar 0430. Hämtar på fritids och skjutsar på pakethållare hem.
 
R Rkarlsson skrev:
Länka en studie som säger att det är vettigt att gå ner på en måltid per dag och spara pengar på det. Om det även är ok att göra så med barn.

Prova sen i verkligheten att säga åt ett barn att den får endast äta kl 18 som exempel varje dag för att mamma är för snål för att köpa mat som täcker en hel dag.

Att rekommendera växande barn förutsatt att de inte är gravt överviktiga en diet för viktnedgång som omad verkar vara är vansinne.
För de som rekommenderar att hoppa frukten för barnen hoppas jag tillsätter allt nyttigt via annat.
  • Inte specifikt en måltid per dag eller att spara pengar på det. Men duger ett Nobelpris så kan du kolla upp Nobelpriset i fysiologi/medicin och Yoshinori Ohsumi
  • Vem här i tråden har sagt att barn ska göra det?
  • Vem här i tråden har rekommenderat växande barn att äta enligt omad? Som inte alls behöver vara för viktnedgång förövrigt.
  • Vilka brister kommer barnen få av att inte äta frukt, men istället äta ägg, lever broccoli tex?
 
  • Gilla
videopac
  • Laddar…
MultiMan
@Mortsken Är det ditt bästa för att övertyga andra om din matreligion, så misslyckas du. Påstår du saker som går emot de flesta människors egna erfarenheter genom årtusendena, så får du anstränga dig lite mer än att hänvisa till ett nobelpris och försöka lägga över arbetet på läsaren. Det är du som påstår något uppseendeväckande, lägg då fram din egen förklaring varför vi 2022 skulle bli frälsta av den matfilosofin.
 
  • Gilla
tveksamt och 3 till
  • Laddar…
H Hammarspik skrev:
kommer inte sälja bilen. Går inga bussar här och har 2 mil till jobb, skola, affär. 4 km till grannarna ja ni förstår. Kör många mil varje dag då barnen ska till sina träningar och kompisar utöver att ta mig till jobb
Två mil kan man cykla med elcykel, det går även att handla bra mycket med rediga packväskor på pakethållaren. Värre är det att skjutsa barn så långa sträckor men det går absolut. Fyra kilometer till granne är inget man behöver bil till heller.

Bor själv också på landet tre mil ifrån huvudorten där jag också har mitt jobb, dessa sträckor cyklar jag året runt. Pengarna som man spar på att inte ha bil är enorma. Många verkar sitta fast i en föreställning om att man måste ha bil på landet. Men det är inte sant, det är just bara en föreställning som sitter i huvudet.
 
  • Gilla
Kallebo och 3 till
  • Laddar…
MultiMan MultiMan skrev:
Jag kör en Saab 9-5 som är betald sedan länge. Halvförsäkring för 100kr i månaden. Funkar alltid, men kräver givetvis service som alla bilar och lite mer pga ålder. Dock blanka papper på besiktigningen sedan 2014 då jag köpte den för 25'. Fortfarande bland de säkrare bilarna i verkliga olyckor enligt Folksam iaf, finns sidokrockkuddar t ex trots 22 år gammal. Lätt att lasta, rymlig, bekväm att åka i, välfungerande AC på sommaren.

Jag måste ha bil, finns ingen lokaltrafik att tala om och det som finns är långt iväg.
Halvförsäkring för 100kr vilket bolag ? Tror jag betalar runt 130 kr på min Bmw e90 å då kör jag bara trafik
 
H Hammarspik skrev:
ja jo när man börjar kl 6 och har barn som ska lämnas på fritids. Sen slutar man 16 ska hämta barn, hem ut med hunden sen tillbaka 2 mil
På olika aktiviteter med barnen..

cykla en mil på grusväg på vintern asfaltsvägen är lika dålig här med snöröjning. Sen kör vi fram och tillbaka 4 gånger alltså 8 mil om dagen pga jobb och barnens fritidsintresse..

jätte snällt att ni försöker hjälpa mig men det som kan funka för er funkar inte alltid för andra!!!
Såg nu detta efter att jag också tipsat om elcykel.
Helt ärligt låter det som att du inte har ekonomi att bo där du bor, om det innebär så mycket körning. Bil är dyrt och sänker en klen ekonomi.
 
  • Gilla
MiaV och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.