Hej hej

Köpte en 50-tals villa för ca 2,5 år sedan där vi vid besiktningen upptäckte att det var stående vatten i krypgrunden. Detta skulle enligt besiktningsmannen lösas bäst med att dränera bort vattnet och sätta in avfuktare. Blev även tillsagda att det var betongbjälklag så fukt/vatten inte var någon fara. Kunde inte speciellt mycket om hus då så vi litade på detta. Vi dränerade omgående huset och trodde allt skulle vara löst.

När vi skulle påbörja arbetet med att sätta in avfuktare i grunden visade det sig att grunden är indelad i 5 ”sektioner” och vi hade endast varit inne i 3 av dessa då 2 sektioner som tillhör en tillbyggnad som gjordes på 60-talet var helt stängd dvs ingen lucka ner. Öppnade upp grunden och upptäckte där att bjälklaget som inte är av betong utan lättbetong i tillbyggnaden tagit skada av fukten.

Vad jag har förstått så verkar det som lättbetongen sugit år sig vatten vilket gjort att armeringen börjat rosta och expanderat vilket har gjort att delar av bjälklaget hyvlats av spruckit. Det rör sig om ca 2 cm tjocka ”hyvlar” som ramlat av på sina ställen. Bjälklaget i sig vet jag inte exakt hur tjockt det är men skulle tror ca 30 cm? bjälklagen har inga sprickor eller likande på bredden utan endast dessa ”hyvlingar” som fallit ner.

Krypgrunden till tillbyggnaden är ca 1,2 djup och har fyllt på med grus för att jämna ut samt plastat för avfuktaren. Ytan är 8x4 meter med en mur i mitten som bjälklagen vilar på dessa är ca 4m långa och 60cm breda.

Här kommer nu mina frågor/funderingar då vi har fått flera olika bud på hur farlig detta är…..

· Fått höra att jag ska göra allt från att låta det vara nu när fukten är borta, prima armeringen/betongen och förbättra sprickor med bruk

· Stärka upp konstruktionen med balkar (trä/järn) detta då bärigheten kan ha försämrats.

· Mura upp ytterligare två ”grundmurar” mellan den befintliga som bjälklagen vilar på. (vet inte ens rent praktiskt hur detta ska gå till.

· Blåsa i leca i hela krypgrunden.

Verkar vara rätt svårt att hitta hantverkare med kunskap om lättbetongbjälklag antar att det kanske är en rätt ovanlig lösning?

Har någon på forumet erfarenhet/kunskap om vårt problem och kan tipsa om hur vi ska gå vidare?

Mvh

Daniel
 
S
Inte lätt att förstå utan bilder, men jag tror jag har en bild av problemet.

Jag antar att du nu inte längre har problem med fukt då du dränerat. Jag skulle troligen försökt laga bjälklagen så armeringen skyddas.

Om det verkligen är problem med bjälklaget så det måste muras upp två extra murar i den delen av krypgrunden så är det väl bara att bottna med makadam i diken, gjuta en sula och sen mura upp till bjälklaget. Mycket jobb...

Jag skulle nog tagit bort organiskt material, plastat marken och en bit upp på väggarna och sen kört med en avfuktare i samtliga delar av grunden.

Som sagt svårt att se problemet om bjälklagen är 30cm tjocka och vilar på en mur som är 60cm bred. Om där inte är sprickor så kanske det helt enkelt räcker att laga så armeringen skyddas och för att minska risken för att skadorna fortskrider. Då bör inte problemet återuppstå då fukten som skapade problemet nu är borta.
 
Hej tack för svaret! Jag kan lägga upp bilder när jag kommer hem. Muren är inte 60cm bred utan kanske 30cm menade att bjälklagen är ca 60cm breda. Det var mängden jobb som fick murarna som var här att titta att rekomentera att vi förde in järnbalkar genom grundmuren istället. Alternativt regla upp med tjocka träbalkar (detta borde jag kunna klara av själv). Vet inte hur bra det är att föra ner organiskt material i grunden som är fri från detta men många hus har ju träbjälklag. Kan detta vara en lösning? Behöver ju inte vara något problem med bärigheten men om jag vill ha hängslen och livrem.
 
S
Hängsle och livrem är metallbalkar, inte träbalkar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.