Tänkte höra om någon har testat att köra med PUR-lim (typ Steinel PurGlue 50), om de är så pass mycket bättre som det verkar?

Vet att PUR-lim generellt är bättre, men inte hur "dåliga" vanliga smältlim är i jämförelse. Ska man tro "reklamen" för PUR så är det väl i princip som PL400.

http://www.steinel-professional.de/en/Hot-melt-glue-applicator-PurGlue-50.html - fast 7.5ggr vaddå liksom :)

(Har ett fasligt sjå att hitta lim till Steineln i Sverige övht, men det går väl att beställa utomlands)
 
Redigerat:
Jag gjorde mitt exjobb på bl.a. PUR-HMA. De är fukthärdande och inte lämpliga för amatörbruk. Jag kan utveckla senare. Och, jo- de är duktigt starka.
 
Såhär skrev jag våren 1996 om Uretanbaserade smältlimmer:
PUR-HMA

PUR-HMA är ett reaktivt smältlim, vilket härdar i kontakt med fukt. Fukten kan finnas på

substratet eller i den omgivande luften. Vid limning värmes först limmet till en temperatur

omkring 120 (C, varvid limmet smält och antagit en för limning lämplig viskositet. Limmet

appliceras i smält tillstånd, varefter stelning sker. Tvärbindningen sker inte förrän stelning

skett. Tiden för full uthärdning varierar med fukthalten på substrat och i omgivning. Vid

limning av material som i sig själva är hygroskopiska, tex cellulosa eller polyamid, kommer

reaktionen att gå fortare.[4]

Limmet består huvudsakligen av en polyuretanprepolymer samt en diisocyanat, vilken

fungerar som tvärbindare. Den tvärbindande diisocyanaten utgörs ofta av MDI (4, 4,

difenylmetandiiso-cyanat). på grund av substansens låga ångtryck jämfört med andra

diisocyanater [5] Tvärbindningarna efter härdningen består således av uretanbryggor. Limmet

får efter härdning avsevärt högre hållfasthet än ett icke tvärbindande smältlim. PUR-HMA

har, fullt uthärdat, en dragbrottgräns runt 10 MPa.
Texten är skriven i en MS word-version som kördes i Win95. Min nuvarande Mac kan inte få fram strukturformler osv med Pages. Det smältlim jag använde var redan då ett kommersiellt lim som levererades av National Starch and Chemicals i Norrköping. Tekniken är alltså inte så ny och revolutionerande som Steinel vill göra gällande. Jag vill dra mig till minnes att det var besvärligt med öppnade förpackningar, eftersom produkten då kom i kontakt med fukt i luften, och snabbt blev förstörd. Därför var det ingen bra idé att använda den typen av produkt för sällananvändare, som privatpersoner. Kanske har man kommit längre idag med smartare förpackningar.

PUR-HMA liknar på inget sätt PL400. Smältlimmet är både starkt och betydligt mer elastiskt. Däremot når man inte full styrka förrän efter genomhärdning, vilket kan ta ett par dagar beroende på fogtjocklek och substratets beskaffenhet.

Om man har kommit tillrätta med problemen med kort livslängd i öppnade förpackningar, är det utan tvivel en intressant produkt.
 
  • Gilla
kallun och 1 till
  • Laddar…
Ah, vilken källa! Tack för infon.

Det låter alltså som att det blir (minst sagt) dyrt om man inte lyckats få behållarna i princip hermetiskt tillslutna, det måste jag forska vidare i då. Att det inte är som PL400 (eller andra, lätt tillgängliga limmer) förstår jag - tänkte mer på om det fortfarande är bättre att köra med PL400 eller något annat sådant.

Det som tilltalar mig med det är att det funkar i princip överallt i alla temperaturer, går att få bort utan spår med värmepistol och fritt från lösningsmedel - låter ju rätt bra faktiskt. Ja, om det funkar alltså :) Jag har iaf inte hittat någon annan limpistol som jag tyckt det varit någon mening med förutom för enklare hobbygrejjer för barnen ungefär.
 
Jag har aldrig varit speciellt imponerad av PL400. Det blir för hårt efter genomhärdning (torkning). PUR-HMA har visserligen inga lösningsmedel, och är i stort sett luktfria. Men de innehåller en del diisocyanater. Farligheten av dessa har debatterats, men min uppfattning är att man inte skall exponera sig för mycket för dem.

Själv är jag en stor vän av MS-polymerbaserade fogmassor, som även kan användas som montagelim. De är luktfria, elatiska, lösningsmedelfria och diisocyanatfria. De fukthärdar för övrigt. Nackdelen är att de inte är lika snabba som ett smältlim. Cascos "Marin & Teknik" är en bra MS-polymer-produkt. Se vidare nedan:
http://www.adhesives.org/docs/default-document-library/hybrid_sealants_may2010-final-(1).pdf
 
Håller helt med mattiasp om PL400. Förutom att det inte är att lita på i längden är det för "torrt" direkt från tuben...testa att limma tex en hel osb skiva, när man kommer till slutet är det skinn på det första man la ut.

MS-polymer är absolut det bästa när det gäller sätt/konstruktionslim.
 
Jag som trodde jag hade hittat något som kunde vara en lite alltiallo hemmavid, det hade jag uppenbarligen inte. Tänkte det var lite praktiskt med one glue to fix them all - allt från små hängare i badrummet (praktiskt att det går att få bort snyggt) till fågelholk och annat smått utomhus där det är fukt och kallt.

Precis som i datavärlden så finns det väl inte en lösning som är bra till allt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.