Vi har bestämt oss för att sätta in en insats/kassett i vår öppna spis.
Vår öppna spis är en stor murad Keddy från slutet av 80-talet.
Måtten på öppningen är ca 700x500.

Vi kommer mest använda den till att trivselelda men självklart är det inte fel om den levererar värme under lång tid.

Vad ska man kika på när man är runt i butiker som säljer kassetter?
Vi tänker leja ut installationen så gärna tips på bra installatörer/firmor.
Vad är bra att tänka på och vad brukar man missa när man inte tittat/köpt insats tidigare?
Vilka fabrikat ska man undvika/leta efter?

Säljare är ju alltid säljare och har tyvärr inte alltid kundens bästa för ögonen.
 
Åsa Lund
Har själv fått hjälp med installation av Skurups brasvärmebutik och var mycket nöjd med dem. Ta med dig foton och mått till butiken så ordnar det sig nog!
 
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren
  • Laddar…
Något förenklat kan man säga att en eldstad kan leverera värme under längre tid om den väger minst 1000 kg. Det gör inga kassetter. Den kommer att leverera värme så länge du eldar. Undantaget är vattenmantlad insats, men det kanske är överkurs. För värmens skull skulle jag rekommendera att försöka hitta en insats med så låg effekt som du kan hitta. En annan angreppspunkt är att låta formatet styra. Välj en som passar bra i öppningen.
 
  • Gilla
Joak
  • Laddar…
Jag vilade ner vår öppna spis och murade in en fristående kamin, hade en yrkesman att putsa murstocken.

Men i vilket fall är mitt tips kolla även begat, köpte en jutöl för 5000kr som kostat 15000, utbytt pga Norrmännen i fjällstugan kring jämtland tyckte att det skiftat mode :)
 
Så det innebär att vikten är ganska ointressant (om det är 100kg eller 150kg).
Vattenmantlad är inget alternativ och det är som sagt inte värmen som är det viktigaste.
Då kommer vi går efter utseende och en storlek som passar så bra som möjligt i vår befintliga spis.

Finns det bättre och sämre märke?
Tänker på tillgång till delar (om det behövs), luckor som slår sig, glas som bränns sönder e.t.c.
 
Dede77 skrev:
Så det innebär att vikten är ganska ointressant (om det är 100kg eller 150kg).
150kg är bättre än 100kg vi har lagt några stenar på våran insatskamin för att få 35 kg mer..."många bäckar som" ..och skorstenen är också en värme ackumulator.

Dede77 skrev:
Finns det bättre och sämre märke?
Tänker på tillgång till delar (om det behövs), luckor som slår sig, glas som bränns sönder e.t.c.
Om ni köper en som är helt i gjutjärn (förutom glaset) så slipper ni oroa dig för att den kan gå sönder.

Vi har en KEDDY som är helt i gjutjärn (förutom glaset), och den satt i huset när vi köpte det. Den är vi supernöjda med och den har vi verklige misshandlat till max. I vintras då vi var utan andra uppvärmningsmöjligheter, därför att ett pannabyte drog ut på tiden, och den lilla insatskaminen fick värma hela huset fram till mitten av januari.

Så KEDDY är ett märke av bra kvalitet kan jag säga som har erfarenhet av det som konsument.

Dede77 skrev:
Säljare är ju alltid säljare och har tyvärr inte alltid kundens bästa för ögonen.
Tänk på att det finns säljare här också.
 
Ja keddy är väl den bästa insatskaminen, konstruerad så att den ger värme också.
Roslagsspisen är också av gjutjärn och säljs ofta billigt. De tidigare modellerna var helt utan konvektionsdel och släppte all värme ut i skorstenen. Sedan köpte Nibe in firman och modifierade med en platta liggande ovanför elden men blev inte nycket bättre, Nu är tillverkningen nedlagd. Inget att köpa.
 
  • Gilla
Joak
  • Laddar…
Har inte fått den installerad än men blev en Keddy 205 som vi fick hyfsat pris på.
Ska bara fylla i alla papper till kommunen så kan de förhoppningsvis snart komma igång.
 
D
Glöm inte kolla hur mycket du får elda i karminen. Kan skilja från enstaka kilo i timmen till ganska mycket.
 
  • Gilla
JuggeH
  • Laddar…
Vi hade också en murad Keddyspis i vårt förra hus. Köpte en begagnad Keddykassett, den större modellen med spröjsat glas, och den passade perfekt i hålet. Så perfekt att det blev svårt att ordna anslutningen på ett bra sätt inne i skorstenen. Jag rev ner toppen på spisen, drog rör från kassetten och murade igen.
Med en kassett i en murad spis värmer man ju även själva spisen, så det blir inte samma snabba effekt som en enkel fristående braskamin i gjutjärn. Först ska ju hela spisen värmas upp innan kassetten ger full effekt till rummet. När man avslutar eldningen och kassetten svalnar kommer den murade spisen fortsätta ge värme. Hur länge bror på hur stor den är. Vår installation blev en riktigt bra extra värmekälla, speciellt som den stod i källaren och värmde en murad skorsten två våningsplan upp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.