Felsymtom

1. Det dunkar i rören.

När man stänger en kran i huset snabbt så uppstår ofta (men inte alltid) ett dunkande ljud i ledningarna. Det är svårt att spåra vart ifrån ljudet kommer. Om man slår på kranen igen och sakta stänger så försvinner ”dunkandet”.

2. Kranen ute

När man vrider på kranen för vattentappningen som sitter på fasadens utsida så låter det väldigt illa. Det tjuter och skriker. Ljudet hörs ute, men mest inomhus.

3. Vid eldning – största problemet enligt mig

Huset värms i första hand upp med bergvärme. Vid behov eldar vi i en gammal kökspanna (Norah 218). Den fungerar väldigt bra. Både bergvärmen och pannan är anslutna till en ack.tank som står i pannrummet. När man vedeldar och temperaturen i systemet går över ca 50 grader så får vi varmvatten i toaletten (!!). Det var både i toaletten på övervåningen och nere. Toaletten är givetvis inte ansluten till något varmvatten så någonstans misstänker jag att vi har en blandare eller liknande som är trasig. Varmvatten trycks alltså in i färskvatten/kallvattenledningarna någonstans. Hur felsöka?

4. Inkommande vatten

Det inkommande vattnet i huset är via gamla ledningar med förträngningar. Det är bra tryck (tidigare kontrollerat) men dåligt flöde. Vet ej om det har någon effekt på våra problem.
 
Låt oss säga att en blandare går sönder så att den trycker ut varmvatten via kallvatteninloppet. Kan en sådan blandare i badrummet nere påverka toalettstolen på övervåningen? Toaletten på övervåningen har ingen direkt anslutning till toaletten utan går via en egen ledning i pannrummet. Denna "misstänkta" blandare sitter strax före toaletten nere. Kan den trycka varmvatten fel så lång väg?
 
tommib
1. Tryckslag. Mycket vanligt i gamla, smala ledningar. Det beror på att du får ett flöde i rören som stoppas abrupt när du stänger blandaren. Med smala rör blir hastigheten i dem högre vilket gör att det slår när detta flöde inte längre har någonstans att ta vägen.

2. Ingen aning men gissar på förträngning av något slag. Kaliberväxlingar i rör (större->mindre) kan ge denna typ av missljud. Vad händer om du öppnar kranen ute helt?

3. Hur mycket varmvatten blir det? Om rören till toaletten går genom pannrummet och du får varmt där när du eldar är det inte så konstigt att det kommer varmvatten. Spola några gånger när det händer. Om du kontinuerligt får varmvatten är det något annat fel, annars borde vattnet bli kallt.

4. Ja.

Om en blandare går sönder så att den trycker ut varmvatten på kallvattensidan kan du enkelt kolla detta genom att spola kallvatten någon annan stans och känna på rören från den aktuella blandaren. Om kallvattenanslutningen blir varm så flödar det varmvatten genom den och då vet du. Det låter dock väldigt långsökt...
 
  • Gilla
Nybyggare34
  • Laddar…
3. jag har enligt tommib:s teori, det blir så varmt i rummet där acktanken står så kallvattnet i rören blir varmt, det försvinner när jag spolat ett tag. Det är varmt i kallvattenkranen också, men behöver ju nödvändigtvis inte vara det hos dig, beror ju på rördragningen.
 
Ok. Jag ska göra ett test någon av de kommande dagarna så får vi se om er teori stämmer. Misstänker nämligen att ingen spolat på toaletten på övervåningen de gånger den varit varm. Jag återkommer med resultat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.